'NE BI MU BILO LIJEPO...' / Otkriveno zašto je Milanović hitno otkazao posjet BiH: SOA mu je dala te informacije na stol, ali odluka je bila njegova

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Odluka se temelji na prosudbi Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera, navodi izvor blizak Uredu predsjednika

19.12.2021.
11:17
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović trebao je danas posjetiti Bosnu i Hercegovinu i otići na obilježavanje 28. obljetnice humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu", no sve je iznenada otkazano u nedjelju ujutro, i to zbog 'sigurnosnih razloga'.

Tako je glasi kratko priopćenje odaslano jutros iz Ureda predsjednika u kojemu se ne mogu dobiti nikakva dodatna pojašnjenja, niti informacija kakve su to sigurnosne prijetnje koje bi predsjednika Milanovića dočekale u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SOA je bila jasna: U BiH Milanović ne bi bio lijepo dočekan

Image
'ŽAO MI JE ŠTO NEĆU SUDJELOVATI' /

Što mu se spremalo? Iz sigurnosnih razloga otkazan je odlazak predsjednika Milanovića u BiH

Image
'ŽAO MI JE ŠTO NEĆU SUDJELOVATI' /

Što mu se spremalo? Iz sigurnosnih razloga otkazan je odlazak predsjednika Milanovića u BiH

No, Jutarnji list iz drugih izvora doznaje kako je odluka da ne ide na obljetnicu humanitarnog konvoja isključivo Milanovićeva, a Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) na stol mu je samo dostavila informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan.

"Odluka se temelji na prosudbi Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" nalaze mješovita naselja kao i naselja s isključivo Bošnjačkim stanovništvom", rekao je za Jutarnji list sugovornik upućen u ovu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije se odlučio prihvatiti rizik i otići'

Dodao je kako je Milanović mogao prihvatiti rizik i otići u BiH, ali se nije na to odlučio, te je tom odlukom zapravo svima olakšao situaciju.

U BiH izrazili žaljenje zbog otkazivanja posjeta

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH izrazio je u nedjelju žaljenje zbog otkazivanja posjeta predsjednika Zorana Milanovića središnjoj Bosni ocjenjujući da su višemjesečna napetost i političke krize, govor mržnje i sukobljavanja stvorili nesigurno ozračje u toj zemlji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski narodni sabor (HNS) iskazuje žaljenje zbog otkazanog posjeta predsjednika Republike Hrvatske Milanovića. Nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u Bosni i Hercegovini razumijemo ovakav potez", stoji u priopćenju HNS-a BiH.  HNS BiH ističe kako je Republika Hrvatska prijatelj BiH te da razumije događanja u toj zemlji. Sugerirali su da je poremećeno ukupno ozračje zbog kulminacije političkih kriza koje se održavaju i na sigurnost zemlje.  z Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, pozvali su na pojačanu budnost agencija BiH zaduženih za sigurnost, a od političara da zaustave s eskalacijom krize i prestanu s govorom mržnje te retorikom koja potiče na sukobe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo