'KOLOSALAN NEUSPJEH' / Predrag Matić: 'Avioni su puni vojno sposobnih ljudi. Afganistanci bi trebali sami sebi pomoći'

Image
Foto: PIXSELL, Petar Glebov

'Ovo što se događa prvenstveno ženama, mi možemo samo ekonomskim i političkim pritiskom, druga opcija je vojna intervencija'

21.8.2021.
10:25
PIXSELL, Petar Glebov
VOYO logo

Hrvatski zastupnik u EU parlamentu Predrag Matić gostovao je u Novom danu N1 televizije, gdje je govorio o aktualnostima, ponajviše o izbjegličkoj krizi koja bi mogla nastati nakon posljednjih događaja u Afganistanu.

"Različite politike utječu na to da imamo različite pristupe ovoj krizi. Kriza će biti. Amerikanci su tamo vršljali 20 godina i sada se povukli i ostavili te ljude na milost i nemilost. Mi na to ne možemo utjecati, ali možemo pomoći. Nametanje ideologije se kosi s načelima demokracije. Hrvatska će primiti 20 ljudi. Afganistan ima 40 milijuna stanovnika. Treba pronaći krivce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTRESNI PRIZORI - TEŠKO ZA GLEDATI /

Uznemirujuće snimke: Očajne majke vojnicima preko zida bacaju bebe, a između njih je bodljikava žica; 'Nije bilo čovjeka koji nije zaplakao...'

Image
POTRESNI PRIZORI - TEŠKO ZA GLEDATI /

Uznemirujuće snimke: Očajne majke vojnicima preko zida bacaju bebe, a između njih je bodljikava žica; 'Nije bilo čovjeka koji nije zaplakao...'

'Pomozi si i Bog će ti pomoći'

"Ovo što se događa prvenstveno ženama, mi možemo samo ekonomskim i političkim pritiskom, druga opcija je vojna intervencija. A vojne intervencije su se općenito pokazale neuspješnima. Oni dođu na trenutak, smire situaciju i onda bude još gore", komentirao je Matić, pa nastavio:

"Avioni su prepuni vojnosposobnih ljudi. Pomozi si i Bog će ti pomoći. Afganistanci bi trebali sami sebi pomoći. Ovako, doći na granice Europe to je samo kratkotrajno gašenje požara", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bojim se da će se zbog ekonomije zažmiriti na ono što se čini ljudima'

Dodao je kako mi trebamo učiniti sve kako bismo zaštitili temeljna ljudska prava. A o unutarnjem uređenju oni odlučuju, kaže te dodaje kako se "boji da će ekonomski interesi učiniti da zažmirimo na ono što se čini ljudima".

"Zidovi i žice mogu držati jedno razdoblje. Što se nas tiče, mi smo tranzicijska zemlja ili zemlja koja će primiti jedan mali, simboličan broj ljudi. To Hrvatska može, u znak dobre volje i civiliziranosti. Ali one brojke od stotina tisuća, to će sve ići na Zapad", rekao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Žene i djevojčice su najveće žrtve'

Dodaje kako je Afganistan "kolosan neuspjeh u kojem će žene i djevojčice u Afganistanu biti najveće žrtve". "One su povjerovale da mogu slobodno živjeti. Zidovi i žice mogu držati jedno razdoblje. Što se nas tiče, mi smo tranzicijska zemlja ili zemlja koja će primiti jedan mali, simboličan broj ljudi. To Hrvatska može, u znak dobre volje i civiliziranosti. Ali one brojke od stotina tisuća, to će sve ići na Zapad", rekao je Matić te zaključio kako Hrvatska nikako nije kriva za situaciju u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo