novi detalji / Na brod Geodetskog fakulteta zalijepili krivu registraciju i tako prikrivali da se iznajmljuje?

Image

Kada se izbaci zadnji broj registracije koju su snimile kamere RTL Danas, izbacuju se podaci broda u kojima se navodi da je službeno registriran prvenstveno za iznajmljivanje

11.5.2023.
16:02
VOYO logo

Slučaj plovila i skupog terenca koji je kupio Geodetski fakultet u Zagrebu dobiva svoj nastavak.

Kako donosi Telegram, dekan fakulteta Almin Đapo i profesor Boško Pribičević uporno su pokušavali demantirati pojedine informacije, tvrdeći da jahta uopće nije jahta nego radno plovilo koji koriste isključivo za znanstvene svrhe, no Telegram je našao oglase u kojima se brod Geodetskog fakulteta nudi u najam za krstarenja po 3400 eura tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, navode, nikako nisu uspijevali pronaći njihov brod u službenom registru, stoga nije bilo poznato za koju je svrhu uopće registriran. Registracija broda, koju je RTL snimio tijekom intervjua s profesorom Pribičevićem, nije točna, tvrdi Telegram.

Naime, čini se da je netko moguće nalijepio jednu znamenku previše i zato jahtu bilo nemoguće pronaći na stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
No, kada se izbaci zadnji broj registracije prikazane na televiziji, službeni registar jasno izbacuje sve podatke: brod Geodetskog fakulteta službeno je registriran prvenstveno za iznajmljivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'orka' u gabuli /

Geodetski fakultet iznajmljivao jahtu zbog koje ih istražuje policija? 'Opremljena za odmor'

Image
'orka' u gabuli /

Geodetski fakultet iznajmljivao jahtu zbog koje ih istražuje policija? 'Opremljena za odmor'

U skladu s uvriježenim pravilima europskih projekata, brod bi se trebao koristiti namjenski, odnosno za onu svrhu za koju je nabavljen, što najam za krstarenja svakako nije.

U registru je pritom navedeno i kako je korisnik broda tvrtka Grginić jahte d.o.o. koja ga koristi u svojstvu “zakupoprimatelja”. Fakultet je upravo od ove tvrtke 2021. nabavio jahtu Mirakul 30 za ukupno 598.750 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S istom tvrtkom, početkom ove godine potpisali su ugovor za preinake Mirakula 30, kako bi se brod – godinu i tri mjeseca nakon što je nabavljen – priveo istraživačkoj svrsi.

Osim podatka o tome da je osnovna namjena broda iznajmljivanje, posebno se ističe i onaj o tvrtki Grginić jahte koja se ovim brodom koristi kao zakupoprimatelj. Zakupoprimatelj je pojam iz pomorskog prava, a prema definiciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, riječ je o “pravnoj osobi koja od brodovlasnika preuzima brod u posjed i njime se koristi kao vlastitim brodom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je, pritom, podsjetiti kako su dekan Đapo i profesor Pribičević u javnim istupima tvrdili da se brod koristi “isključivo za predmetna istraživanja”

Iz Telegrama navode i da je dekan Đapo prekinuo svu komunikaciju i prestao odgovarati na njihova novinarska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo