PREMA NJIHOVU KALENDARU, ONI TRENUTNO ŽIVE U 6020.: / RTL snimio zbirku masonskih predmeta, progovorio i bivši 'Veliki majstor'

Image
Foto: Screenshot: RTL

Prva masonska loža u Hrvatskoj osnovana je u Glini 1722., a Zbirka slobodnozidarskih predmeta Muzeja Slavonije nudi pregled 400 masonskih predmeta

19.2.2020.
22:42
Screenshot: RTL
VOYO logo

Posljednjih dana su izazvali pojačan interes javnosti, no malo se zna o tome tko su masoni i kako funkcionira njihova organizacija. Oni za sebe tvrde da su humanisti i da rade na razvoju društva, a njihovi kritičari spominju zle namjere.

U Hrvatskoj ima šestotinjak masona, a oni, prema svome kalendaru, trenutno žive u 6020. godini. Za sebe kažu kako nisu tajna organizacija, nego organizacija s tajnom. Onaj tko želi postati mason mora vjerovati u ideale bratstva i besmrtnosti ljudske duše, a ulaz je zajamčen samo uz preporuku druge braće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni se s njim sastaju, druže, vide kakva je situacija. Njegova slika stoji barem tri mjeseca i objavljena je svim slobodnim zidarima u Hrvatskoj i nakon tog vremena on, ako nema nekih primjedbi, da su mu pronašli neke prljave stvari, podliježe glasanju", objasnio je RTL-u bivši veliki majstor Velike lože Hrvatske Radovan Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duga povijest masonstva u Hrvatskoj

Prva masonska loža u Hrvatskoj osnovana je u Glini 1722. godine. U jeku Drugog svjetskog rata su u Kraljevini Jugoslaviji zabranjene masonske lože. u Glini. Otada je najveća zbirka s više od 400 masonskih predmeta ona Muzeja Slavonije.

"Da bi se postao slobodni zidar, moralo se balotirati. Imamo sačuvanu i originalnu kutiju za balotažu. Naime, ovdje se nalaze crvene i bijele kuglice, a na kraju se moglo vidjeti imaju li svi povjerenja u brata i primaju li ga", kazao je voditelj Zbirke slobodnozidarskih predmeta Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz mraka dolaze na svjetlo

Ona sadrži i predmete vezane uz napredak članova, koji se odvija u nekoliko faza. Prva je inicijacija, a zatim slijede propuštanje i uzdizanje. Svaki od tih koraka prati poseban ritual.

"Kada kandidat dolazi na inicijaciju, u prvi stupanj, on dolazi iz mraka i traži više svjetla. Tako ide ritual. Upoznaje se s četirima elementima i u jednom određenom trenutku, kada prihvati zavjet koji mu se nudi, njemu se daje to svjetlo", kazao je slobodni zidar Mirko Zoranić u Podcast Inkubatoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, o samim članovima se šuti. Svatko od njih samo za sebe može reći da je slobodni zidar. Na stropu loža je uglavnom prikazan svemir, a na podu su crno-bijeli kvadrati.

"Postoji sjeverna kolona ili kolona pod sjevernim stupom i južna kolona, to jest ona pod južnim stupom. Svjetlo i starješina lože nalaze se na istoku i još neki dužnosnici i oni, zapravo, upravljaju radom lože", objasnio je Zoranić u Podcast Inkubatoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GABRIĆ PROGOVORIO O MASONIMA: /

Udario kontru glavnom državnom odvjetniku i poručio: 'Sve imam snimljeno'

Image
GABRIĆ PROGOVORIO O MASONIMA: /

Udario kontru glavnom državnom odvjetniku i poručio: 'Sve imam snimljeno'

Crkva protiv masona

Dok voditelj Zbirke slobodnozidarskih predmeta kaže da u svemu nema ničega okultnog, Katolička crkva nema takvo mišljenje.

"Crkva u potpunosti odbacuje prihvaćanje masonskih organizacija i ne podržava njihov rad. To jasno pišu svi crkveni dokumenti", kaže velečasni Kristijan Zeba, župnik Župe Svetog Križa u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, koliko god pretraživali masone na internetu i bez obzira na to što članovi jedni druge odaju, masoni će i dalje ostati najtajnovitija organizacija na svijetu.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike