REAGIRANJE JADRANKE D.D. / 'Krajnji vlasnici grupe su u kontinuitetu hrvatski državljani Predrag Perenčević i Krešimir Filipović'

Image

Reagiranje Jadranke d.d. prenosimo u cijelosti

21.3.2022.
13:59
VOYO logo

Nakon objave teksta na Net.hr-u pod naslovom RUSKA MREŽA NA LOŠINJU / Net.hr otkriva: Vlasnici povezani s ruskim oligarsima ugostili Marića u luksuznom apartmanu, a on bi sad trebao istraživati njihove čudne veze reagirali su iz kompanije Jadranka d.d. Sukladno zakonu, njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

Ovim putem reagiramo, kako na naslov teksta, tako i njegov sadržaj, s ciljem ispravka niza netočnih informacija i ispravnog informiranja javnosti te molimo objavu reagiranja na istom ili istovrijednom mjestu i na isti ili istovrijedan način kao što su objavljene informacije na koje se ispravak odnosi, a sukladno odredbama članka 40. Zakona o medijima (Narodne Novine 54/09, 84/11, 81/13).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstveno odbacujemo i demantiramo netočnu tvrdnju autora/urednika koji u naslovu teksta netočno navodi da su „Vlasnici povezani s ruskim oligarsima ugostili Marića u luksuznom apartmanu, a on bi sad trebao istraživati njihove čudne veze“. Navedena tvrdnja je netočna. Ponavljamo da su "krajnji vlasnici Jadranka Grupe u kontinuitetu hrvatski državljani Predrag Perenčević i Krešimir Filipović. Njihovim novčanim sredstvima i investicijama upravlja Društvo za upravljanje investicijama i fondovima imovine putem tvrtke Beta ulaganja d.o.o., a što je evidentirano i u Sudskom registru i u Registru stvarnih vlasnika".
Nadalje, odbacujemo navod iz naslova „Vlasnici povezani s ruskim oligarsima ugostili Marića u luksuznom apartmanu (…)“ s obzirom da niti vlasnici niti trgovačko društvo Jadranka d.d., odnosno tvrtka kćer nadležna za turizam Jadranka turizam d.o.o., nisu „ugostili“ ministra Marića. Ministar Marić je u hotelu Bellevue boravio kao gost, poput niza drugih gostiju koji su boravili u hotelu Bellevue od otvaranja ovog objekta 2014. godine.

Dalje u tekstu autorica navodi: „Zdravko Marić, bio je gost hotelske kuće Jadranka d.d. i to u najluksuznijem hotelu, Bellevue, u najluksuznijem apartmanu, tzv. predsjedničkom.“ te u nastavku nudi opis predsjedničkog apartmana. Ovaj je navod netočan. Prema našoj evidenciji za predmetno razdoblje 21. do 25. lipnja 2019., ministar Marić boravio je u jednom od naših apartmana u ponudi (suite), a ne predsjedničkom apartmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, autorica u tekstu navodi: „Zanimljivo je da je smještaj za ministra Marića tada rezervirao Krešimir Filipović (…)“. Ovaj je navod netočan. Smještaj za ministra Marića nije rezervirao Krešimir Filipović. Ministar Marić je u cijelosti podmirio svoj račun. Ministar Marić i ranijih je godina u nekoliko navrata bio gost u hotelima Jadranka turizma d.o.o., primjerice u hotelu Vespera – dječjem hotelu kojega najčešće biraju naši gosti s mlađom djecom.

Autorica iznosi vrijednosni sud u obliku tvrdnje, kvalifikacijom ulaganja u Jadranka d.d. i njezine tvrtke kćeri sljedećim izričajem „I radi sankcija, ali i radi hrvatskog gospodarstva u kojem bi trebalo dizati kriterije za sprječavanje ulaska sumnjivog kapitala.“ Autorica je kapital kojeg krajnji vlasnici u kontinuitetu ulažu od 2014. godine, pritom ne isplaćujući dobit, okvalificirala kao sumnjiv. Dopuštajući slobodu izražavanja i uvažavajući slobodu medija u cijelosti, a polazeći i od sudske prakse, izraz „sumnjiv“ ne predstavlja vrijednosni sud autorice već otvoreno utvrđuje postojanje protuzakonite radnje, okolnosti na koje utvrđenja o postojanju ili nepostojanju nisu vrijednosna procjena / sud autorice teksta već jedino za to nadležnih tijela. Ljubazno molimo ispravak na način da se predmetna riječ u cijelosti ukloni iz teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo