otkriven još jedan 'biser' / Nakon što je Hrvatska izgubila protiv MOL-a, otkriveno da je Vladin vještak kriv za gubljenje spora

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list

U dijelu koji se odnosi samo na upravljanje INA-om izravna je posljedica neprofesionalnog svjedočenja vještaka hrvatske strane i to piše u odluci suda

29.10.2017.
12:15
Boris Scitar/Vecernji list
VOYO logo

Nakon što je švicarski Savezni sud prije nekoliko dana odbio poništiti odluku Arbitražnog suda prema kojoj je Hrvatska u sporu protiv MOL-a izgubila po svim točkama, Večernji list saznaje da u dijelu koji se odnosi samo na upravljanje INA-om izravna je posljedica neprofesionalnog svjedočenja vještaka hrvatske strane i to piše u odluci suda.

Tako je Arbitražni sud komisije u Ženevi ocijenio je da se vještak Anthony Way u davanju ekspertize kojom je trebao poduprijeti hrvatsku tvrdnju da je MOL loše upravljao INA-om potpuno oslanjao na informacije koje mu je davao hrvatski konzultant Jasminko Umićević. Isto tako da ih nije neovisno potvrdio ni kritički obradio te je odbacio njegovo svjedočenje i ocijenio ga neuvjerljivim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je, kako piše Večernji list, na spor pred UNCITRAL-om utrošila 12 milijuna dolara, a sad nakon gubitka mora platiti i troškove suprotne strane. Ukupni troškovi arbitraže iznose oko 215 milijuna kuna.

U središtu sudske rasprave bilo je svjedočenje vještaka Anthonyja Waya, izvršnog direktora konzalting-kompanije The Energy Contact sa sjedištem u Velikoj Britaniji, kojeg je angažirala Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo