opasan virus / Još jedan slučaj ptičje gripe, u Gornjem Stupniku već usmrtili 150 kokoši, paunova, pataka

Radi se o visokozaraznoj bolesti, brzo se širi, a životinje na kraju ugibaju. Divlje patke glavni su prijenosnici. I uginuli labudovi u jezeru Kipišće bili su zaraženi

18.11.2022.
21:05
VOYO logo

Treći slučaj ptičje gripe u ovoj godini pojavio se nadomak glavnog grada zbog čega su neke općine ali i četiri zagrebačka kvarta pod posebnim režimom.

Jer se nalaze u krugu od tri, odnosno 10 kilometara od žarišta virusa koji se brzo širi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visokopatogeni virus ptičje gripe aktivan je na gospodarstvu u Gornjem Stupniku na kojem je usmrćeno 150 životinja, kokoši, paunova, pataka i ostalih ptica. Vlasnici okolnih farmi i stanovnici koji drže kokoši i patke svoje su zatvorili.

Influenca ptica vrlo je zarazna, bolest se brzo razvija i završava uginućem. Prenose je često ptice koje žive uz vodu, osobito divlje patke, koje ne pokazuju znakove bolesti, ali su rezervoar virusa i glavna su opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FOIE GRAS /

Ptičja gripa uznemirila restorane: Nestašica je guščje jetre, kilogram će koštati i tisuću kuna

Image
FOIE GRAS /

Ptičja gripa uznemirila restorane: Nestašica je guščje jetre, kilogram će koštati i tisuću kuna

"Mi smo imali prvi slučaj sredinom 10 mjeseca, prijavili smo uginuće labuda i ministarstvo nas je izvijestilo da je to ptičja gripa", kazao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Iz Uprave za veterinarstvo doznajemo kako su uginuli labudovi na jezeru Kipišće u zagrebačkoj županiji, zapravo, povezani s izbijanjem ptičje gripe na osam kilometara udaljenom gospodarstvu u Gornjem Stupniku gdje je domaću perad, koja je bila na otvorenom, zarazila neka od divljih ptica koja je tamo sletjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državni inspektorat je naredio provedbu svih mjera uključujući usmrćivanje peradi, uklanjanje lešina, jaja, čišćenje i dezinfekciju. Sve je to obavljeno", govori Tihana Miškić iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Dodatno su određena naselja i gradske četvrti na području županije i Grada Zagreba u krugu tri, odnosno 10 kilometara koja su prva na udaru. U zoni zaštite do 6. prosinca sada su Brezovica i zapad Novog Zagreba, kao i općina Samobor, Stupnik i Sveta Nedjelja, a do 15. prosinca još šest okolnih općina. No, veterinari još ne provode ništa, čeka se da naredba, koja će vrijediti za cijelu Hrvatsku, stupi na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliramo na posjednike, a s obzirom na to da se radi o epidemiji koja hara Europom da na dnevnoj bazi prate svoju perad i u slučaju pojave kliničkih znakova, uginuća, smanjenje nesivosti odmah obavijeste veterinarsku organizaciju", dodaje Miškić.

Ovo je treći slučaj ptičje gripe ove godine u domaće peradi, a da se epidemija ne proširi zabranit će se držanje peradi na otvorenom, a patke i guske odvojit će ostale peradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo