Elitni fakultet / Još jedna mlada nada od jeseni na Harvardu: 'Vjerujem da ćemo se Katarina Kitarović i ja dobro slagati'

Hoće li se vratiti u Hrvatsku nakon studija, Eva kaže da o tome još ne razmišlja. Ići će korak po korak

20.5.2019.
19:50
VOYO logo

Američki predsjednici Barack Obama i John Kennedy, ali od ove jeseni Katarina Kitarović i Eva Goluža. Dvije zagrebačke manturantice upisale su Harvard. Iako se ne poznaju, dijele ljubav prema sportu - skijanju i klizanju.

Najbolji fakultet na svijetu nije lako upisati, a kako doznajemo od izvora s Pantovčaka Katarina Kitarović primljena je na četiri najbolja američka sveučilišta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kći hrvatske predsjednice sad će Hrvatsku predstavljati na jednom od najprestižnijih sveučilišta na svijetu - Harvardu. 

Katarina Kitarović, kći predsjednice Republike, kako doznajemo s Pantovčaka, uz preporuke škole i profesora iz zagrebačke XV. gimnazije, dobila je i preporuke iz Washingtona i Bruxellesa. S Katarinom, na Harvard će i Eva Goluža

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taman mi je tata došao u sobu pet minuta prije ponoći. Kod nas su u ponoć dolazili rezultati. Baš smo raspravljali kojim ćemo redoslijedom sve otvarati. On je rekao Harvard je Harvard. I prvo smo otvorili. Moram reći, iznenadila se jesam, ali nekako kao da sam to malo i očekivala", priča Eva.

Za jedno od najvećih svjetskih sveučilišta Evu je pripremao veliki tim profesora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripreme su trajale cijelu školsku godinu, s tim da smo mi ovdje bili do Velike Gospe. Mi smo ljeto provele radeći matematiku", rekla je Evina profesorica matematike, Vinka Flak

Profesorica engleskog jezika Jerka Mijić kaže da je s Evom bilo jako lako raditi: "Kakvu god je zadaću dobila ona ju je napravila bez problema. Tako da je zapravo bilo jako lako raditi s njom. Ona je jako zahvalno i marljivo dijete".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morala je odabrati i izborni predmet, odlučila se na povijest.

"To je bio poseban izazov jer se sve radilo na engleskom jeziku i riječ je o 'American histrory'. Naš plan ne obuhvaća tu vrstu povijesti", rekao je Nikola Čović, profesor povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Svima im je bilo najteže prihvatiti ovakav izazov, ali Evu će njezina škola pamtiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eva je prva učenica, ali i prva učenica koja je poželjela upisati Harvard. Bilo je veliko zadovoljstvo raditi s njom budući da je ona jedna izuzetna osoba, ne da ima samo intelektualne sposobnosti, nego i voli raditi", rekla je ravanteljica Gimnazije i ekonomske škola Benedikta Kotruljevića Nada Morić.

Što znači upisati sveučilište gdje godina stoji oko pola milijuna kuna najbolje zna bivši student Harvarda Dražen Komarica: "Upis na Harvard je proces koji zahtjeva dobru pripremu. Život na Harvard je balans između akademskog svijeta i društvenog svijeta. Nije samo sve knjiga, potrebno je imati i dobro društvo". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komarica poručuje da je Baloković stipendija u ovom slučaju pravi spas za Hrvate jer su troškovi zaista veliki. Zbog toga posebno pohvaljuje HAZU.

A društvo će od jeseni možda biti i ove dvije Hrvatice. Eva se profesionalno bavi skijanjem, a Katarina klizanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oboje zimski sportovi, vjerujem da ćemo se dobro slagati. A i super je da imam nekoga za družiti se tamo. nekoga svog pa makar i za pričanje hrvatskog", rekla je Eva.

Hoće li se vratiti u Hrvatsku nakon studija, Eva kaže da o tome još ne razmišlja. Ići će korak po korak. Nakon studija u Americi, kako doznajemo s Pantovčaka, Katarina se planira vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike