TUŽNA OBLJETNICA / Ministar Medved o pogibiji Gordana Lederera, hrabrog HTV-ovog snimatelja: 'Dao je život za istinu'

Image
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Lederer je ubijen snajperskim hicem na Čukur-brdu kod Hrvatske Kostajnice, 10. kolovoza 1991. godine, dok je bio na snimateljskom radnom zadatku

10.8.2023.
13:54
Nikola Ćutuk/PIXSELL
VOYO logo

Kod spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž", na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, obilježena je 32. godišnjica pogibije snimatelja Hrvatske televizije Gordana Lederera, a ministar branitelja Tomo Medved tom je prilikom rekao kako je on dao život za istinu. Lederer je ubijen 10. kolovoza 1991. godine snajperskim hicem, na snimateljskom radnom zadatku, u 33. godini života.

"Dao je život za istinu. Za nas, koji smo s njim dijelili dane, nije bio samo snimatelj, bio je jedan od nas, naš prijatelj i naša potpora. Bili smo svjesni njegove uloge, kako bi cijeli svijet saznao istinu o velikosrpskoj agresiji i kako bi Hrvatsku priznali kao samostalnu državu" rekao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOMEMORACIJA LEGENDARNOM SNIMATELJU /

'Lederer je bio naoružan samo kamerom, ali je cijeli svijet mogao vidjeti kakve je patnje proživljavao hrvatski narod'

Image
KOMEMORACIJA LEGENDARNOM SNIMATELJU /

'Lederer je bio naoružan samo kamerom, ali je cijeli svijet mogao vidjeti kakve je patnje proživljavao hrvatski narod'

'Kukavički hitac prekinuo je život hrabrog čovjeka'

Gordanova smrt, naglasio je, branitelje je posebno pogodila. Na Čukur brdu, neprijatelj je pokazao svu hladnokrvnost, zbog koje su supruga i kćer izgubile oca i supruga, rekao je Medved.

"Kukavički, podli hitac ovdje je prekinuo život hrabrog čovjeka koji je savjesno radio svoj posao, a njegov posao i poziv bio je prenositi istinu, hrabriti nas i otvarati oči svijetu, koji nije vidio ili nije želio vidjeti cjelinu zla, koje je napalo naš san o neovisnosti, slobodi i demokraciji. Zločinac je prekinuo život, ali nije zaustavio istinu", rekao je župan Celjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime organizatora komemorativne svečanosti, nazočnima se obratio i zahvalio na sudjelovanju gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Impozantno spomen-obilježje na Čukuru

Godine 2015., Lederer je na Čukuru dobio impozantno spomen-obilježje "Slomljeni pejzaž" , čiji je autor kipar Petar Barišić, te arhitekti Kate Marunica i Nenad Ravnić. Izrađeno je u obliku objektiva kamere, a napukla leća unutar kruga, simbolizira pucanj u istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz spomen-obilježje, vijence su položili i svijeće zapalili supruga i kćer Gordana Lederera, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, izaslanik Vlade i premijera Andreja Plankovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kojem su se priključili i izaslanik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, državni tajnik Domagoj Orlić te Ministarstva poljoprivrede, državni tajnik Mladen Pavić.

Počast su Ledereru odali i članovi izaslanstva Grada Zagreba, Hrvatske radiotelevizije s pomoćnikom glavnog ravnatelja Renatom Kunićem, izaslanstvo Hrvatske Kostajnice, kolege ratni izvjestitelji HRT-a, predstavnici Granične policije, brojnih udruga iz Domovinskog i drugi, nakon čega je zajedničku je molitvu predvodio fra. Leopold Savić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Neki su stigli već danas i to biciklom iz Zagreba: 'Već godinama stižemo u Knin na obljetnicu Oluje'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo