KOMADINA OTKRIO ZAŠTO NIJE DOŠAO NA SVEČANO OTVARANJE LNG TERMINALA: / 'To bi bilo u suprotnosti s mojim stavovima...'

Image

'Neprihvatljivo je da su neki drugi interesi presudili u takvoj odluci na štetu razvoja turizma otoka Krka', rekao je Komadina

29.1.2021.
18:17
VOYO logo

Župan Zlatko Komadina zahvalio je organizatorima na pozivu na svečano otvorenje plutajućega LNG terminala, objašnjavajući da se nije odazvao jer bi dolazak bio u suprotnosti s njegovim stavovima, stavovima Županijske skupštine, Općine Omišlja i većine Krčana o neprihvatljivosti tog terminala.

Iz primorsko-goranske županijske uprave u petak su medijima dostavili pisani odgovor župana Komadine na poziv organizatora svečanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem na pozivu za sudjelovanjem na svečanosti puštanja u rad LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin - Omišalj, kojem se ne mogu odazvati. Naime, moj dolazak bio bi u suprotnosti s jasno artikuliranim stavovima, ne samo mene kao župana, već i Županijske skupštine, Općine Omišalj, kao i većine stanovnika otoka Krka o neprihvatljivosti izgradnje plutajućeg LNG terminal na lokalitetu koji je u važećim prostornim planovima predviđen za izgradnju kopnenog terminala", objasnio je Komadina svoj nedolazak.

Istaknuo je kako su, "svjesni važnosti energetske neovisnosti Hrvatske, kao regionalna i lokalna samouprava, prihvatili da se uz već postojeće energetske kapacitete na lokalitetu Omišlja, kao i susjednom Urinju, izgradi i kopneni terminal za ukapljeni plin, ali uz poštovanje najviših sigurnosnih i ekoloških standarda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neprihvatljiv odnos vlasti prema ovom kraju'

Komadina je ocijenio kako je odluka Vlade da se, umjesto predviđenoga kopnenog, izgradi plutajući terminal koji ne zadovoljava maksimalne ekološke, energetske, ekonomske i estetske standarde donesena unatoč protivljenju lokalne i regionalne samouprave, što smatra neprihvatljivim odnosom državne vlasti prema stavovima i interesima stanovništva toga kraja.

"Neprihvatljivo je da su neki drugi interesi presudili u takvoj odluci na štetu razvoja turizma otoka Krka. Da smo u tom protivljenju itekako bili u pravu, potvrđuje i sam početak probnog rada LNG terminala, koji je izazvao snažan revolt mještana Omišlja jer im je zbog visoke razine buke s terminala narušena kvaliteta života", napisao je Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plutajući LNG terminal u Omišlju i spojni plinovod Zlobin - Omišalj, kojim se ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) otpravlja u hrvatski transportni plinski sustav i do kupaca, svečano su u petak pušteni u rad.

Riječ je o objektima na plinskom transportnom sustavu u koje je tvrtka LNG Hrvatska uložila oko 1,7 milijarda kuna, a Plinacro je u novi dio plinovoda, dva plinska transportna čvorišta i druge nadzemne objekte uložio oko 430 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković rekao je na svečanosti da je danas povijesni dan te da otvorenje LNG terminala mijenja položaj Hrvatske na energetskoj karti Europe i svijeta.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo