FAKULTET I ŠKOLA U ŠOKU / Lažna učiteljica predavala je punih 12 godina: 'Lažiran potpis, pečat izrezan škarama pa zalijepljen'

Image
Foto: Pixsell

U više navrata je pokušavala časnim putem doći do toliko željene diplome, ali nije uspijevala prijeći crtu na prijamnim ispitima

7.5.2019.
11:16
Pixsell
VOYO logo

Prvi je put pronađena krivotvorina diplome neke od sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, i to među posljednjih pet od ukupno 19 pronađenih lažnih diploma u školama u samo četiri mjeseca otkako se provode provjere.

Prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja, učiteljica razredne nastave radila je bar 12 godina u raznim osnovnim školama. Prijavljena je DORH-u, a slijedi joj izvanredni otkaz.

Riječ je o 35-godišnjakinji koja je, prema riječima ravnatelja, u posljednje dvije godine zaposlena u Osnovnoj školi Lužani u Brodsko-posavskoj županiji, gdje nisu imali sumnje u "iskusnu učiteljicu", piše Glas Slavonije, koji otkriva i da je u više navrata pokušavala časnim putem doći do toliko željene diplome, ali nije uspijevala prijeći crtu na prijamnim ispitima.

Lažna diploma neotkrivena je dugo iako taj dnevni list piše kako je prostim okom vidljivo da je diploma lažirana – bilo je tu rezanja i lijepljenja te lošeg kopiranja dekaničina potpisa.

Lažna diploma "slavonske učiteljice" potječe iz 2009. godine, a u pitanju je tadašnji osječki Učiteljski fakultet, koji je u međuvremenu promijenio naziv u Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže aktualni dekan Damir Matanović, ostali su zatečeni viđenim: ''Od Osnovne škole Lužani dobili smo prije otprilike dva tjedna popis imena i diploma koje je trebalo provjeriti. Jedna se diploma pokazala krivotvorinom i to smo na prvi pogled uočili. Prostim smo okom vidjeli da na diplomi očito nije potpis bivše dekanice našeg fakulteta Anđelke Peko. Zatim smo sve podatke više puta detaljno provjerili da bismo bili sigurni. Utvrdili smo da dotična osoba nikada nije upisala naš fakultet''.

Međutim, jest pokušavala. I to više puta. Ali nije uspjela: ''Pokušala je upisati se na naš Učiteljski studij i u Osijeku i na dislocirani studij u Slavonskom Brodu 2007. i 2008. godine, s generacijama ‘88. ili ‘89. godišta''. Jednom je bila prilično blizu upisa, a drugi je put bila čak 138 mjesta ispod crte. Nakon tih pokušaja čini se da je zaključila kako joj je jednostavnije lažirati diplomu nego upisati fakultet'', kaže Matanović i dodaje: ''Osim očito lažiranog dekaničinog potpisa, čini nam se da je pečat izrezan škarama pa zalijepljen. Sve je vrlo improvizirano''.

Iznenađeni su ostali i u OŠ Lužani  potvrdio je sam ravnatelj škole, Petar Delić: ''Bilo je to neugodno iznenađenje. Kao i svi, i mi smo slali diplome na provjeru. Kada smo dobili povratnu informaciju s fakulteta, obavijestili smo sve nadležne. Školski je odbor donio odluku o izvanrednom otkazu. O proceduri, kada sve obavimo, izvijestit ćemo Ministarstvo''. Kada su prije dvije godine lažnu učiteljicu zapošljavali, nisu ništa posumnjali jer je, kaže ravnatelj, već bila radila u više škola - imala je dugogodišnje iskustvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo