STIGAO ODGOVOR: / Je li EK upravo potvrdila povredu europskog prava u slučaju 'Franak'?

Image
Foto: Pixsell/arhiva, Patrik Maček

Članica i Povjerenica Europske komisije za zaštitu i prava potrošača Věra Jourová poslala je odgovor na prijavu Udruge Franak nakon presude Vrhovnog suda.

3.11.2015.
10:40
Pixsell/arhiva, Patrik Maček
VOYO logo

ČEKAJU NOVU VLAST: Otkriveno koje su dvije banke prve tužile državu zbog zakona o švicarcu

Image
ČEKAJU NOVU VLAST: /

Otkriveno koje su dvije banke prve tužile državu zbog zakona o švicarcu

Image
ČEKAJU NOVU VLAST: /

Otkriveno koje su dvije banke prve tužile državu zbog zakona o švicarcu

Udruga Franak je naime prijavila Europskoj komisiji tešku povredu primjene prava EU jer je Vrhovni sud RH napravio grubi propust neupućivanjem "prethodnog pitanja" Europskom sudu kao što je pri odlučivanju odbio primijeniti prava shvaćanja i sudsku praksu Europskog suda. Na taj je način, navode u Udruzi, teško oštetio dužnike u švicarskim francima. Udruga Franak je u svom zahtjevu tražila pokretanje postupka protiv Republike Hrvatske zbog povrede Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sročeno na jasnom i razumljivom jeziku

Povjerenica Europske komisije, Věra Jourová potvrdila je najvažnije argumente Udruge Franak: „Sud pravde Europske unije pojasnio je da se zahtjev, sukladno kojem ugovorne odredbe moraju biti sročene u jasnom, razumljivom jeziku, mora shvatiti kao zahtjev, ne samo u smislu da konkretna odredba bude gramatički razumljiva potrošaču, već da ugovor treba transparentno izložiti specifično funkcioniranje mehanizma konverzije u stranu valutu, tako da je potrošač u poziciji ocijeniti, na osnovu jasnih i razumljivih kriterija, ekonomske posljedice koje za njega mogu proizaći iz istih.“, navodi.

KRAJ NEVOLJAMA: Krediti građana zaduženih u švicarcima pretvaraju se u eure

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazala, njene službe trenutno utvrđuju situaciju oko kredita u stranim valutama u više zemalja članica. Svrha procjene je utvrđenje činjenica kako potrošači ne bi bili onemogućeni u osporavanju nepoštenih ugovornih odredbi pred sudovima. U ovom smislu, ukoliko bude potrebno, mogu biti poduzete potrebne mjere kako bi se osiguralo da sudska praksa Europskog suda bude u potpunosti primijenjena, piše Jourová.

Image
Foto: screenshot

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo