'Prodali su nam i kuću, ali još smo im dužni'

Zbog poreznog dugovanja kuća obitelji iz okolice Zadra u travnju je prodana na dražbi, ali se prvo naplatila banka jer je objekt bio pod hipotekom, pa državi nije ostalo ništa!

2.8.2012.
8:01
VOYO logo

Obitelj Mire i Višnje Vukić našla se u nemilosti i žrvnju državnog aparata u travnju ove godine kada je njihova obiteljska kuća u Arbanasima kod Zadra prodana zbog poreznog dugovanja iz 2004. godine. Miro i njegova supruga ostali su tijekom Domovinskog rata oboje bez posla jer su tvrtke u kojima su do tada radili propale. Miro je kasnije otvorio automehaničarsku radnju, no u ratna i poslijeratna vremena nije imao dovoljno posla da bi poslovao u plusu, a uz to i niz drugih okolnosti posložio se protiv njega. Spletom tih okolnosti zatvorio je obrt, a Porezna uprava poslala mu je rješenje da duguje 71 tisuću kuna.

Sve na bubnju

"Mi to tada nismo mogli platiti. Jednostavno nismo imali odakle. Nekako smo preživljavali iz dana u dan, kamate su rasle, a s njima i iznos dugovanja koji nam je bio sve nedostižniji. Konačno, sve to urodilo je rješenjem o ovrsi, a kako na računima nije bilo novca, pa tako naplata nije bila moguća, došlo je i rješenje o zaplijeni pokretnina, što je dovelo do toga da su nam dali obiteljski dom, djedovinu, na bubanj. Uzeli smo i odvjetnika, ali spasa nije bilo. U par mjeseci bilo je sve gotovo, a za svega 40 tisuća eura vlasnik naše kuće postao je neki Slovenac", grcajući u suzama ispričala je za Novi list Višnja Vukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stvar bude gora, njena kći Tina je prije nekoliko godina podigla kredit u banci kako bi na toj obiteljskoj kući za svoju peteročlanu obitelj podigla kat i tu uredila dom. Uredno je plaćala kredit, no nakon što je njezin otac, koji joj je za kredit garantirao hipotekom na kuću, upao u probleme, snašla ju je ista sudbina.

Ova obitelj ne zna ni kamo će ni što može učiniti. Kažu da su do sada pokušali gotovo sve. Obraćali su se raznim institucijama, među kojima i pučkom pravobranitelju i uredu za ljudska prava. Svaki pokušaj završio je odgovorom da nije njihova nadležnost ili se pak pozivaju na odgovor dan iz Porezne uprave u Zadru po kojemu proizlazi da je sve provedeno po zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državi nije ostalo ništa

"Najveća tragedija u svemu je što je i moj suprug na toj listi s dugom od sad već i pola milijuna kuna. Kuća nam je prodana na dražbi, mi smo ostavljeni bez krova nad glavom u ovim godinama, a i kći sa svojom djecom. Kako je ona imala kredit, najprije se naplatila banka i to ne u cjelokupnom iznosu jer kći još i danas otplaćuje taj kredit. A onda, sasvim logično, za državu nije ostalo ništa od prodaje naše kuće.

Dakle, niti lipu nisu naplatili od tog dugovanja, a nas su ostavili bez krova nad glavom. Na taj dug sad se samo nižu kamate i ja sada pitam sve te koji su sudjelovali u postupku je li sve to bilo vrijedno i kako će se sada naplatiti. Da su nas ostavili u kući, sigurno bi barem nešto izvukli", kaže ogorčeno Višnja Vukić podsjećajući kako i Ustav RH pravo nad nužnim domom stavlja ispred vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo