KREDITI U ŠVICARCIMA (I SVI DRUGI) : / HDZ ne podržava vraćanje preplaćenih kamata, oni bi da se dužnici sude s bankama

Image
Foto: Pixsell/arhiva, Patrik Maček

HDZ se ogradio od donošenja zakona za vraćanje preplaćenih iznosa kamata dužnicima, jer smatra da je to potrebno riješiti u privatnim sudskim procesima.

5.11.2015.
12:42
Pixsell/arhiva, Patrik Maček
VOYO logo

Udruga Franak održala je konferenciju za novinare na kojoj je informirala javnost o odgovorima političkih stranaka na upitnik koji je poslan SDP-u, HDZ-u, Živome zidu, MOST-u, ORaH-u, HDSSB-u, IDS-u, Laburistima, Naprijed Hrvatska, Pametno, Bandić 365, U ime obitelji i Hrvatskoj zori. Zadovoljni su odgovorima, iako im nisu stigli iz svih stranaka.

Pitanja se odnose na zakonske propise koji uređuju problematiku kredita, a koji se u velikom dijelu ne poštuju. Između ostalog, stranke su pitali hoće li, ukoliko Ustavni sud poništi ili privremeno suspendira zakonske odredbe koje uređuju konverziju, produljiti trajanje mjere fiksiranog tečaja franka od 6,39 kuna, ograničiti kamate na jedan posto u kreditima u kojima je početni tečaj ugovorene valute aprecirao više od 20 posto te hoće li bankama koje imaju plasirane kredite u valuti koja je aprecirala više od 20 posto uvesti porez od 2 posto na aktivu u tim kreditima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo je i hoće li pretendenti na vlast zakonom propisati način povrata preplaćenih sredstava temeljem pravomoćne presude u kolektivnom sudskom postupku, kojim je određeno da su odredbe o jednostranom povećanju kamatnih stopa nepoštene i ništetne, kao i hoće li zakonski propisati metodologiju određivanja fiksnog dijela kamatne stope, kako je to uređeno Zakonom o potrošačkom kreditiranju.

SDP i HDZ ne misle isto

U SDP-u su uime koalicije Hrvatska raste odgovorili pozitivno na sva pitanja (njih osam) i kažu da su u potpunosti spremni na uklanjanje svih nezakonitosti u radu banaka te na mjere za obeštećenje svih dužnika u kreditima s valutnom klauzulom CHF, kao i svih drugih dužnika bez obzira na valutnu klauzulu kada su u pitanju nezakonito ugovorene odredbe o promjenjivim kamatnim stopama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je na šest pitanja odgovorio potpuno pozitivno, ali se ogradio od pitanja pod brojem 4. odnosno od donošenja zakona za vraćanje preplaćenih iznosa kamata, jer smatra da je to potrebno riješiti u privatnim sudskim procesima. Što se tiče poreza bankama, kažu da bi ga odredili na drugačiji način nego što je to tražila Udruga Franak.

Živi zid za ukidanje valutne klauzule

Živi zid nije odgovorio konkretno kako je traženo, ali iz njihovih odgovora proizlazi da je njihov smjer apsolutno protiv bankarskih nezakonitih radnji, a u korist dužnika. Njihova poanta jest potpuno ukidanje valutne klauzule te drakonsko kažnjavanje banaka zbog nezakonitih radnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ORaH ne bi zamrzavao tečaj ubuduće, dok bi sve ostale mjere u potpunosti proveo.

Naprijed Hrvatska je na šest pitanja odgovorila pozitivno, a nisu spremni ograničiti kamatu na 1 posto, jer smatraju da je to preniska kamata za kredite u kojima je valuta aprecirala više od 20 posto te bi poreznu politiku prema bankama malo drugačije regulirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić nije odgovorio

Pametno i IDS nisu odgovorili konkretno na pitanja, ali je iz odgovora vidljiva spremnost na pozitivna rješenja za dužnike. Bandić 365, Hrvatska zora i U ime obitelji na upitnik uopće nisu odgovorili.

Iz Udruge Franak poručuju da su zadovoljni odgovorima koje su dobili od stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franak vjeruje da će se političari držati obećanog

Ti odgovori, navode, garancija su da će se u idućem razdoblju od nekoliko mjeseci konačno riješiti sve nezakonitosti u radu hrvatskih banaka te će svi dužnici koji plaćaju ili su plaćali nezakonito velike anuitete u kreditima, konačno biti u potpunosti obeštećeni. Udruga Franak vjeruje da su dostavljeni odgovori izraz političke volje i da niti jedna politička stranka neće promijeniti mišljenje u razdoblju koje slijedi, te da su političke manipulacije stvar prošlosti.

Na konferenciji se govorilo i o pismu Europske komisije upućenom Udruzi Franak iz kojeg se nazire da je Komisija spremna pokrenuti legalne postupke protiv Republike Hrvatske nakon što utvrdi da Vrhovni sud u svojoj presudi nije u potpunosti primijenio EU pravo, jer je odbio ispitivati poštenost ugovorene valutne klauzule CHF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rečeno je i da je Udruga Ustavnom sudu dostavila predstavku kao odgovor na prijedlog banaka za privremenu obustavu Zakona o konverziji po prijedlozima za ocjenu ustavnosti spomenutog zakona. U predstavci su izrazili zabrinutost zbog zadnjih medijskih napisa kojima se prejudicira odluka Ustavnog suda.

Image
STIGAO ODGOVOR: /

Je li EK upravo potvrdila povredu europskog prava u slučaju 'Franak'?

Image
STIGAO ODGOVOR: /

Je li EK upravo potvrdila povredu europskog prava u slučaju 'Franak'?

Image
RASULO U UDRUZI FRANAK: /

Svađa uoči izvanredne skupštine rezultirala brojnim ostavkama

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo