'NISU NI SVJESNI...'; Liječnica: / 'Mladi lagano prolaze kroz koronu, ali su im roditelji, djedovi i bake u bolnicama, a ima i smrtnih ishoda...'

Image
Foto: Boris Šćitar / PIXSELL

'Kad razgovarate s običnim ljudima, posebno s mladima, koji ne shvaćaju koliko ova bolest može biti ozbiljna, misle da u tome pretjerujemo'

22.11.2020.
17:12
Boris Šćitar / PIXSELL
VOYO logo

Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i članica Izvršnog odbora KOHOM-a, za N1 je rekla da ona i kolege u ordinacijama sada provode već više od pola radnog vremena u radu s oboljelima od Covida-19. Dodala je da na bolničko liječenje šalju one koji trebaju kisik, respiratore, koji imaju upale pluća, a da lakši slučajevi ostaju na liječinju kod kuće.

"Kad razgovarate s običnim ljudima, posebno s mladima, koji ne shvaćaju koliko ova bolest može biti ozbiljna, misle da u tome pretjerujemo. Ali, oni koji rade u zdravstvenom sustavu, već duže vrijeme vide kako je brz taj priljev novooboljelih i koliko je teško kad netko stvarno oboli od covida. Međutim, ljudi kao da to ne čuju", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je da oni koji ne shvaćaju dovoljno ozbiljno epidemiju, posebno mladi, često nisu svjesni što riskiraju. "Mladih ima dosta pozitivnih. Lagano prođu kroz koronu, ali donesu tu bolest u svoje obitelji. Tamo su njihovi roditelji, bake i djedovi. Imam jako puno obitelji gdje su mladi lako prošli kroz koronu, ali su im roditelji, djedovi, bake u bolnicama, a da ne kažemo da ima i smrtnih ishoda", dodaje.

Image
U ZAGREBU ZABILJEŽENA 822 NOVA SLUČAJA ZARAZE: /

Više nema pojedinih žarišta. Virus se, kako se čini, posvuda proširio...

Image
U ZAGREBU ZABILJEŽENA 822 NOVA SLUČAJA ZARAZE: /

Više nema pojedinih žarišta. Virus se, kako se čini, posvuda proširio...

'Život nije uvijek samo bajka'

Na izjavu glavne splitske epidemiologinje Željke Karin da je sve više zaraze i u školskom sustavu, Krolo kaže da su primijetili da se djeca, školarci i studenti lakše razbolijevaju, jer se više druže i manje se paze, pa donesu virus u svoje obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja podržavam struku kad kaže da za djecu (njihov psihički razvoj) jest najbolje da idu u školu. Ali nekad moramo i tu djecu, koju štitimo od psihičkih stresova, naučiti da život nije uvijek samo bajka, da u životu postaju i nevolja i epidemija. Ako su krize, ako su žarišta u školama, mislim da se mora razmišljati i o turnusima i online nastavi", ustvrdila je Krolo.

Kažnjavanje za kršenje mjera

Krolo smatra je vlast trebala donijeti mjere na koje su apelirali kao komora i kao udruge liječnika i bolničke i obiteljske medicine te stručna društva epidemiologa i infektologa. "Zajednički smo išli prema Vladi s dopisom da se pooštre te mjere. To je sad već 15 dana. Vi znate kad se neke mjere donesu, za rezultate trebate 15 dana. Mjere koje su sad donesene, trebale su biti donesene već prije 15 ili 20 dana", smatra Krolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da sada imamo od testiranih na koronavirus 30 do 40 posto pozitivnih što je jako veliki broj, a upozorava da je u populaciji još veći broj zaraženih koji se ne javljaju. "Mjere koje se donose uvijek su dobre. Međutim, tu mjeru ne prati i praćenje da li se te mjere provode. Ne postoji način da ljude koji ne provode te mjere adekvatno kaznite. Nisam pobornik kažnjavanja, ali ako nema toga, o čemu onda mi govorimo?"

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo