MELBOURNE I HAVANA SU U KARANTENI, HOĆE LI BITI I HRVATSKA? Epidemiologinja tvrdi: / 'U odlukama o zatvaranju će sudjelovati i drugi sektori'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon porasta broja zaraženih i preminulih od koronavirusa, pojedini se dijelovi svijeta odlučuju za ponovno uvođenje karantene,

9.8.2020.
11:14
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u dijelovima Australije te u kubanskoj prijestolnici Havani zabilježen rekordan porast broja novozaraženih i preminulih od koronavirusa, ponovno se uvode karantene i stroga ograničenja koja uključuju zabranu kretanja, zatvaranje trgovina i kafića, restrikcije u javnom prijevozu... No, za razliku od Kube, u Australiji je trenutno zima, proglašeno je stanje katastrofe, a u Melbourneu je uveden policijski sat.

Image
AUSTRALIJA ŠALJE TISUĆU VOJNIKA NA ULICE MELBOURNEA: /

Žele zaustaviti drugi val; nadzirat će i putnike iz inozemstva

Image
AUSTRALIJA ŠALJE TISUĆU VOJNIKA NA ULICE MELBOURNEA: /

Žele zaustaviti drugi val; nadzirat će i putnike iz inozemstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je posvuda drugačija

S obzirom na širenje virusa po južnoj hemisferi, stručnjaci se pripremaju za novi val zaraze koji bi u ostatku svijeta trebao, prema njihovim procjenama, uslijediti od listopada i trajati sve do proljeća. No, domaći epidemiolozi smatraju da stanje u Australiji može, ali ne mora ilustrirati ono što će se događati u Hrvatskoj u sljedećih nekoliko mjeseci.

"Situacija po različitim regijama i zemljama može biti bitno različita tako da situacija na južnoj polutci može, ali i ne mora biti pokazatelj onoga što će se događati u Europi i Hrvatskoj. Sezona gripe, primjerice, može biti značajno drugačija između različitih regija i različitih zemalja", za Index je pojasnila Sanja Kurečić Filipović iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiolozima je, poručuje Kurečić Filipović, gotovo nemoguće sada najavljivati moguću karantenu koja bi se uspostavila na jesen. Istaknula je na primjeru škola da postoji mogućnost izvođenja nastave na nekoliko načina, a u slučaju potrebe može se aktivirati i škola na daljinu te dodala da postoji mogućnost regionalnog donošenja odluka.

"Epidemiološki gledano, najrazumnije je donositi odluke sukladno trenutnim epidemiološkim pokazateljima. Međutim, odluke o zatvaranju tipa lockdowna sigurno neće biti donošene jednostrano od strane epidemiološke struke, već će u odluci sudjelovati i drugi sektori", poručila je epidemiologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevencija je najbitnija

No, kao i drugdje u medicini, kod širenja zaraze koronavirusom, potrebno je raditi na prevenciji. Epidemiologinja je pojasnila što građani mogu učiniti kako bi smanjili rizik od širenja zaraze na jesen i zimu.

"Za sada smatramo da ključnu ulogu ima pridržavanje preventivnih mjera, kao što su fizički razmak, pojačana higijena ruku i prostora, nošenje maske kako je propisano, a u svemu tome posebno mjesto zauzima podizanje svijesti svakog pojedinca o osobnoj odgovornosti", zaključuje Kurečić Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo