TRAŽE UČINKOVITU ISTRAGU / Vijeće Europe objavilo izvješće o postupanju hrvatske policije nad migrantima, navode da ih se bacalo u Koranu. Reagirao i MUP

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izvješće je nastalo nakon posjeta izaslanstva Hrvatskoj od 10. do 14. kolovoza 2020. godine, a u njemu se traži da Hrvatska spriječi zlostavljanje migranata i osigura učinkovitu istragu

3.12.2021.
13:05
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Odbor Vijeća Europe za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) u četvrtak je objavio izvješće u kojem navode optužbe o zlostavljanju migranata koje provodi hrvatska policija kao i poteškoće i opstrukcije u suradnji vezano uz postupanje prema migrantima.

MUP navodi da nisu dali suglasnost za objavu navedenog izvješća te ističu da je odbor svoje izvješće "temeljio na neprovjerljivim informacijama iz BiH" čime je "evidentno prekoračio svoje ovlasti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće je nastalo nakon posjeta izaslanstva Hrvatskoj od 10. do 14. kolovoza 2020. godine. U njemu se traži da Hrvatska spriječi zlostavljanje migranata koje provodi policija te da osigura učinkovitu istragu.

Osim toga, u izvješću se ističe da je bilo očitih poteškoća u suradnji otkako je CPT prvi put posjetio Hrvatsku 1998. godine. Navode da je izaslanstvo CPT-a dobilo nepotpune informacije o mjestima na kojima se privode migranti te da je policija ometala pristup potrebnoj dokumentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šamari, udarci pendrecima, bacanje u Koranu...

Izaslanstvo CPT-a je, osim u hrvatskim policijskim postajama, bilo i u Unsko-sanskom kantonu BiH gdje su, navode dalje, čuli brojne vjerodostojne i podudarne navode o fizičkom zlostavljanju migranata koje su vršili hrvatski policajci, posebice pripadnici interventne policije. Navodno se zlostavljanje sastojalo od šamara, udaraca, udaraca pendrecima i ostalim tvrdim predmetima (primjerice kundacima vatrenog oružja, granama drveća itd.), a dogodilo se u vrijeme presretanja migranata u rasponu od nekoliko do pedeset kilometara ili više od granice i/ili u trenutku njihovog protjerivanja preko granice s BiH.

Image
NASILJE NA GRANICI /

Tri godine kolaju dokazi o brutalnosti hrvatske policije prema migrantima; Snimki je previše, kao i svjedočanstava: 'Netko ga je silovao granom'

Image
NASILJE NA GRANICI /

Tri godine kolaju dokazi o brutalnosti hrvatske policije prema migrantima; Snimki je previše, kao i svjedočanstava: 'Netko ga je silovao granom'

Intervjuirane su osobe, u značajnom broju slučajeva, izaslanicima pokazale nedavne ozljede na tijelu. Liječnici sudske medicine su njihove ozljede ocijenili kompatibilnim s njihovim navodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, u izvješću se navodi da su pojedini migranti bili prisiljeni hodati kroz šumu do granice bosi, a neki su vezanih ruku bili bačeni u rijeku Koranu. Navodi se i da su neke od migranata vraćali u BiH samo u donjem rublju, u pojedinim slučajevima i gole. Nekoliko je osoba izjavilo da su, dok su uhićeni ležali licem na tlu, pojedini policajci pucali u tlo pored njih.

'Hrvatska mora migrante tretirati na human i dostojanstven način'

"Priznajući značajne izazove s kojima se hrvatske vlasti suočavaju u suočavanju s velikim brojem migranata koji ulaze u zemlju, CPT naglašava potrebu za usklađenim europskim pristupom. Ipak, unatoč tim izazovima, Hrvatska mora ispuniti svoje obveze u vezi s ljudskim pravima i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način", piše u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi izaslanstva CPT-a također pokazuju da ne postoje učinkoviti mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinitelja navodnih djela zlostavljanja, a navode i da ne postoji neovisno tijelo koje bi provjerilo te optužbe.

Nadalje, u izvješću piše i da CPT želi nastaviti konstruktivan dijalog i smislenu suradnju s hrvatskim vlastima te žele da praksa zlostavljanja migranata prestane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP: Izvješće CPT-a temeljeno na neprovjerljivim informacijama iz BiH

MUP je u petak izvijestio da je izvješće CPT-a objavljeno jednostrano te da je temeljeno na neprovjerljivim informacijama iz BiH. Navodeći da nisu dali suglasnost za objavu navedenog izvješća u MUP-u ističu da je odbor svoje izvješće "temeljio na neprovjerljivim informacijama iz BiH" čime je "evidentno prekoračio svoje ovlasti".

Protivljenje MUP-a objavi izvješća potaknuto je činjenicom da se "u značajnoj mjeri temelji na izvorima informacija prikupljenima u BiH, gdje su predstavnici odbora boravili prva dva dana svoga posjeta RH i to u kontaktu s predstavnicima nevladinih udruga i migrantima čiji je cilj pod svaku cijenu nezakonito ući na teritorij RH u namjeri daljnjeg migriranja prema državama zapadne Europe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivano je da, kad odbor provodi provjere u jednoj državi, informacije na temelju kojih sastavlja izvješće prikuplja i uvide provodi upravo u toj državi. Međutim, odbor je svoje izvješće sastavljao primarno na temelju neprovjerljivih informacija te subjektivnih i pristranih izvora iz BiH bez konkretnih dokaza za tvrdnje koje iznosi na teret RH, navodi MUP.

Dodatan razlog zbog kojega MUP nije dao suglasnost za objavu izvješća je, kako ističu, i činjenica da je odbor prilikom ad hoc posjeta RH u kolovozu 2020. "prekoračio svoje ovlasti fokusirajući se primarno na nadzor vanjske granice umjesto na svoj stvarni mandat što je sprječavanje neprihvatljivog postupanja i kažnjavanja zatvorenika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP: 'Umjesto na pritvorenicima, fokus na postupanju granične policije'

"Nije slučajnost da je upravo tijekom boravka predstavnika odbora u graničnim područjima između RH i BiH zabilježena veća skupina migranata u pokušaju nezakonitog prelaska granice kakav je, nakon što je taj pokušaj uspješno spriječen, zabilježen i u veljači 2021. prilikom pokušaja skupine talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu da na istom području nezakonito prijeđu zelenu granicu, koji je i u tom slučaju uspješno spriječen.

Svemu tome treba dodati da su predstavnici odbora prilikom obilaska policijskih postaja RH na granici s BiH, s obzirom da nisu zatekli pritvorene osobe, fokus stavili na prikupljanje informacija o postupanju granične policije, do kojih su pokušali doći na potpuno neprimjeren pa čak i nasilan način, čime su prekršili procedure i prekoračili ovlasti odbora te time iskazali nepoštovanje prema RH kao suverenoj državi i članici Vijeća Europe", ističu u MUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O neprimjerenom ponašanju članova odbora tijekom ad hoc posjeta, dodaju, obaviještena je i glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić. "Sva argumentirana očitovanja MUP-a RH dostavljena su još krajem 2020. godine, međutim nisu uvažena niti objavljena", ističu u priopćenju. Podsjećaju da je očitovanja na preliminarno izvješće te završno izvješće odbora MUP dostavio u listopadu i studenom 2020. argumentirajući neosnovanost velike većine navoda.

U svojim očitovanjima, kažu, MUP je izvijestio odbor kako je većina preporuka iz izvješća već ispunjena kao i da je preostali, manji dio preporuka u završnoj fazi ispunjavanja. No, odbor MUP-ove argumente nije uvažio ni objavio već je odlučio jednostrano objaviti izvješće s ad hoc posjeta iz kolovoza 2020. "unatoč detaljnom očitovanju da RH nije prekršila spomenute odredbe koje je odboru dostavljeno 24. studenoga 2021. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'MUP ostaje predan konstruktivnoj suradnji'

Unatoč svemu, MUP ostaje "predan konstruktivnoj suradnji s odborom". "Želimo istaknuti kako Europska konvencije o sprječavanju mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, između ostalog, propisuje kako su podaci koje odbor prikupi prilikom posjeta, njegovo izvješće kao i konzultacije sa strankom – povjerljive prirode", kažu u MUP-u.

Dodaju da Hrvatska nije jedina članica koja se očitovala da nije suglasna s javnom objavom završnoga izvješća, jer su to ranije učinile i Armenija, Bosna i Hercegovina, Moldova, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objavu izvješća bez suglasnosti MUP-a protekom više od godine dana od ad hoc posjeta, a nakon što je većina preporuka već ispunjena, teško da može biti motivirana poboljšanjem uočenih nedostataka u području zaštite zatvorenika jer su, ponavljamo još jednom, sve preporuke s toga posjeta, u najvećem dijelu provedene", poručio je MUP.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo