SVE SE PROMIJENILO / Jeste li svjesni što se događa u Zagrebu? 'To je opasnost za infrastrukturu i zdravlje!' Stručnjakinja ukazala na važne promjene

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Svaki pojedinac treba biti odgovoran i svjestan klimatskog otiska koji ostavlja na Zemlji

14.12.2023.
7:42
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Zagreb se, kao i drugi europski gradovi, pod utjecajem globalnog zatopljenja ubrzano zagrijava, što predstavlja opasnost za infrastrukturu i zdravlje građana, a za suočavanje s klimatskim promjenama potrebno je kontinuirano komuniciranje znanstvene zajednice s javnošću i donositeljima odluka.

Zaključak je to predavanja Odziv zagrebačke klime na globalno zatopljenje i urbanizaciju, koje je nedavno održala u HAZU Ivana Herceg Bulić s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorološka mjerenja ukazuju na pozitivan temperaturni trend na svim gradskim postajama, koji je doveo do promjene klimatskih klasa, ističe se.

Klima na Zagrebačkoj gori iz snježno-šumske promijenila se u vlažnu umjereno toplu klimu, a srednja mjesečne temperature najhladnijeg mjeseca, siječnja, ne pada više ispod -3 stupnja Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samom gradu ljeta su od umjereno toplih postala vruća, budući su srednje mjesečne temperature najtoplijeg mjeseca, srpnja, porasle iznad 22 stupnja Celzija.

Image
ŠTO SLIJEDI? /

Iza nas je najtoplija godina ikada, nagledali smo se kataklizmi i apokaliptičnih scena: 'Pratimo klimatsko stanje, zabrinjavajuće je'

Image
ŠTO SLIJEDI? /

Iza nas je najtoplija godina ikada, nagledali smo se kataklizmi i apokaliptičnih scena: 'Pratimo klimatsko stanje, zabrinjavajuće je'

Značajno oslabljen učinak zelenih površina

Gusto izgrađeni dijelovi grada najtopliji su, a zelene površine, posebno parkovi s visokom vegetacijom hladniji. U tako zagrijanom gradu, površine s vegetacijom ublažavaju toplinsko opterećenje, a ohlađujući učinak ovisan je dostupnoj vlazi u tlu. Stoga je kod dugotrajnih suša ohlađujući učinak zelenih površina značajno oslabljen, istaknuto je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zagrebačku klimu posebno je važna Medvednica i njezine šume jer omogućavaju prirodno strujanje zraka, ohlađivanje grada i pročišćavanje zraka te je stoga nužno očuvati postojeće zelene površine u gradu i njegovoj okolici, a po mogućnosti dodati i nove.

S obzirom na to da klimatske projekcije ukazuju na učestalije i dugotrajnije suše u budućnosti, potrebno je predvidjeti sakupljanje i pohranjivanje oborinskih voda za navodnjavanje urbanih zelenih površina tijekom sušnih razdoblja, naglašava se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suočavanje i borba s klimatskim promjenama zahtjeva konkretne mjere i njihovu ustrajnu provedbu. Svaki pojedinac treba biti odgovoran i svjestan klimatskog otiska kojeg ostavlja na Zemlji.

Potrebno je kontinuirano komuniciranje znanstvene zajednice s javnošću i donositeljima odluka uz isticanje pozitivnih primjera ekološki osviještenog i štedljivog odnosa prema ograničenim prirodnim resursima kojima raspolažemo, zaključeno je na predavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zbog klimatskih promjena procvjetat će turizam u Gorskom kotaru? Građani sumnjičavi oko promjene:

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo