JOŠ JEDNA PRAVOMOĆNA PRESUDA ZA 'ŠVICARCE': / Banka platila odvjetniku iz Sesveta 135.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

'Tužba je podnesena zbog nepoštenih kamata iz CHF kredita, ali budući da se ne radi o potrošačkom, nego o poslovnom kreditu, tužitelj nije tražio utvrđenje ništetnosti valutne klauzule CHF,

8.9.2020.
9:40
Sanjin Strukić / PIXSELL
VOYO logo

Udruga Franak odaslala je priopćenje u kojem, kako ističu, s "radošću informiraju javnost o još jednoj pravomoćnoj presudi koja se odnosi na poslovni subjekt, a ne na potrošače". Izvještavaju kako je odvjetnik Nenad Marković iz Sesveta tužio Addiko banku zbog nepoštene ugovorne odredbe o promjeni kamatne stope u poslovnom kreditu te pravomoćno dobio sudski spor na Županijskom sudu u Bjelovaru.

Na temelju tužbenog zahtjeva Addiko banka u ovom je slučaju platila ukupno 135.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata, u kreditu od oko milijun kuna podignutom na sedam godina otplate. K tomu, Addiko je platio još i 14.000 kuna sudskih troškova. Presudu je, ističu, donijelo sudačko vijeće Županijskog suda u Bjelovaru na čelu s predsjednicom vijeća Davorkom Hudoletnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZ UDRUGE FRANAK PORUČILI: /

Ukinuta je negativna presuda za utvrđenje ništetnosti valutne klauzule

Image
IZ UDRUGE FRANAK PORUČILI: /

Ukinuta je negativna presuda za utvrđenje ništetnosti valutne klauzule

Ne radi se o potrošačkom, nego o poslovnom kreditu

"Tužba je podnesena zbog nepoštenih kamata iz CHF kredita, ali budući da se ne radi o potrošačkom, nego o poslovnom kreditu, tužitelj nije tražio utvrđenje ništetnosti valutne klauzule CHF, jer se na njega ne odnosi kolektivna presuda u slučaju franak. Sudačko vijeće u Bjelovaru potvrdilo je pravomoćnost presude sutkinje Snježane Karlušić s OGS-a u Zagrebu, a ukratko je utvrđeno sljedeće:

1. Ništetna je ugovorna odredba iz članka 6. ugovora o kreditu kojom je ugovoreno da će se kamatna stopa mijenjati odlukom banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Budući da je promjenjiva kamatna stopa temeljem jednostrane odluke tuženika bila sastavni dio standardnog ugovora o kreditu unaprijed sastavljenog od banke, o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo niti je tužitelj imao utjecaja na nju, a kojom odredbom je suprotno načelu savjesnosti i poštenja tužitelju nametnuta obveza koju tužitelj nije mogao sagledati kao cjelinu u vrijeme sklapanja ugovora, takva ugovorna odredba uzrokuje znatnu neravnotežu u pravima i obvezama tužitelja u odnosu na tuženu banku, a što je u suprotnosti s osnovnim načelima obveznog prava: načelu ravnopravnosti sudionika u obveznim odnosima te načelu dužnosti njihove suradnje i načelu zabrane zlouporabe prava.

Ništetna odredba o promjeni kamate

3. Takva odredba je neodređena i neodrediva u smislu odredbe čl. 269. st. 2. i čl. 272. Zakona o obveznim odnosima, i takvu nejasnu odredbu je sastavio tuženik kao bankar i osoba od koje se traži povećana pažnja, pa je zbog toga treba tumačiti u korist tužitelja, koji iako je odvjetnik nema bankarska znanja i ne razumije se u bankarske obračune, te je takva ugovorna odredba ništetna, jer je protivna prisilnom propisu na temelju čl. 322. st. 1. ZOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. U konkretnom slučaju, odredba o promjeni kamate odlukom banke ništetna je na temelju čl. 322. st. 1. ZOO-a, neovisno o činjenici da li je tužitelj potrošač ili nije potrošač.

5. Istodobno je određeno člankom 3. ugovora da se kamatna stopa mijenja na temelju zbroja marže od 3,5% i vrijednosti jednomjesečnog CHF Libora, pa se onda izračun preplaćenih kamata utvrđuje kao razlika naplaćenih kamata odlukom banke i kamata kakve bi one bile na temelju članka 3. ugovora o kreditu", navodi se u priopćenju Udruge Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo