'ONI SU KAO GRANIČNI POLICAJCI KOJI S PSIMA KOPAJU PO TORBAMA': / I Nijemci pišu o divljanju koncesionara na hrvatskoj obali

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

O divljanju koncesionara i nimalo suptilnim metodama kojima se goste na našoj obali tjera kupovati hranu i piće po enormnim cijena, raspisali su se i Nijemci.

4.8.2017.
22:12
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Njemački regionalni dnevnik Südwest Presse (SWP), u članku “Turističke nevoljama na hrvatskoj obali”, osvrće se na posljedice nedavno usvojenog Zakona o koncesijama te opisuje kako odmori na koje su navikle generacije Njemaca više neće biti isti.

“Miris kreme za sunčanje na koži i okus morske soli na jeziku - piknik na mediteranskoj plaži je nešto s čime su odrasle mnoge generacije”, započinje Südwest Presse i odmah nastavlja kako je danas situacija drugačija, opisujući medijsko zgražanje nad napasnim zaštitarima koji su na dubrovačkoj plaži Banje pretraživali torbe za plažu posjetitelja u potrazi za bocama pića i hranom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUKOB KUPAČA I KONCESIONARA NA PLAŽI U CRIKVENICI: /

'Svake godine ih je sve više, prijete ljudima s malom djecom, bacaju ručnike...'

Image
SUKOB KUPAČA I KONCESIONARA NA PLAŽI U CRIKVENICI: /

'Svake godine ih je sve više, prijete ljudima s malom djecom, bacaju ručnike...'

Zaštitari kao granična polciija

Navode izvještaj Al Jazeera Balkans koji zaštitare uspoređuje s “graničnim policajcima koji s psima kopaju po torbama u potrazi za drogom”, dok su koncesionari to opisali kao “preventivnu mjeru” čiji je cilj spriječiti opijanje alkoholom na plaži i unošenje staklenih boca“ Jedva prikrivena poruka” je, konstatira SWP, da gosti trebaju “kupovati u restoranu na plaži, a ne ponijeti u priručnom hladnjaku hladno pivo i sendviče”.

List konstatira da takvo ponašanje zaštitara, te nedavno na brzinu usvojeni Zakon o koncesijama “izazivaju bijes na prepunjenim hrvatskim plažama”, jer se s jedne strane sve više povećava broj ograđenih privatnih plaža, a s druge koncesionari “sve grublje” nastupaju prema posjetiteljima. Citiraju Novi List koji je pisao o incidentu u Opatiju, u kojoj jedan 16-godišnjak nije smio staviti svoj ručnik na plaži koja je pod koncesijom ako nije htio kupiti i sok ili unajmiti ležaljku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncesije nisu transparentne

"Mediji i pravnici upozoravaju da radne dozvole na lokale na plaži i iznajmljivanje ležaljki ne omogućavaju da se ograničava pristup plaži”, ali se sve više plaža ipak daje u koncesiju i to u netransparentnim procedurama. Spominje se primjer plaže na Hvaru, na kojoj se naplaćuje 30 kuna za ulaz, iako na nju nitko nema koncesiju.

Spominju u Indexov članak u kojem se čitateljima savjetuje koja su im prava i što napraviti ako ih zaštitar pokuša otjerati s plaže tj. kako se “obraniti od protupravnog tjeranja s plaže”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REDAJU SE INCIDENTI NA OBALI, NE DAJTE SE POTJERATI: Evo što trebate napraviti ako vam netko brani ili naplaćuje boravak na plaži Na kraju SWP podsjeća da Pokret otoka traži opoziv Zakona o koncesijama, koji se opisuje kao problematičan jer iz odluke isključuje lokalnu zajednicu i “od koristi je samo onima koji su ga izglasali”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo