UPOZORENJE PACIJENTIMA! / Nemate dopunsko zdravstveno? HZZO diže cijene, evo koliko će koštati dan u bolnici

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Iz HZZO-a ističu da se povećanje cijena odnosi na cijenu koju sada plaćaju bolnicama, ali i ostalim zdravstvenim ustanovama, kao i ugovornim subjektima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

6.3.2024.
9:45
Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Za one koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje izmijenjene cijene u zdravstvenoj zaštiti ne znače ništa. No, oni koji ga nemaju morat će neke stvari plaćati i skuplje. Naime, iz HZZO-a ističu da se povećanje cijena odnosi na cijenu koju sada Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaća bolnicama, ali i ostalim zdravstvenim ustanovama, kao i ugovornim subjektima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

"U djelatnostima primarne zdravstvene zaštite od mjeseca ožujka 2024. godine izmijenjene su vrijednosti standardnih timova i cijene zdravstvene zaštite u dijelu kalkulativnog iznosa koji se odnosi na vrijednost rada, a sve u skladu s Uredbom o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama kojom se usklađuju koeficijenti složenosti poslova djelatnika u javnim službama", objavio je HZZO na svojim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAČUN ZA ZDRAVLJE /

Trebate liječnika, a nemate dopunsko osiguranje? HZZO nam je otkrio koliko će vas 'opaliti' po džepu

Image
RAČUN ZA ZDRAVLJE /

Trebate liječnika, a nemate dopunsko osiguranje? HZZO nam je otkrio koliko će vas 'opaliti' po džepu

"Isto tako, od mjeseca ožujka 2024. godine, u bolničkoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti korigirane su i vrijednosti koeficijenata za dijagnostičko - terapijske skupine (DTS), dijagnostičko-terapijske postupke (DTP) i za dan bolničkog liječenja (DBL) prema provedenim analizama i utvrđenom utjecaju vrijednosti rada na cijene usluga/postupaka kao i cijene dijagnostičko- terapijskih postupaka – DTP – nacionalnih programa preventivne zdravstvene zaštite", napominju iz HZZO-a.

Iz HZZO -a su nam poslali odgovor koliko iznose povaćanja. Za DTS povećanje je od 1.445,50 na 1.619 eura, za DTP povećanje je od 9,30 na 10,20 eura, a za DBL povećanje je s 20 na 22 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove cijene stupile su na snagu kada i Odluka o izmjenama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, 2. ožujka 2024. godine. Povećanje cijena odnosi se na cijenu koju sada Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) plaća bolnicama, ali važno je dodati i ostalim zdravstvenim ustanovama, kao i ugovornim subjektima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Nadalje, ono što se odnosi na osigurane osobe je promjena sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (participacije) za one osiguranike koji nemaju ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje. Budući da su, sukladno Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, osigurane osobe obvezne sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20% pune cijene zdravstvene zaštite, odnosno najmanje u iznosu postotka proračunske osnovice za izvršenu zdravstvenu zaštitu, za osobe koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, sukladno povećanju cijena doći će i do promjene u visini sudjelovanja u troškovima zdravstvene zašite, dodaju iz HZZO za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema promjene cijene dopunskog osiguranja

Za osiguranike koji imaju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, neće biti nikakve promjene u sudjelovanju u troškovima zdravstvene zaštite neovisno o povećanju cijena medicinskih usluga. Ako je iznos obveznog sudjelovanja od 20% pune cijene pružene usluge manji od propisanog postotka proračunske osnovice, osiguranik plaća propisani iznos postotka proračunske osnovice, ovisno o tome o kojoj usluzi se radi. Također podsjećaju da je Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju propisan tzv. 'zaštitni mehanizam' odnosno najviši iznos obveznog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite koji može po jednom ispostavljenom računu za izvršenu zdravstvenu zaštitu iznositi najviše 530,88 eura.

Još jednom ponovimo ono što je HZZO već komunicirao, neće se povisivati cijena tj. visina mjesečne rate dopunskog zdravstvenog osiguranja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, kako je već pisao Danas.hr oni koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, neke stvari moraju plaćati skuplje. Zamolili smo tada HZZO da daju primjer koliko će nekoga "opaliti" po džepu ako mu zatreba pomoć liječnika, a nema dopunsko osiguranje.

"Ako netko ima postupak na zalisku srca, čija je cijena oko 13.200 eura, obvezni iznos sudjelovanja od 20 posto bi bio oko 2640 eura. No osiguranik ne plaća taj iznos, jer je maksimalni iznos obveznog sudjelovanja po jednom ispostavljenom računu 530,88 eura, uz napomenu da tijekom godine može biti i više ispostavljenih računa za različite usluge iz zdravstvenog osiguranja", naveli su iz HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevedeno, ako neko nema dopunsko osiguranje i mora nadoplatiti za jako skupu uslugu, on neće morati pokriti sav taj iznos jer postoji limit koji je naveo HZZO.

"Ako je iznos od 20 posto pune cijene pružene usluge manji od propisanog postotka proračunske osnovice, osiguranik plaća propisani iznos postotka proračunske osnovice. Primjerice, cijena kontinuiranog mjerenja arterijskog tlaka (Holter) je 28,18 eura, iznos obveznog sudjelovanja od 20 posto je 5,64 eura, a osiguranik plaća 8,83 eura (propisani postotak proračunske osnovice). Iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite: obiteljske (opće) medicine, ginekologije i dentalne medicine, te izdavanje lijeka po receptu iznositi 0,30 posto proračunske osnovice (1,32 eura)", kazali su za Danas.hr iz HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo