KAKVI SMO MI MAJSTORI / Mulja se čak i na sitnicama: Dečko koji je probao podvaliti kunu je odustao, a tek sada kreće pravi show

Image
Foto: Net.hr/Pixsell/Profimedia

Pranjković je povukao svoje rješenje, a sad HNB mora odlučiti kako će izgledati motiv na kovanici jednog eura: Hoće li se natječaj ponavljati ili će odabrati nekog od nižeplasiranih

7.2.2022.
12:06
Net.hr/Pixsell/Profimedia
VOYO logo

Hrvatsku trese skandal oko izgleda kovanice eura. Nakon što su objavljeni pobjednici natječaja ispostavilo se da je slika kune na kovanici jednog eura identična fotografiji škotskog fotografa Iaina H. Leacha. Škota nitko nije kontaktirao, pa nije teško zaključiti da se radi o plagijatu.

U ponedjeljak je autor dizajna Stjepan Pranjković objavio kako je povukao sporni dizajn s natječaja, a mi donosimo pregled slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je autor i koliku je nagradu osvojio?

Autor sporne kovanice je bio magistar primijenjenih umjetnosti Stjepan Pranjković. Pranjković je rođen 1995. u Ostfildernu u Njemačkoj, a svoju je titulu magistra primijenjenih umjetnosti stekao 2020. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer primijenjena umjetnost, modul slikarstvo pod mentorstvom prof. Siniše Majkusa. Pranjković živi u Rijeci, a područja njegova djelovanja uključuju slikarstvo, ilustraciju, strip i dizajn.

Image
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Nagrađeni dizajner kovanice od 1 eura, Stjepan Pranjkovćc za dizajn Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini

Zašto je povukao svoju kovanicu?

Nakon što se danima pisalo o tome kako se radi o plagijatu, Pranjković je povukao svoju kovanicu zbog, piše, "neugodne atmosfere".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila mi je izuzetna čast sudjelovati u postupku odabira nacionalne strane hrvatske eurokovanice. Međutim, potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura. Ovu odluku donio sam kako ne bih otežao ovu situaciju niti pridonosio daljnjim mogućim neizvjesnostima. Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti", napisao je.

Hoće li svejedno dobiti novac?

Pranjkovićeva kuna nije bila jedini dobitni prijedlog. Njegova druga dva rješenja osvojila su drugo mjesto, a za svako od njih je dobio po 35.000 kuna. Pranjković je novac dobio za dizajne geografske karte RH za kovanicu od dva eura i glagoljice za kovanice od pet, dva i jednog centa. Njegova su idejna rješenja odabrana kao druga najbolja u tim kategorijama. Taj se dizajn neće nalaziti na kovanom novcu, već su samo nagrađena pozamašnim novčanim iznosima u sklopu natječaja kao drugi i treći izbor. Kako neslužbeno doznaje Index, Franjković bi mogao ostati i bez tog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je skandal otkriven?

Priča se zakotrljala pa i u konačnici otkrila na Twitteru. Nakon što su objavljena idejna rješenja, jedan je korisnik postavio fotografiju kovanice te fotografiju Leacha, uz komentar da se nada kako je "barem kupljeno s nekog stocka". Nakon toga su se o svemu raspisali mediji, koji su došli i do autora fotografije. U međuvremenu je otkriveno da je autor kovanice na Facebooku tražio pomoć pri obradi fotografije u PhotoShopu i Ilustratoru kako bi na nju mogao dodati metalne efekte potrebne za dizajn kovanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot / Facebook

Što kaže Vlada?

O slučaju se očitovala i Vlada, prije nego što je Pranjković povukao dizajn. "Natječaj za odabir likovnog rješenja je od početka do kraja vodio HNB, kroz Komisiju za odabir (s vanjskim članovima) i stalnu Komisiju za novac HNB-a, koja inače odlučuje o dizajnu prigodnih kovanica. Svi natjecatelji morali su priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava likovnog rješenja koje su kandidirali", ističu u Vladi.

Image
SRAMOTA S EUROM /

Hrvatski dizajner i dobitnik nagrade molio pomoć na Fejsu kako da izreže fotku: 'Dizajniram neke kovanice...'

Image
SRAMOTA S EUROM /

Hrvatski dizajner i dobitnik nagrade molio pomoć na Fejsu kako da izreže fotku: 'Dizajniram neke kovanice...'

Što kaže HNB?

Spornu kunu na kovanici, odnosno idejno rješenje, komentirala je i Hrvatska narodna banka. "Nastavno na medijske napise, Komisija za novac hitno je pristupila provjeri idejnog rješenja hrvatske strane eurokovanice s motivom kune. Po završenoj provjeri, Komisija će o svojoj odluci informirati javnost", kažu u HNB-u. U međuvremenu je Pranjković povukao svoje rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je izgledao natječaj?

Natječaj za idejno rješenje raspisala je Hrvatska narodna banka 2. kolovoza 2021. godine. Natječaj je bio otvorenog tipa, a u njemu su mogle sudjelovati sve punoljetne fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske. Autori su se na natječaj mogli javiti samostalno ili u koautorstvu s drugim fizičkim osobama. "Svaki prijedlog dizajna naličja eurokovanica mora sadržavati grafički prikaz sa slikovnim i tekstualnim detaljima u uvećanoj verziji promjera 150 mm; grafički prikaz/prikaze sa slikovnim i tekstualnim detaljima u veličini kovanice nominalne vrijednosti/nominalnih vrijednosti (apoena) na koju/koje će biti apliciran određen motiv, te tekstualni opis prikaza prijedloga dizajna naličja eurokovanica. Prijedlog dizajna naličja eurokovanice s obveznim motivima može biti izrađen ručno ili u nekom od digitalnih alata (tehnologija) na računalu, te otisnut na papiru dimenzija A4. Za svaki pojedini motiv sudionik može dostaviti najviše pet različitih prijedloga dizajna naličja eurokovanica", pisao je u natječaju koji je objavljen na službenim stranicama Hrvatske narodne banke. Na natječaj za izbor dizajna kovanica eura i centa stiglo je 1299 prijedloga.

Traži li Hrvatska sada novi dizajn kovanice eura?

Prema svemu sudeći, da. Ostaje vidjeti kako će HNB i Vlada reagirati na Pranjkovićevo povlačenje iz natječaja, ali scenarij u kojem bi inzistirali na njegovu rješenju djeluje nevjerojatan. Tako se dvije opcije čine najrealnijima - ponavljanje natječaja ili odabir nekog od ostalih kandidata s natječaja na kojem je dobio Pranjković. Drugo mjesto za ovu je kovanicu osvojio Petar Peračić, a treće Siniša Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog čitave situacije, trenutno još nije poznato što će biti s cijelim procesom koji košta vrtoglavih 900 milijuna kuna, a prema kojem bismo trebali imati milijun primjeraka svake kovanice. Slučaj bi se mogao početi raspetljavati danas nakon sjednice Komisije za novac, gdje će se očitovati i o dopisu Stjepana Pranjkovića.

O motivima na kovanicama glasalo se na stranici euro.hr, a anketa je provođena od 1. do 15. srpnja 2021. godine. U užem izboru bili su motivi šahovnice, karte Hrvatske, kune, glagoljice i Dubrovnika, a komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane na kovanom novcu eura izabrala je devet motiva među kojima su, uz navedenih pet, bili i Nikola Tesla, pas dalmatinac, Vrančićev Homovolans (crtež padobrana) te kralj Tomislav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je odabrao Pranjkovića?

Na poziv HNB-a, članove Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura nominirale su relevantne institucije i stručne udruge, izvijestili su na stranicama Vlade.

Predsjednica Komisije je Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka HNB-a, a zamjenik predsjednika Bojan Fras, viceguverner HNB-a. Članovi Komisije su prof. dr. sc. Vesna Bedeković, predstavnica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora; dr.sc. Dragan Damjanović, predstavnik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske; mr.sc. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade; akademski kipar Kažimir Hraste, predstavnik Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu – Ministarstvo znanosti i obrazovanja; prof. mr. art. Alem Korkut, predstavnik Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu – Ministarstvo znanosti i obrazovanja; doc. dr. sc. Damir Kovač, dr. med., predstavnik Hrvatskoga numizmatičkog društva; doc. dr. sc. Velibor Mačkić, predstavnik Ureda predsjednika Republike; Andreja Metelko-Zgombić, predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova; akademik Velimir Neidhardt, predstavnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; Ira Payer, predstavnica Hrvatskoga dizajnerskog društva; Lazer Rok Lumezi, predstavnik Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti; Nevena Tudor Perković, predstavnica Ministarstva kulture i medija; Andreja Vukojević, predstavnica Hrvatske turističke zajednice te Zvonko Šakić, predstavnik Ministarstva financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizajneri traže da HNB preuzme odgovornost

U skandalu se u ponedjeljak oglasilo i Hrvatsko dizajnersko društvo , koje od Hrvatske narodne banke traži preuzimanje odgovornosti zbog "neprofesionalno vođenog natječaja" vezanog uz odabir dizajnerskog rješenja na hrvatskim eurokovanicama.

U priopćenju navode da je predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva, Maša Milovac, 30. srpnja 2021. godine, (prije javne objave natječaja), uputila dopis guverneru HNB-a Borisu Vujčiću u kojemu je zatražila uvid u natječajnu dokumentaciju, "kako bi se kroz suradnju osigurala bolja kvaliteta samog natječajnog zadatka, te ponudila dodatno sudjelovanje naših profesionalnih članova u ocjenjivanju pristiglih rješenja". Taj prijedlog, kažu nadalje, nije prihvaćen, a " na sve pokušaje komuniciranja s provoditeljem natječaja te izdvojena mišljenja naše predstavnice Ire Payer kojima je ukazivala na manjkavost postupka natječaja te usprkos svim dobronamjernim i konstruktivnim prijedlozima kojima se trudila osnažiti i učiniti cijeli proces kvalitetnijim, Hrvatska narodna banka uporno je odbijala suradnju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuli su kako su brojni njihovi članovi koji su profesionalni dizajneri svjesno odbili sudjelovati na natječaju upravo zbog nedovoljno artikuliranog i profesionalno raspisanog natječajnog zadatka te nedostatka stručnjaka u tijelima koja rješenja ocjenjuju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo