SUDBINA OPĆINA / Načelnici: 'Spremni smo ukinuti neke općine, ali bez referenduma neće ići'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Problem fiskalne održivosti star je i sve veći, pomoglo bi barem funkcionalno spajanje općina

21.9.2020.
7:21
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Nekada samo Mali Bukovec prije 23 godine podijelio se na Mali i Veliki Bukovec, nije sve baš bilo glatko, ali do danas su emocije ponešto splasnule, promijenili su se načelnici i dobar dio vijećnika pa se mogućnost ponovnog povezivanja tih dviju podravskih općina u Varaždinskoj županiji više ne čini nemogućom. No preduvjet je, kažu, referendum. Mještani sami moraju reći što žele.

Image
TERITORIJALNI PREUSTROJ /

Kreće reforma, no na spajanje općina morat ćemo malo pričekati: 'Ništa nećemo lomiti preko koljena'

Image
TERITORIJALNI PREUSTROJ /

Kreće reforma, no na spajanje općina morat ćemo malo pričekati: 'Ništa nećemo lomiti preko koljena'

U Ministarstvu pravosuđa i uprave podsjećaju da je u programu Vlade za razdoblje od 2020. do 2024., u okviru prioriteta moćnog naziva "osnažena državnost", predviđena učinkovita, transparentna i otporna država što se kani postići i smanjenjem broja lokalnih dužnosnika te omogućavanjem funkcionalnog povezivanja općina, uz digitalizaciju javnih usluga i transparentnost. Gradonačelnici velikih gradova i župani imat će po jednog zamjenika, dok općinski načelnici i gradonačelnici gradova s manje od 35.000 stanovnika zamjenike više neće ni imati. Osim toga, cilj je smanjiti i broj vijećnika za 20 posto. Hrvatska ima 428 općina, a u teritorijalni ustroj zasad se neće dirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 70 posto općina ima manje od 5000 stanovnika. Od dvadesetak općina s prihodom po stanovniku većim od 10.000 kuna samo četiri nisu uz more, a u ostalima proračune izdašno pune turisti. Osim pomoći za decentralizirane funkcije, jedinice imaju pravo i na kompenzacijske mjere, raspodjelu sredstava putem fiskalnog izravnanja kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj. 

Država je za fiskalno slabije, one koji izvornim prihodima od poreza ne mogu financirati osnovne potrebe stanovnika, uvela institut raspodjele sredstava tzv. fiskalnog izravnanja pa općine, gradovi i županije čiji je kapacitet ostvarenih poreznih prihoda manji od referentne vrijednosti kapaciteta ostvarenih poreznih prihoda imaju pravo na pomoć iz dijela prihoda od poreza na dohodak. Prema podacima za 2020. godinu, od 428 općina samo ih osamdesetak ne dobiva sredstva za izravnanje. 

Problem fiskalne održivosti star je i sve veći, pomoglo bi barem funkcionalno spajanje općina, ako već ne ukidanje, ali mnogi se tome i dalje opiru, iz raznih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da ideja o ukidanju i spajanju općina nije dobra. Istina, neke općine nemaju puno novca, ali taj novac ipak ostaje na području općine. Kad bi se male općine pripajale većima, veće bi odlučivale o svemu, a manje bi bile zakinute'', kazao je za Večernji list općinski načelnik Podcrkavlja Tomislav Trtanj.

Mnogi njegovi kolege i kolegice tvrde da ne bi mogli napraviti većinu onoga što su napravili kad ne bi imali svoju općinu pa tako načelnica najmanje općine u Sisačko-moslavačkoj županiji Klementina Karanović smatra: ''Ukidanjem ili spajanjem, umjesto pet malih siromašnih općina, dobili bismo jednu veliku siromašnu općinu, problemi stanovnika ostali bi isti, a rješavanje bi bilo teže''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo