OKONČAN IZBORNI SABOR HDZ-A: / Izabrani potpredsjednici, Hasanbegoviću golem broj glasova

Image

HDZ-ov opći izborni sabor održan je danas u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

28.5.2016.
12:33
VOYO logo

OREŠKOVIĆ NA SABORU HDZ-a: ‘Tu sam kao premijer države. Svi znamo da je i meni HDZ dao podršku’

Image
OREŠKOVIĆ NA SABORU HDZ-a: /

'Tu sam kao premijer države. Svi znamo da je i meni HDZ dao podršku'

Image
OREŠKOVIĆ NA SABORU HDZ-a: /

'Tu sam kao premijer države. Svi znamo da je i meni HDZ dao podršku'

NOVO 22:46 Šef HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je izbor Milijana Brkića za svog zamjenika: "Dobili smo balans starih vukova i novih lica", javlja N1. Također, naveo je: "Poruke koje smo poslali danas, mnogima su pokvarile scenarije" te dodao: "Izborna pobjeda bila je s kamenčićem u cipeli, riješit ćemo to! Nitko nas neće ucjenjivati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:16 U tijeku je ručno prebrojavanje glasova za članove Središnjeg odbora stranke, kojemu se pristupilo zbog neispravnog optičkog čitača, javlja Hina.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:52 Novinarka televizije N1 Nataša Božić objavila je na svom Twitteru da je najviše glasova za ulazak u Predsjedništvo imao Zlatko Hasanbegović, kontroverzni ministar kulture, i to čak 1227.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


20:25Večernji list javlja kako su objavljena i imena članova Predsjedništva, u koje su, po istom izvoru, izabrani Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Darko Milinović, Zlatko Ževrnja, Božidar Longin, Ivan Anušić, Pero Ćosić, Josip Križanić, Žarko Tušek i Željko Turk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


19:27 Službena objava rezultata na Općem izbornom saboru HDZ-a, najavljena za oko 18 sati, kasni, a neslužbeno obrazloženje je da se pokvario optički čitač, zbog čega se dio listića za Predsjedništvo stranke obrađuje ručno, prenosi Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbene informacije govore da su u Predsjedništvo ušle osobe čija su imena uglavnom bila i na "šalabahteru" objavljenom u medijima, koji je navodno dogovoren između trojice vodećih HDZ-ovaca, predsjednika stranke Tomislava Karamarka te glavnog i političkog tajnika Milijana Brkića i Tomislava Čuljka.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:10 Prebrojani su svi glasovi i za potpredsjednike HDZ-a izabrani su Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Ivana Maletić, Tomislav Čuljak, Darko Horvat i Josip Bilaver. Zamjenikom predsjednika očekivano je postao jedini kandidat Milijan Brkić, piše 24 sata. Službeni rezultati još nisu objavljeni.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:35 Pojavile su se neslužbene informacije da su među potpredsjednicima izabrani Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Ivana Maletić, Tomislav Čuljak, Darko Horvat te Josip Bilaver. Zasad te informacije još nisu potvrđene i čeka se službena objava rezultata, prenosi Jutarnji list.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:49 Frank Bilaver kazao je: "Slušao sam Plenkovića mislio sam da nam se obraća Božo Petrov". Istaknuo je da su to naručeni napadi bivših izdajnika HDZ-a.

"Zahvaljujem Brkiću časnom čovjeku i domoljubu koji nije nasjeo na one koji su ga htjeli izdati. Ovo što je Petrov napravio, nije on to napravio, pet puta se sastajao Grmoja u vrijeme pregovora s Mesićem u Baltazaru. Nisu oni nama problem ni SDP, ne možemo dopustiti bivšim izdajnicima da nam pričaju svoju povijest HDZ-a jer mi branimo HDZ i braniti ćemo svakog predsjednika, pa i Tomislava Karamarka", rekao je Bilaver, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako se Plenković mora ispričati Karamarku. Bilaver je inače predsjednik organizacije HDZ-a u SAD-u.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:21 HDZ-ovac Andrej Plenković kazao je novinarima u Lisinskom da je "nestabilnost Vlade i glasanje o nepovjerenju Karamarku loše za HDZ. Slučaj treba ispitati, stranka ne smije biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana", piše N1. Dodao je i kako HDZ mora paziti da im se ne dogode stvari koje su se događale u vrijeme Ive Sanadera.

"Okolnosti koje bi i u tragovima mogle podsjećati na one u kojima se naša stranka nalazila prije nekolilo godina bile bi štetne i sigurno bi se reflektirale na buduće izbore", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:20 Na općem saboru HDZ-a pojavili su se šalabahteri s uputama za glasanje. Postoje dvije vrste šalabahtera, a možda čak i tri. Malo tko želi priznati čiji je čiji.

Postoje, kako javlja 24 sata, šalabahter i za druga tijela, veći je primjerice za središnji odbor. Izaslanici HDZ-a su za vrijeme glasanja viđeni po stepenicama kako ili imaju šalabahtere ili pomno na svom telefonu proučavaju koga sve trebaju zaokružiti. Opširnije pročitajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa


14:50 Na 17. općem saboru HDZ-a što se održava u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu počelo je glasovanje stranačka tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno 1857 nazočnih delegata bira 17 članova predsjedništva – zamjenika, šest potpredsjednika i deset članova. Jedini kandidat za zamjenika predsjednika stranke je Milijan Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


13:55 Govoreći u svom izvješću o radu o gotovo svim segmentima društva, Karamarko je podsjetio kako ove godine u turističkom sektoru nedostaje čak 40 posto sezonski radnika.

"Te poslove su na moru uglavnom radili naši Slavonci, A gdje su oni sada? U Irskoj, Njemačkoj, Americi i tko zna gdje u svijestu", upozorio je Karamarko osvrčući se i na kutluru.

"Politika se neće miješati u kulturu u obliku senzorstva, ali prioriteti u financiranju moraju se znati", napomenuo je predsjednik HDZ-a.

Analizirajući dalje prioritete HDZ-a Karamarko je naglasio kako su danas potrebna "domoljubna kadrovska rješenja".

"Mi smo antifašisti, antikomunisti i antitotalitaristi, te želimo pridonijeti okončanju podjela. Želimo konačno zaključiti 2. svjetski rat", rekao je Karamarko.


Galerija

13:40 "Jesmo li mogli u ova prva četiri mjeseca učiniti više", zapitao se Karamarko.

"Podigli smo indekse makroekonomskih pokazatelja, iako moram priznati da je bilo šumova u komunikaciji", rekao je Karamarko.

Nabrajajući rješenja trenutne krize naveo je među ostalim demografsku politiku, ali i energetski sektor.

"Trebamo razvijati preradu nafte i plina. I zato ćemo znati zaštititi Inu. Ključni projekt nam je LGN", dodao je.


13:30 Vladu pokušavaju srušiti oni kojima su reforme samo spinovi. To je prizemno politikantstvo, jer kako drugačije nazvati kočenje ideja za privlačenje investicija i otvaranja radnih mjesta, rekao je Tomislav Karamarko u svom govoru koji je trebao biti izvješće o dosadašnjem radu.

Nemamo vremena za početničke greške, dodao je Karamarko očito se obraćajući Mostu. Naglasio je da Hrvatska treba jaku vladu.

"Neću pristati na presude partijskog suda", rekao je i pojasnio da je suradnja kompromis a ne ultimatum na koji on ionako neće pristati.

"Snaga ove stranke nije samo jedan čovjek, već 200 tisuća naših članova", poručio je.

"Nećemo dopustiti da SDP i Most sruše ovu reformsku vladu i na vlast vrate Zorana Milanovića", uvjerava Karamarko.


13.16 "Ima vas", iznenađeno je komentirao premijer Tihomir Orešković kada je došao na pozornicu koncertne dvorane. Na sabor je stiglo 1.857 delegata HDZ-a.

"Imao sam s vama dogovor kada sam došao na čelo Vlade. Ja se svog dijela dogovora držim i sada očekujem isto od vas. Izloženi smo pokušajima destabilizacije, no oni koji žele spriječiti reforme neće u tome uspjeti", poručio je Orešković.


13:09 "Tomice uzmi odgovornost u svoje ruke i idemo graditi Hrvatsku po mjeri čovjeka", poručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić Karamarku.

"Karamarko, od tebe hrvatska javnost očekuje da preuzmeš odgovornost i povučeš crtu, kao čelni čovjek stožerne stranke u Saboru. Tako je i kod mene u Zagrebu", rekao je Bandić.


13:05 Glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić ispričavši nedolazak predsjednika stranke Darinka Kosora poručila je saboru HDZ-a: "Hrvatska nema vremena za diletante i one koji nemaju odgovornost i samo žele pregovore. To je vrijeme iza nas. HSLS će stajati iza one stranke koja je transparenetno obavila svoje izbore, kao što je to HDZ. Moramo pokazati da sudjelujemo u svjetskoj politici, jer nemamo više vremena za Balkan".


12:55 Milivoj Špika predsjednik BUZ-a podsjetio je kako se njegova stranka "prva ukrcala na ovaj brod", aludirajući na formiranje političke vlasti s Domoljubnom kolacijom.

"Jer bit ćemo i podmornica ako treba. Vjerujem u HDZ i kolegu Karamarka i kolegu Milijana", rekao je Špika i poručio HDZ-ovcima: "Nadam se da ćete imati vodstvo s mudima. Bog vas živio!"


12:51Pero Ćorić, potpredsjednik HSP AS-a, podsjetivši da je osnivao HDZ s Tuđmanom i da s HDZ-ovcima nije na istom brodu ali je na istom smjeru, rekao je da zajedno moraju raditi za dobrobit Hrvatske.

Poručio je kako članovi HDZ-a moraju na ovom saboru odabrati tijela koja će prekinuti agoniju, za koju je okrivio bivšu vlast.

"Nisu nas odabrali zato što smo ljepši od njih, iako jesmo, nego da popravimo ono što je učinila antikršćanska i antihrvatska Vlada", objasnio je Ćorić prema čijim riječima "gospoda iz Mosta na neprihvatljiv način pokušavaju vratiti ljevicu na vlast".

Ćorić je priznao da su i on i njegova stranka spremni na izbore.


Opći sabor počeo je malo iza 12 sati, a otvorio ga je pozdravni govor glavni tajnik stranke Milijan Brkić. Pozvao je prisutne da odaju počast domovini, nakon čega je uslijedila himna.

Minutom šutnje odana je počast prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a Franji Tuđmanu, kao i preminulim članovima stranke i hrvatskim braniteljima. Milijan Brkić pozdravio je i predsjednika Tomislava Karamarka. 'Čovjeka, kojemu smo dali povjerenje da povede Hrvatsku u bolju budućnost i čovjeka koji više nego ikad ima naše povjerenje', kazao je Brkić, a Franju Tuđmana nazvao 'najvećim Hrvatom u povijesti.

Na sabor je, među ostalima, došao i premijer Tihomir Orešković.

- Tu samo kao premijer države. Svi znamo da je i meni HDZ dao podršku.

Orešković je novinarima je rekao da je on već iznio svoj stav o prijedlogu opoziva prvog potpredsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, da mu je teško procijeniti kako će se situacija dalje razvijati te kako je "to sada do HDZ-a".

"Teško mi je procijeniti kako će se razvijati situacija, to će članovi HDZ-a odlučiti. Danas smo tu, došao sam kao premijer. Znate da je HDZ meni dao podršku, ja sam već jučer svoj stav rekao, to je sad do stranke", kazao je Orešković, koji je dao potporu Karamarku.

Na pitanje koliki su izgledi da sadašnja vlada opstane, odgovorio je kako je osobno uvijek optimist. "Mi smo tu i tu ćemo ostati, u to sam uvjeren", kazao je Orešković.

Na ankete koje pokazuju da je većina građana za prijevremene izbore uzvraća kako su ankete odraz trenutnog dojma. Podsjetio je da se prije mjesec dana govorilo o preslagivanju, ali da se ono nije dogodilo."Mislim da će se ova situacija riješiti, nadam se što prije jer ovo nije dobro za Hrvatsku i radi rejting agencija. Nadam se da će se to u kratkom roku riješiti i onda idemo dalje, imamo puno posla i tu smo da radimo", rekao je premijer.

Na tvrdnje da će iz Vlade morati otići ili Karamarko ili Božo Petrov, budući da su na suprotnim pozicijama, Orešković je samo rekao: "Vrijeme će pokazati svoje". Kad je riječ o mogućnosti da Karamarka u Vladi zamijeni netko drugi iz HDZ-a, kaže kako će o tome odlučiti sama stranka.

Na upit hoće li osobno odstupiti s premijerske pozicije ako Sabor izglasa nepovjerenje Karamarku, odgovorio je da je Vlada tu kako bi odradila puni mandat. "Vlada je tu, mi smo tu ove četiri godine da ispunimo svoj mandat i poboljšamo standard građana Hrvatske. Mi smo odgovorni i vrlo nam je jasno što je naš mandat i koji su nam ciljevi", kazao je Orešković.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo