IMAMO 2866 NOVOZARAŽENIH, UMRLO 38 LJUDI; Tragedija u Rumunjskoj: / U požaru bolnice izgorjelo 10 pacijenata koji su bili na respiratoru

Image
Foto: Profimedia

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 2866 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali i 38 smrti povezani s epidemijom, čime se ukupan broj aktivnih slučajeva popeo na 17.

14.11.2020.
8:12
Profimedia
VOYO logo
  • Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 2866 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 38 smrti
  • Ukupan broj aktivnih slučajeva popeo se na 17.090, a preminulih na 1006
  • Na bolničkom liječenju je 1655 pacijenata, od kojih je njih 184 na respiratorima
  • Od danas su na snazi nove mjere u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Bjelovaru

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Rumunjskoj deset Covid pacijenata poginulo u požaru bolnice

21.20 - Desetero pacijenata zaraženih koronavirusom izgubilo je život u subotu u velikom požaru u bolnici na sjeveroistoku Rumunjske, rekao je ministar zdravstva Nelu Tataru. Požar je buknuo u subotu predvečer na odjelu intenzivne skrbi u bolnici u gradu Piatri Neamtu. Vatrogascima je trebalo sat vremena da ga stave pod kontrolu.

U vatri je izgorjelo deset pacijenata koji su bili na respiratoru, govore prve informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto je sedam osoba ozlijeđeno, navodi se u priopćenju bolnice. Među njima je dežurni liječnik koji je pokušavajući pomoći žrtvama zadobio "opekline drugog i trećeg stupnja na 80 posto tijela", dodaju spasilačke službe.

Policijski načelnik je rekao da je uspostavljen krizni stožer. Očekuje se dolazak ministra zdravstva na mjesto nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Italiji i Britaniji pad broja novozaraženih

20.55 - Italija i Velika Britanija u subotu bilježe pad broja novozaraženih koronavirusom, dok iz Francuske stižu vijesti o rastu broja novozaraženih i umrlih, javljaju agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je potvrdila 37.255 novih zaraza u posljednja 24 sata, objavilo je u subotu ministarstvo zdravstva nakon što je dan ranije imala 40.902 zaraženih.

Umrlo je još 544 ljudi, šest manje nego u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testirano je 227.695 ljudi u protekla 24 sata, manje nego dan ranije kada je testirano 254.908 ljudi. U Velikoj Britaniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 26.860 novih slučajeva koronavirusa, što je blagi pad u odnosu na prethodni dan kada ih je bilo 27.301. Broj preminulih je, međutim, povećan u odnosu na petak. U subotu je rečeno kako su u posljednja 24 sata umrle 462 osobe.

U Velikoj Britaniji je do sada preminulo ukupno 51.766 osoba. Broj zaraženih i umrlih porastao je u Francuskoj, pokazuju podaci ministarstva zdravstva u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Merkel upozorila na tešku zimu

20.27 - Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu da dolazi teška zima, dva tjedna nakon što je uvedeno jednomjesečno djelomično zatvaranje zemlje kako bi se smanjio broj zaraza koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadolazeća zima bit će zahtjevna za sve", rekla je Merkel u svom tjednom podcastu.

U Njemačkoj je već dva tjedna na snazi djelomično zatvaranje zemlje uvedeno u borbi protiv širenja koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Austrija dodatno pooštrava mjere

18.25 - Austrijska vlada je u subotu objavila da zatvara škole i trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne kućanske potrepštine, dva tjedna nakon uvođenja djelomične karantene koja nije zaustavila naglo širenje koronavirusa u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nove restrikcije" su nužne, rekao je kancelar Sebastian Kurz na tiskovnoj konferenciji u Beču. "Od utorka do 6. prosinca na snazi će biti karantena poput one proljetos".

Iznoseći opširno mjere, dodao je da se kontakti moraju što više ograničiti. Izlasci će biti odobreni samo u točno određenim okolnostima (kupnja hrane, poslovni i medicinski razlozi, športske aktivnosti i šetnja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I trgovine će se zatvoriti, osim prehrambenih, ljekarni, banaka, pošte i važnih djelatnosti.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija rastjerivala prosvjednike protiv mjera u Frankfurtu

17.17 - Policija u Frankfurtu vodenim je topom pokušala rastjerati lijevo orijentirane protuprosvjednike koji su se okupili kako bi iskazali neslaganje s demonstranatima koji se protive uvođenju restriktivnih mjera zbog pandemije koronavirusa.

Policija kaže da je vodeni top upotrijebljen nakon što su demonstranti napali njihove pripadnike, koji su u sukobu s protuprosvjednicima koristili i pendreke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protuprosvjednici su blokirali ceste u središtu grada, ističući transparente sa simbolima Antife i one na kojima je pisalo "Srušimo desnicu".

Demonstrirali su protiv pristaša inicijative Querdenken, čiji pripadnici smatraju da se restriktivnim mjerama smanjuju ljudske slobode, a također su odlučili održati skup u subotu poslijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Rekord u Srbiji: 3822 novih slučaja, gotovo polovica u Beogradu

16.02 - Srbija je u subotu zabilježila najveći broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije - 3.822 u posljednja 24 sata, a službeno je prijavljeno još 17 umrlih. Najviše novozaraženih je ponovo u Beogradu (1692 ili 44 posto), slijede Novi Sad (202), Kragujevac (145) i Niš (130).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na bolničkom liječenju trenutno su 3693 pacijenta, a 163 ih je na respiratorima.

Od početka epidemije u Srbiji je zaraženo 81.086 osoba, a 989 je preminulo, do sada je testirano 1.496.295 uzoraka, a u posljednja 24 sata 14.015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da zbog pogoršane epidemiološke situacije krizni stožer u nedjelju proglasi nove mjere, a prema dosadašnjim najavama najizvjesnije su dvije - zatvaranje kafića i klubova u 18 sati, te obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenom prostoru.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš kaže da lockdown i policijski sat ne dolaze u obzir

15:31 - Tijekom posjeta Varaždinskoj županiji, epidemiološki najkritičnijem dijelu Hrvatske ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će podržati oštrije mjere ako se stanje ne popravi te dodao da policijski sat i lockdown ne dolaze u obzir.

“Lockdown ne dolazi ni na koji način u obzir, policijski sat ne dolazi u obzir. Ono na što možemo utjecati je ponovo ograničiti određena okupljanja, utjecati na radno vrijeme pojedinih ugostiteljskih i ostalih objekata”, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte OVDJE.


39 novozaraženih i 2 preminulih u Virovitičko-podravskoj županiji

14:55 - Virovitičko-podravska županija bilježi jedan od najtežih dana od početka epidemije koronavirusa. Naime, dvojica muškaraca su preminula, jedan 1934., a drugi 1958. godište. Jedan je preminuo u KBC-u Osijek, drugi u Općoj bolnici Virovitica. Obojica su uz COVID-19 imali brojne komorbiditete, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Time se broj preminulih, od početka epidemije, popeo na 20.

Virovitičko-podravska županija, bilježi 39 novo zaražena virusom SARS-CoV-2. Novo zaraženi dolaze s područja sljedećih gradova i općina: Virovitica (15), Slatina (11), Sopje (5), Orahovica (2), Pitomača (1), Čačinci (1), Suhopolje (1), Mikleuš (1), Nova Bukovica (1). Jedna osoba se ne javlja na kontakt broj, pa se još uvijek ne zna s kojeg područja dolazi. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 18 pozitivnih COVID-19 pacijenata. U KBC-u Osijek je petero pacijenta s područja VPŽ.

Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, 1069 osoba se zarazilo COVIDOM-19. Istodobno, deset žena i deset muškaraca preminulo je s područja VPŽ.


229 novozaraženih i 4 preminulih u Varaždinskoj županiji

14:30 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 229 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je ukupno 626 uzoraka. Među uzetim brisevima simptomatskih pacijenata pozitivno je 216 od testiranih 468 uzoraka što je 46 posto.

Ukupan broj hospitaliziranih osoba se u odnosu na jučerašnji povećao se za 4. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno se nalazi 156 osobe s težom kliničkom slikom, od čega je 74 osoba na različitim odjelima u Varaždinu, 16 ih je u jedinici intenzivnog liječenja pri čemu 15 na respiratoru, 35 ih je u Klenovniku i 31 u Novom Marofu.

Preminule su 4 osobe pozitivne na COVID-19, starije životne dobi, a bolovale su i od drugih teških popratnih bolesti. Time, nažalost, u Varaždinskoj županiji u posljednjih 14 dana brojimo ukupno 28 preminulih COVID-19 pozitivnih osoba. S kućnog liječenja otpuštena je 191 osoba", doznaje se iz stožera.


86 novozaraženih i jedna preminula osoba u Zadarskoj županiji

13:50 - "Na području Zadarske županije je 86 novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (36), Benkovac (8), Nin (1), Obrovac (2) i Pag (4) te na području općina Bibinje (1), Galovac (1), Jasenice (1), Kali(1), Kolan (2), Lišane Ostrovičke (1), Novigrad (3), Polača (1), Poličnik (2), Preko (1), Privlaka (1), Ražanac (1), Starigrad (2), Sukošan (13), Škabrnja(3) i Vir(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 314 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1551 stanovnik županije. Izliječene su 103 osobe. U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 27 bolesnika od kojih je 4 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 8 pacijenata s lakšim i srednje teškim simptomima. U Općoj bolnici Zadar od posljedica koronavirusa preminuo je 68-godišnji muškarac koji je bio na respiratoru.

Budući da se koronavirus pojavio kod jedne djelatnice doma za starije u Gorici, testirani su svi korisnici i djelatnici te su nalazi pokazali da je zaraženo još 11 štićenika i dvije djelatnice", priopćeno je.


Rekordi u Ukrajini i Poljskoj

13:09 - Ukrajina je u subotu imala rekordan broj novozaraženih koronavirusom, a Poljska najviši broj umrlih od početka pandemije. Ukrajina, država s gotovo 42 milijuna stanovnika, u petak ima rekordnih 12.524 slučaja zaraze koronavirusom, što je rast s 11.787 koliko ih je bilo dan ranije. Sveukupan broj zaraženih od početka pandemije u Ukrajini iznosi 525.176, a umrlo je 9508 ljudi. „Ovo je rat, virus svakog dana odnosi živote Ukrajinaca“, rekao je ministar zdravstva Maksim Stepanov. Ukrajina visoke brojke ima od rujna, zbog čega je vlada uvela potpuno zatvaranje tijekom vikenda koje stupa na snagu od subote i trajat će do kraja mjeseca. Vlasti nekih gradova najavile su da će ignorirati vladinu odredbu kako bi izbjegli pogoršanje ekonomske situacije.

Susjedna Poljska u subotu je pak imala najviši broj smrtnih slučajeva s koronavirusom, njih 548. Ukupno je u toj državi s 38 milijuna stanovnika s covidom-19 umrlo više od 10 tisuća ljudi. Poljska u subotu ima 25.571 novi slučaj, nešto niže od rekordnog broja od 7. studenog kad je bilo 27.875 novih zaraza. Poljski premijer Mateusz Morawiecki je prije dva dana kazao kako nema potrebe za karantenom na razini cijele države, dodavši kako su brojevi po prvi put u dva mjeseca počeli padati. Poljska na snazi ima školovanje na daljinu, zatvorila je restorane i većinu dućana u trgovačkim centrima. Zabranjena su okupljanja s više od pet ljudi.

Češka u subotu ima 7357 novih slučajeva zaraze, što je i dalje niže od nedavnih visokih brojki, zabilježenih prije no što su postrožene restriktivne mjere. Ta država s 10,7 milijuna stanovnika imala je najviši omjer zaraženih na ukupan broj stanovnika. U subotu je preminulo još 171 osoba, čime je ukupan broj narastao na 5926. Ipak, Češka je u tjednu do petka imala prvi sedmodnevni period od prve polovice listopada s manje od 10 tisuća novih slučajeva. Češke vlasti razmatraju ublažavanje dijela restrikcija uvedenih od listopada. Idući tjedan će se učenici osnovne škole vratiti u učionice, iako će ostali ostati kod kuće. Restorani, mjesta za zabavu, teretane i trgovine s robom koja nije esencijalna ostat će zatvoreni.


Gotovo 1300 novozaraženih i 49 preminulih u BiH

13:08 - U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno gotovo 1300 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 49 zaraženih osoba među kojima i nekadašnji predsjednik vlade Hasan Muratović. Tijekom rata u BiH bio je ministar u više vlada a premijer u razdoblju od 1996. do 1997. godine da bi nakon toga bio imenovan za veleposlanika svoje zemlje u Hrvatskoj a potom se posvetio akademskoj karijeri te je uz ostalo bio i rektor Sveučilišta u Sarajevu.

Samo u sarajevskim bolnicama trenutačno je na liječenju više od 360 oboljelih od COVID-a a u glavnom gradu BiH aktivnim se smatra više od šest tisuća slučajeva zaraze. U cijeloj BiH od petka je provedeno testiranje nešto više od 4700 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 863 osobe iz Federcaije BiH te kod 387 iz Republike Srpske. Od ukupnog broja preminulih 26 je iz RS, a 22 iz Federacije. Još jedna umrla osoba je s područja Brčkog.

U toj je zemlji od izbijanja epidemije u ožujku do sada od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 1858 osoba a potvrđeno je više od 71 tisuće slučajeva zaraze.


49 novozaraženih i 4 preminulih u Krapinsko-zagorskoj županiji

12:47 - "U protekla 24 sata evidentirano je 49 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama s prebivalištem na području sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (3), Grad Klanjec (1), Grad Krapina (4), Grad Oroslavje (1), Grad Pregrada (1), Grad Zlatar (2), Općina Bedekovčina (5), Općina Budinščina (1), Općina Đurmanec (1), Općina Gornja Stubica (3), Općina Hum na Sutli (3), Općina Jesenje (1), Općina Konjščina (1), Općina Kraljevec na Sutli (2), Općina Krapinske Toplice (2), Općina Kumrovec (1), Općina Marija Bistrica (6), Općina Petrovsko (1), Općina Radoboj (4), Općina Sveti Križ Začretje (1), Općina Tuhelj (1), Općina Veliko Trgovišće (3) i Općina Zlatar Bistrica (1).

U istom su razdoblju u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana preminula 4 pacijenta sa SARS CoV-2 infekcijom, od kojih su 3 bila na respiratoru. Izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih. U OB Zabok se nalazi 61 pacijent pozitivan na koronavirus, od kojih je na respiratoru njih 6. Oporavilo se dodatnih 36 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 935. U samoizolaciji se nalazi 1.139 osoba", priopćeno je.


420 novozaraženih i jedna preminula osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:46 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1208 obrađenih testova danas je 420 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 176, Imotskog 14, Kaštela 26, Komiže 3, Makarske 22, Omiša 15, Sinja 26, Solina 21, Starog Grada 2, Supetra 3, Trilja 6, Trogira 6, Vrgorca 8, Vrlike 5, Baške Vode 4, Brela 1, Dicma 3, Dugog Rata 14, Dugopolja 6, Gradca 3, Lećevice 1, Lovreća 1, Muća 3, Otoka 3, Podbablja 6, Podgore 2, Podstrane 9, Postira 1, Prološca 5, Pučišća 1, Runovića 6, Segeta 1, Šestanovca 1, Šolte 2 i Tučepi 4 osobe.

Od ukupnog broja novooboljelih 215 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2690 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 123 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 12 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 88 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju", izvijestio je stožer.


Austrija planira karantenu, Grci zaoštrili mjere

12:45 - Austrija planira od trenutačnog noćnog policijskog sata prijeći na djelomičnu karantenu od utorka do nedjelje 6. prosinca, rečeno je u nacrtu i sažetku vladine uredbe u subotu, dok Grčka također najavljuje pooštrenje mjera borbe protiv epidemije covida-19. Policijski sat od 8 navečer do 6 ujutro pretvorit će se u cjelodnevnu karantenu te će se zatvoriti sve trgovine koje ne prodaju esencijalne potrepštine. Srednje škole već su se prebacile na učenje na daljinu, no škole za mlađe uzraste koje su i dalje otvorene napravit će to isto. Kancelar Sebastian Kurz trebao bi održati konferenciju za medije u 16 sati na kojoj će iznijeti pojedinosti o novim mjerama u jeku porasta broja zaraženih.

Grčke vlasti u subotu su najavile zatvaranje vrtića i osnovnih škola do kraja studenog, postroživši nacionalnu karantenu nakon porasta slučajeva covida-19. U borbi s koronavirusom Grčka je prošla bolje nego druge europske zemlje, uglavnom zbog rane nacionalne karantene koja je uvedena samo nekoliko tjedana nakon što je pandemija izbila u veljači. Postupni porast zaraženih od ranog listopada prisilio je vlasti da ponovno uvedu mjere i narede drugu nacionalnu karantenu, koja istječe krajem studenog i uključuje i noćni policijski sat od 9 navečer do 5 ujutro.U subotu je vlada dodatno pooštrila mjere, zatvorivši osnovne škole i vrtiće od ponedjeljka na dva tjedna do kraja karantene. Učenje na daljinu već je uvedeno u srednje škole i na sveučilišta. Grčka je u petak zabilježila novih 3038 slučajeva koronavirusa. U četvrtak je zabilježeno 3316 novih slučajeva zaraze i 50 smrti, što je najveći dnevni broj zaraženih od početka pandemije.


1731 novozaražena i 41 preminula osoba u Sloveniji

12:23 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6657 testova potvrđena 1731 nova zaraza koronavirusom, a 41 osoba je umrla, najviše do sada u jednom danu, objavila je u subotu slovenska vlada. Jučer je zabilježen veći broj novozaraženih u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo 1508, uz nešto više testova, a udio pozitivnih testova viši je od 26 posto. Prema novim podacima, ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 54,116, od čega je aktivno 19,803 slučajeva, 14-dnevna incidencija trenutno iznosi 945, a broj umrlih popeo se na 765. Stanje u bolnicama i dalje je kritično i ne poboljšava se, pa je hospitalizirano 1224 bolesnika, od čega je 201 na intenzivnim odjelima.

Vlada očekuje da će zbog novih restrikcija koje su donijete i važit će dva tjedna značajno smanjiti dnevni rast novih infekcije i dolazak novih bolesnika u prepune bolnice, nakon čega bi po riječima ministra zdravstva Tomaža Gantara opet bila moguća "kontrolirana relaksacija", odnosno popuštanje nekih mjera, među prvima vjerojatno povratak učenika i studenata na nastavu "uživo". Nove restrikcije među ostalim obuhvaćaju zabranu bilo kakvog okupljanja izvan obiteljskog kruga, zatvaranje velike većine uslužnih djelatnosti i prestanak rada trgovina koje ne prodaju samo osnovne životne potrepštine, te zatvaranje javnog prometa. I dalje se primjenjuje zabrana izlazaka iz stanova i kuća u noćnim satima, odnosno policijski sat, načelna zabrana napuštanja općinskih granica osim u nužnim slučajevima i zbog odlaska na posao itd.

Nove mjere su donesene nakon procjene da zatvaranje s kraja prošlog mjeseca nije donijelo zadovoljavajuće rezultate jer je broj novozaraženih ostao na visokoj razini, pacijentima od covida-19 pune se bolnice, a dnevni broj smrtnih slučajeva u zadnje se vrijeme kretao prosječno od 20 do 30 slučajeva. Prema podacima Europskog centra za suzbijanje i kontrolu bolesti (ECDC) Slovenija je po broju umrlih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana na, odnosno smrtnosti od covida-19, na visokom četvrtom mjestu, iza Češke, Belgije i Mađarske, prenose u subotu slovenski mediji. Službeni podaci ministarstva zdravstva govore da je do sada među umrlima najviše onih koji su bili stariji od 85 godina, a najmlađa žrtva do sada imala je 43 godine, a udio umrlih u populaciji kod koje je potvrđen virus iznosi oko 1,2 posto.

U rujnu i listopadu umrlo je više od 180 oboljelih, a dnevni broj smrtnih slučajeva ovog mjeseca se znatno povećao. Na teži tijek bolesti i njen mogući fatalni ishod i dalje su najvećem riziku izloženi stanari domova za starije i stariji štićenici u socijalnim institucijama iako je stopa smrtnosti zbog boljeg poznavanja virusa i češćih hospitalizacija tih osoba smanjena u odnosu na proljeće. No, za razliku od prvog vala epidemije, sada je virus zahvatio oko 80 posto domova, a u nekima koji su najteže pogođeni zaraženo je skoro polovica stanara i dobar dio osoblja.


27 novozaraženih i 2 preminulih u Šibensko-kninskoj županiji

12:20 - "U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 27 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; četvero ih je s područja Šibenika, dvoje s područja Drniša, devet s područja Knina, troje iz Vodica, te po jedna osoba s područja Skradina, Tribunja, Tisnog i Rogoznice. Također, oboljelo je i pet osoba koje borave na području naše županije, a prebivalište im je drugdje.

Na žalost, preminula je ženska osoba starija životne dobi s područja Drniša i stariji muškarac s područja Šibenika.

Trenutno je 235 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječi se 21 osoba od kojih nitko nije na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji", priopćio je stožer.


22 novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

11:13 - "S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 22 su novooboljele osobe od COVID-19 - 6 oboljelih osoba je s područja Gospića, 3 s područja Senja, 7 s područja Otočca te po dvije oboljele osobe s područja Novalje, Brinja i Plitvičkih Jezera. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 799 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 163 aktivnih slučaja, 606 osoba je izliječeno te 30 osoba preminulo. U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 98 osoba. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 519 osoba", priopćili su iz stožera.


S radom počela COVID-ambulanta u Rijeci

11:00 - U subotu je s radom započela izdvojena COVID-19 zdravstvena ambulanta u prostorima makrocentra Doma zdravlja Primorsko-goranske županije na Zametu (Bože Vidasa 16a). Izdvojena ambulanta namijenjena je pregledu COVID-19 pozitivnih pacijenata ili pacijenata sa simptomima koji mogu upućivati na zarazu COVID-19 virusom.

Timovi opće/obiteljske medicine će u ambulanti u suterenu zgrade (posebni označeni ulaz sa sjeverne strane zgrade) ordinirati subotom, nedjeljom, praznicima i blagdanima od 08:00 do 20:00 sati. Pacijenti se u ambulantu primaju isključivo prema prethodnoj telefonskoj najavi na brojeve telefona: 091 251 8544 ili 091 251 8545.

Tijekom radnih dana (od ponedjeljka do petka te radnim subotama), pacijenti se i dalje obraćaju putem telefona i/ili maila prvenstveno svom izabranom liječniku opće/obiteljske medicine u vremenu koje je određeno za preglede.


93 novozaraženih i jedna preminula osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:52 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 93 nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o 44 osobe iz Metkovića, 15 iz Dubrovnika, osam iz Opuzena, šest iz Ploča, po četiri iz Korčule i Župe dubrovačke, tri iz Konavala, po dvije iz Orebića i Slivnog te po jednoj iz Dubrovačkog primorja, Kule Norinske, Lumbarde, Smokvice i Stona. Ukupno je zaraženo 49 osoba muškog spola, 44 osobe ženskog spola, a za njih 51 je utvrđena epidemiološka veza.

Preminula je jedna muška osoba iz Zažablja (rođ. 1950.). Izliječeno je 69 osoba: 29 iz Dubrovnika, po šest iz Konavala, Metkovića i Župe dubrovačke, po četiri iz Korčule i Orebića, tri iz Blata, po dvije iz Opuzena, Ploča i Vele Luke, po jedna iz Dubrovačkog primorja, Kule Norinske, Lumbarde i Trpnja te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 56 osoba pozitivnih na koronavirus. Jedanaest bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, šest bolesnika je na respiratoru - neinvazivna ventilacija, a pet je na invanzivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađen je 251 uzorak, a od početka pandemije analizirano je ukupno 22.163 uzorka. U samoizolaciji je 1176 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 96 slučaja kršenja samoizolacije", priopćio je stožer.


176 novozaraženih i 5 preminulih u Osječko-baranjskoj županiji

10:48 - "U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 474 uzoraka od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 176 bilo pozitivno na koronavirus. Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi ukupno 186 osoba oboljelih od COVID-19, i to 155 u KBC-u Osijek, od kojih su 27 na respiratoru, a 31 osoba hospitalizirana je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

U zadnja 24 sata preminulo je pet osoba oboljelih od COVID-19. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminuli su ženska osoba iz Osijeka rođena 1948. godine, ženska osoba iz Popovca rođena 1943. godine te muška osoba iz Belišća rođena 1958. godine, dok su u Općoj županijskoj bolnici Našice preminuli ženska osoba iz Osijeka rođena 1938. godine i muška osoba iz Darde rođena 1951. godine. Na području Osječko-baranjske županije trenutno su u samoizolaciji ukupno 2.732 osobe koje su kontakti pozitivnih osoba", doznaje se.


208 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:47 - "Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do subote, 14.11.2020. do 10:00 sati evidentirano je 5511 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 2862 osobe, a 29 osoba je preminulo. Trenutno je aktivno 2620 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 208 osoba (gradovi – 23 Samobor, 8 Sveta Nedelja, 14 Zaprešić, 12 Jastrebarsko, 41 Velika Gorica, 14 Ivanić-Grad, 18 Dugo Selo, 12 Vrbovec, 6 Sveti Ivan Zelina, općine – 19 Brdovec, 4 Bistra, 1 Luka, 3 Jakovlje, 2 Marija Gorica, 5 Klinča Sela, 1 Stupnik, 2 Pisarovina, 2 Žumberak, 1 Krašić, 2 Kloštar Ivanić, 3 Križ, 4 Rugvica, 1 Dubrava, 2 Preseka, 3 Rakovec, 5 Bedenica), a ozdravilo je 158 osoba. Samoizolacija je propisana učenicima 7 razreda osnovnih škola", izvijestio je županijski stožer.


146 novozaraženih i jedna preminula osoba u Međimurju

10:45 - "Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata uzeta su 342 uzorka, od čega je evidentirano 146 slučaja pozitivnih na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 99 osoba. Do sada je ukupno uzeto 18.213 uzorka. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1302. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno se oporavilo 2054 osoba.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 81 pacijent pozitivan na virus COVID 19, od toga je njih deset hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno devet pacijenata. Na respiratoru se nalazi 9 pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirana je jedna preminula COVID-19 pozitivna osoba, muška osoba stara 61 godinu, sa dodatnim bolestima. U zdravstvenom sustavu na virus COVID 19 je pozitivno 5 liječnika, 14 medicinskih sestara i 1 farmaceutski tehničar. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika, 12 medicinskih sestara i 1 bolničar", priopćeno je.


Imamo 2866 novozaraženih i 38 preminulih

10:40 - "U posljednja 24 sata zabilježeno je 2866 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 17.090. Među njima je 1655 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 184 pacijenta. Preminulo je 38 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 81.844 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 1006 preminulo, ukupno se oporavilo 63.748 osoba od toga 2484 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 41.615 osoba. Do danas je ukupno testirano 611.357 osoba, od toga 9614 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Promjene uvjeta testiranja u NZJZ 'dr. Andrija Štampar'

10:27 - Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" obavještava građane da je otvoren novi Pozivni centar za osobe u samoizolaciji radi unapređenja praćenja osoba koje su bile u kontaktu s osobama oboljelim od koronavirusa, a brojevi telefona su sljedeći:

  • 01/46 96 308
  • 01/55 63 102
  • 01/46 96 315
  • e-mail: covidinfo@stampar.hr

Radno vrijeme pozivnog centra je sedam dana u tjednu od 8,00 do 20,00 sati. Novo radno vrijeme Drive-in testiranja od ponedjeljka, 16. studenog 2020. godine je: od ponedjeljka do petka od 10.00 do 16.00 sati; subotom od 10.00 do 14.00 sati i nedjeljom od 8.00 do 12.00 sati.


554 novozaraženih i troje preminulih u Zagrebu

10:25 - "Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 554. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 1357 testiranja na SAS-CoV-2, od čega je 529 nalaza bilo pozitivno. Mjera samoizolacije izrečena je 1307 osoba.

Od 774 obrađene pozitivne osobe: 277 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 303 osobe su kontakti COVID + osoba, četiri osobe doputovale su iz BiH, Velike Britanije i SAD-a. 37 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 42 osobe obrada je još u tijeku.

U pet domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 14 korisnika, dvije zdravstvene i jedne nezdravstvene djelatnice, a tri su korisnika na žalost preminula.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 18 učenika i pet nastavnika osnovnih škola te 20 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 411 učenika osnovnih te 424 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se šest osoba. Trenutno je u Gradu Zagrebu 3539 aktivnih slučajeva", priopćeno je iz gradskog stožera.


19 novozaraženih i 2 preminulih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:10 - "U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a još se očekuju nalazi za 156 testiranih osoba jučer u COVID ambulanti u Bjelovaru. Sedam novozaraženih osoba s područja je grada Čazme, 3 novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, 2 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Garešnice i općina Berek, Ivanska, Rovišće, Štefanje, Končanica i Nova Rača.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 25 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 3 na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 936 osoba. Dvije osobe preminule su s koronavirusom čime dolazimo do ukupno 32 preminule osobe od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije", doznaje se.


100 novozaraženih i jedna preminula osoba u Karlovačkoj županiji

10:06 - "U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj je županiji 100 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su 14 korisnici jednog Obiteljskog doma za stare i nemoćne.Od ostalih 86 osoba s područja Karlovaca su 33, Ozalj 3, Ogulin 11,Slunj 3, Duga Resa 8, Vojnić 6, Draganić 5, Plaški 1, Josipdol 2,Tounj 3, Bosiljevo 2, Lasinja 3,Krnjak 1, Saborsko 1, Cetingrad 2, Žakanje 2.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 1950 osoba. U samoizolaciji se nalazi 817 osoba. Na bolničkom liječenju je 45 pacijenata, 4 su na respiratoru, 5 je novoprimljenih, 6 otpuštenih s bolničkog liječenja, 1 preminula ženska osoba u dobi od 82 godine. OB Ogulin: Na COVID odjelu leži 21 bolesnika. U samoizolaciji je 25 djelatnika bolnice", izvijestio je stožer.


24 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:03 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 231 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 211 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 20 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 631 osoba, a ukupno je testirano 14822 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 239 uzoraka, od kojih su 24 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćio je stožer.


96 novozaraženih i 2 preminulih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:53 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 96 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (26 osoba iz Vinkovaca, 14 iz Vukovara, 7 iz Županje, 5 iz Ivankova, po 4 osobe iz Lovasa i Otoka, po 3 iz Cerne, Privlake i Sotina, po 2 iz Bogdanovaca, Markušice, Antinske Mlake, Prkovaca, Starih Jankovaca i Starih Mikanovaca, te po 1 osoba iz Cerića, Bobote, Banovaca, Gaboša, Gradišta, Gunje, Jarmine, Korođa, Nuštra, Ostrova, Posavskih Podgajaca, Rokovaca, Šiškovaca, Tordinaca i Vođinaca). Preminule su dvije osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3106, od kojih je 2500 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 45 osoba. Trenutno je u županiji 60 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 1180 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 69 radnika iz sustava zdravstva (19 liječnika, 25 medicinskih sestara/tehničara, 14 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 49 radnika (12 liječnika, 22 medicinske sestre/tehničar, 7 drugih zdravstvenih radnika i 8 nezdravstvena radnika).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 24 nastavnika i 43 učenika. U samoizolaciji se nalazi 60 nastavnika i 583 učenika", izvijestio je županijski stožer.


240 novozaraženih i jedna preminula osoba u Primorsko-goranskoj županiji

9:51 - "U Primorsko-goranskoj županiji je danas 240 novozaraženih i 121 ozdravljena osoba. Ukupno je 1529 aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti. Testirano je ukupno 1155 osoba.

Udio starijih osoba u ukupnom broju zaraženih niti danas ne raste i iznosi 15% što je izuzetno važan i dobar pokazatelj, poručuju epidemiolozi. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a trenutno je pad broja hospitaliziranih pacijenata u bolnici koje se liječe od COVID-19 bolesti. Danas ih je 76 od kojih je 9 na respiratoru. Noćas je preminula jedna osoba", priopćeno je.


89 novozaraženih i jedna preminula osoba u Brodsko-posavskoj županiji

9:36 - "Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 89 novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2 (potvrđene PCR uređajem) te 5 vjerojatno pozitivnih osoba (potvrđene antigenskim testiranjem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (34), općina Davor (7), grad Nova Gradiška i općina Nova Kapela (po 6), općine Klakar i Oriovac (po 5), općine Garčin i Gornja Vrba (po 4), općina Oprisavci (3), općine Bebrina, Cernik, Donji Andrijevci, Gornji Bogićevci, Sikirevci i Velika Kopanica (po 2), općine Bukovlje, Dragalić, Okučani, Podcrkavlje, Rešetari, Sibinj, Staro Petrovo Selo i Vrpolje (po 1) te 2 osobe s prebivalištem u drugim županijama.

U novogradiškoj bolnici preminula je jedna muška osoba (1939. godište). Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 25. Hospitalizirano je ukupno 65 osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 50 osoba, a u novogradiškoj bolnici 15 osoba. Osam hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1.862 osobe (101 osoba više nego prethodni dan)", priopćio je županijski stožer.


61 novozaražena osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:33 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je šezdeset i jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvanaest osoba s područja grada Petrinje, dvanaest osoba s područja grada Gline, jedanaest osoba s područja grada Kutine, jedanaest osoba s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Popovače, tri osobe s područja općine Topusko, dvije osobe s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Jasenovac, te jednoj osobi s područja općine Velika Ludina", priopćeno je.


77 novozaraženih i jedna preminula osoba u Istri

9:32 - "U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđeno je 77 novozaraženih osoba. Za 63 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 6 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (5), Bosna i Hercegovina (1).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 8 osoba. Izliječeno je 86 osoba. Trenutno je 545 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 842 osoba. U Općoj bolnici Pula, preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1962. godište) s pridruženom značajnom bolesti", priopćio je istarski stožer.


80 novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:30 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS–CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno 80 novih slučajeva bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 391 slučaj bolesti COVID-19, 35 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 36 osoba. Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je ukupno 1299 slučajeva bolesti COVID-19.

S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije.


Pfizerovo cjepivo uzrokuje nuspojave nalik 'teškom mamurluku'

8:42 - Volonteri koji su primili cjepivo Pfizera protiv koronavirusa izjavili su kako je ono ostavilo nuspojave slične "teškom mamurluku", navodi se u novom izvješću. Pfizer i njegov njemački partner BioNTech priopćili kako je cijepljenje bilo 90 posto učinkovito u sprječavanju koronavirusa.

Tijekom ispitivanja više od 43.500 dobrovoljaca iz šest zemalja nije bilo obaviješteno jesu li primili cjepivo ili placebo. Međutim, neki volonteri izjavili su da mogu reći da su primili cjepivo jer su iskusili određene nuspojave kao što su vrućica, glavobolja i bolovi u mišićima, a jedan od njih je svoje nuspojave opisao kao teški mamurku, piše Independent.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak u svezi s učinkovitošću cjepiva, dr. Albert Bourla, predsjednik Pfizera i glavni ravnatelj navodi se da je "ovo velik dan za znanost i čovječanstvo" te da su prvi rezultati iz 3. faze obećavajući i pokazuju da bi njihovo cjepivo moglo spriječiti covid-19.


U Južnoj Koreji po prvi put nakon rujna više od 200 novih slučajeva

8:10 - Južna Koreja zabilježila je u petak 205 novih slučajeva zaraze koronavirusom i time prvi put od rujna prešla dnevnu brojku od 200 slučajeva, izvijestila je u subotu Korejska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti. Od novih slučajeva 39 ih je uvezeno, dok se u zemlji zarazilo 166 osoba, pri čemu je u više od 65 posto slučajeva lokalne transmisije zabilježeno u gusto naseljenim provincijama Seoul i Gyeonggi.

Južna Koreja počela je u petak novčano kažnjavati ljude koji u javnosti ne nose maske. Budu li uhvaćeni bez maske, primjerice u noćnim klubovima, trgovačkim centrima, tematskim parkovima ili frizerskim salonima prijeti im kazna od 100 tisuća vona, što je nešto manje od 580 kuna. Četiri južnokorejska nogometaša i jedan član stožera zaraženi su covidom-19, izvijestila je novinska agencija Yonhap, pozivajući se na Korejski nogometni savez, dodajući da nitko od njih ne pokazuje simptome.

Vlasti Južne Koreje u kojoj je dosad zabilježeno 28,338 infekcija s 492 smrtna ishoda u završnim su pregovorima s globalnim proizvođačima potencijalnog cjepiva kojim ove godine želi pokriti 60 posto stanovništva.


Nove mjere u Bjelovaru i županiji

Jučer - Od ponoći će se na području grada Bjelovara primjenjivati mjere koje uključuju odgodu svih društvenih i javnih događaja te skupova u zatvorenim prostorijama, zatim amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi i programa te iznajmljivanja i drugog korištenja društvenih domova za sve vrste skupova. U ugostiteljskim objektima i OPG-ima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost broj osoba koje istodobno u njima mogu boraviti ograničava se na 15, bez obzira na veličinu prostora i broj sala, a radno vrijeme ograničava se do 22 sata.

Preporučuje se da se sjednice skupština udruga i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu. Korištenje maski za lice ili medicinskih maski obavezno je u svim zatvorenim prostorijama u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te vjerska okupljanja, uključujući i mise. Ne preporučuju se privatna okupljanja, a ako se održavaju, preporučuje se da se ograniče na članove najviše dvaju kućanstava, uz fizičku distancu i sve higijenske mjere.

Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je i donošenje nužnih epidemioloških mjera za područje Bjelovarsko-bilogorske županije koje će se također primjenjivati od subote, 14. studenoga i trajati dva tjedna. Riječ je o zabrani posjeta korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom te o zabrani izlaska korisnika izvan dvorišta objekta pružatelja usluga smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima, kada odluku o tome donosi ravnatelj ili druga ovlaštena osoba.


Objavljene mjere za Dan sjećanja

Jučer - Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je epidemiološke preporuke vezane uz obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru.

Sve preporuke možete vidjeti OVDJE.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo