MINISTAR FUCHS O OPCIJI ZATVARANJA ŠKOLA I ONLINE NASTAVI: / 'To je zadnja opcija. Najlakše je reći - hajdemo sve zatvoriti, ali to je loše'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

'Obrazovni sustav je stabilan, imamo 0,2 posto djece pozitivne na koronavirus.

29.10.2020.
12:25
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs ne razmišlja o potpunom prelasku na online nastavu zbog epidemije koronavirusa jer smatra da bi to imalo minimalan ili nikakav učinak na cjelokupnu epidemiološku situaciju.

Image
FUCHS OTKRIO KREĆE LI ONLINE ŠKOLA NAKON SVIH SVETIH: /

'Njihovo zatvaranje daje najlošiji učinak na smanjenje zaraze'

Image
FUCHS OTKRIO KREĆE LI ONLINE ŠKOLA NAKON SVIH SVETIH: /

'Njihovo zatvaranje daje najlošiji učinak na smanjenje zaraze'

Razmatraju se nove preporuke za škole

"Obrazovni sustav je stabilan, imamo 0,2 posto djece pozitivne na koronavirus. Dok možemo i smatramo da je u školama situacija u redu, preporučujemo da se škole ne zatvaraju i da se ne prelazi na online nastavu. Najbolja opcija je da škole ostanu otvorene koliko god je moguće. Tehnički nije problem to izvesti, ali učinak te mjere na ukupnu epidemiološku situaciju bit će vrlo mali ili beznačajan", kazao je Fuchs novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka ide u svojevrsni lockdown, ali ne zatvara škole, napomenuo je Fuchs dodavši kako se kod nas trenutno razmišlja o donošenju novih uputa.

Razmišljamo o tome u smislu da osoblje stalno nosi maske i da se vidi može li se nešto poboljšati u prijevozu, što bi se moglo bolje odraziti na broj oboljelih nego prelazak na online nastavu. Ni pojačano testiranje ne bi u ovom trenutku bitno pomoglo, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najlakše je reći - hajdemo sve zatvoriti, ali to je loše za djecu, gospodarstvo i roditelje. To je zadnja opcija. Pomno pratimo situaciju i apsolutno najbolja opcija je da škole ostaju otvorene koliko je god moguće".

Imamo relativno povoljnu epidemiološku situaciju i nemojmo zatvarati škole, jer je učinak te mjere na ukupnu epidemiološku situaciju vrlo mali, gotovo beznačajan, poručio je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje o odluci Ustavnog suda od 10. ožujka, kojom su ukinute odredbe Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koje su izjednačavale sveučilišne i stručne studije, Fuch je najavio da je u pripremi novi zakon koji će uvažiti odluku Ustavnog suda.

No, kazao je, diplome stručnih studija donesene su po drugim važećim zakonima, a ne po Zakonu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, izdala su ih akreditirana visoka učilišta na osnovu akreditiranih programa, a vrijednost tih diploma nije niti će biti upitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo