STOP prepucavanju preko leđa djeteta: / Što donosi novi zakon?

Novi Obiteljski zakon, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2014. godine, donosi niz novosti te veću zaštitu majke i djeteta.

9.5.2013.
11:30
VOYO logo

Majka i djeca nakon razvoda više neće moći biti izbačeni na ulicu iz zajedničkog stana već će imati pravo u njemu živjeti sve dok djeca ne postanu punoljetna, bez obzira što pola vlasništva nad tim stanom ima bivši muž.

Tako se i u hrvatsko zakonodavstvo uvodi institut zaštite obiteljskog doma. No, ona će se odnositi samo na one roditelje koji imaju u vlasništvu jednu nekretninu koja služi podmirenju životnih potreba, odnosno u slučaju da posjeduju stan čijom se prodajom ne mogu kupiti dva odgovarajuća stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko roditelj koji odlazi iz obiteljskog doma nema novaca i ne može si osigurati stan, roditelj s djecom dužan mu je, u skladu s mogućnostima, plaćati najamninu za drugi stan. Kod bogatih roditelja ovo pravilo neće vrijediti jer će si prodajom imovine oba roditelja moći osigurati pristojne stambene uvjete, piše Jutarnji list.

Novi zakon pokušava spriječiti prepucavanja preko leđa djeteta

''Ovaj Obiteljski zakon nudi moderna i učinkovita rješenja, u skladu s europskim zakonodavstvima i preporukama. Osobito je uređeno područje razvoda roditelja, koje je danas obilježeno manipulacijama i prepucavanjima preko leđa djeteta. Ni sudovi ni centri za socijalnu skrb nisu imali mehanizme kojima bi je spriječili'', rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike Milanka Opačić, u čijem je ministarstvu, pod vodstvom dr. Branke Rešetar s Katedre za obiteljsko pravo osječkog Pravnog fakulteta, novi Obiteljski zakon izrađivan od prošlog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji će moći odlučiti dok su zdravi o budućnosti djece u slučaju da im se nešto dogodi

Velika je novost i mogućnost da roditelji odluče dok su zdravi i o svojoj budućnosti i o budućnosti svoje djece u slučaju da im se nešto dogodi, da preminu ili izgube poslovnu sposobnost. Obiteljski zakon uvest će mogućnost takve oporuke, koju Amerikanci zovu Living will.

Područje posvojenja i bračne stečevine

Potpuno je uređeno i područje posvojenja, u kojem se uvode obavezne pripreme posvojitelja te adaptacijski period zajedničkog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novosti su uvedene i u dijeljenje bračne stečevine na način da će za dugove i kredite kojima je nominalno nositelj samo jedan bračni partner nakon razvoda biti odgovorna oba supružnika ustanovi li se da je kredit dignut za obiteljske potrebe i uz znanje oba bračna partnera.

Razvod Ako je razvod sporazuman, više se neće rješavati u sudskom parničnom postupku, nego izvanparničnom: drugim riječima, partneri bez djece moći će se razvesti “papirnato” bez zakazivanja ročišta i izlaska pred suca, sud će im poslati rješenja na kućnu adresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavezno savjetovanje i roditeljski plan Roditelji prije razvoda moraju na savjetovanje u centar za socijalnu skrb kako bi se detaljno dogovorili o tome s kim će dijete živjeti, kako će viđati drugog roditelja itd. Dijete mora sudjelovati u dogovoru, sukladno svojoj dobi.

Imovina Bračni partneri bit će zajednički odgovorni za dugove i kredite koji su podizani zbog zajedničkih potreba ili potreba obitelji: bez obzira na to što samo otac nominalno ima kredit, nakon razvoda morat će ga oba bračna druga solidarno vraćati ako se dokaže da je dignut za kupovinu hrane, djetetova ljetovanja itd. Ako je kredit dignut bez znanja bračnog partnera za njegove osobne potrebe, kredit će vraćati samo taj bračni drug i samostalno će odgovarati za njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alimentacija Država će jednom godišnje objavljivati tzv. tablice alimentacija: s obzirom na plaću roditelja, dob djeteta i broj uzdržavanih članova obitelji, propisat će se točan iznos alimentacije. Svaki će roditelj i prije razvoda znati koliku će alimentaciju morati plaćati.

Posvojenje Prije posvojenja djeteta, potencijalni posvojitelji dužni su proći kvalitetnu procjenu te školu za posvojitelje kako bi dobili sve informacije o tome što ih očekuje. Stručnjaci su dužni za svako dijete napraviti analizu i preporuke kakvi bi mu roditelji najviše odgovarali te po tome tražiti najpogodnije posvojitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se pronađu, slijedi razdoblje adaptacije, odnosno vrijeme u kojem potencijalni posvojitelji i dijete žive zajedno, uz obilnu pomoć stručnjaka, kako bi se spriječile pogrešne procjene i prekidi posvojenja; dužina adaptacijskog razdoblja propisat će se posebnim pravilnikom i vjerojatno će ovisiti o dobi djeteta (za manju djecu bio bi kraći).

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike