GODIŠNJI SA ZASTUPNICIMA / Jedna plijevi vrt, druga biciklira, treća ne može bez 'faktora 50.' Pričali smo sa zastupnicama na ljetovanju

Image
Foto: Privatna arhiva/Boris Scitar/Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Došao je i posljednji nastavak serijala "Godišnji sa zastupnicima" portala Danas.hr. Tri zastupnice otkrile su nam štošta, a o kome je sve riječ, otkrijte u nastavku

4.8.2023.
9:48
Privatna arhiva/Boris Scitar/Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Malo po malo i došli smo do četvrtog nastavka serijala "Godišnji sa zastupnicima".

Nakratko su se naše sugovornice morale vratiti u saborske klupe, ali sada već zasigurno uživaju u svojem ljetovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su na naša pitanja odgovorile tri zastupnice koje su vrlo aktivne u Hrvatskom saboru.

Riječ je o Anki Mrak-Taritaš (GLAS), Urši Raukar-Gamulin (Možemo!) i Mireli Ahmetović (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GODIŠNJI SA ZASTUPNICIMA /

Kome košnja trave 'opušta mozak', a tko nikad ne odbija mojito? Zastupnici govore o svom ljetovanju

Image
GODIŠNJI SA ZASTUPNICIMA /

Kome košnja trave 'opušta mozak', a tko nikad ne odbija mojito? Zastupnici govore o svom ljetovanju

Otkrile su nam gdje će provesti narednih (još) mjesec i pol dana, što vole popiti na svojim odmorima te koliko bi saborskim zastupnicima trebao trajati godišnji odmor.

Tako neke zastupnice ni na svom GO ne odmaraju stalno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ljetovanje idem u Novi Vinodolski gdje imamo obiteljsku kuću. Nekoliko dana ću ići na jedrenje, a sredinom kolovoza na nekoliko dana u Nizozemsku gdje se održavaju izborne regate za OI u Parizu", kaže nam Mrak-Taritaš.

Zastupnica stranke Možemo! kaže da će godišnji provesti u Jelsi na otoku Hvaru, dok nam rođena Riječanka govori:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam običaj ići na klasični godišnji odmor jer sam blagoslovljena time što sam rođena i živim na moru cijeli svoj život, a kupanje i sunčanje je moj sinonim GO-a", iskreno će Ahmetović.

Ona će svoje ljeto provesti sa svoja dva psića koji su joj najbolje društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da sam za vrijeme zasjedanja Sabora pola tjedna u Zagrebu, a moji psi u Omišlju, svaki slobodni trenutak provedem s njima", kaže SDP-ovka.

Raukar-Gamulin će ljetovanje provesti također sa psom te obitelji, a Mrak-Taritaš godišnji provodi sa suprugom i djecom te svojom majkom. Vrijeme koristi i za druženje s prijateljima koje ne uspijeva vidjeti preko godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve tri zastupnice više preferiraju knjige, nego li filmove. Tako se zastupnica Raukar-Gamulin jako veseli čitanju.

"Naročito kazališne literature, kao što je na primjer, najnovija knjiga Žarka Paića - 'Antonin Artaudu: Sunce i mahnitost.' Nastojat ću izbjegavati ekrane svih vrsta i dimenzija", tvrdi zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolegica koja sjedi red iznad njenog obožava čitati preko ljeta.

"Preko godine ne uspijevam čitati. Upravo čitam od Hans Rosenfeldta 'Ljeto vukova'. Ovo ljeto ću čitati Skandinavske krimiće - Lagercrantza, Axl Sunda, Camillu Läckberg", poručuje zastupnica GLAS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica Ahmetović kaže da nije ljubitelj beletristike.

"Nastojim čitati publicistiku i stručnu literaturu iz mog područja interesa. Tako sam odlučila ovo ljeto pročitati knjige 'Optimizam, a ne očaj' Noama Chomskog. 'Korištenje plinske trgovine između Europske unije i Ruske Federacije u politici moći' autorice Jelene Radić Đozić", otkriva nam SDP-ovka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ahmetović i Raukar-Gamulin imaju slične interese i za najdraže piće u ove ljetne (vruće) dane. Tako nam prva kaže da najviše pije vodu iz frižidera, a u izlascima iznimno gin-tonic. Isto je i kod zastupnice Možemo! S druge strane zastupnica GLAS-a voli cijeđeni sok od više vrsta agruma s puno leda.

Mrak-Taritaš voli spremati roštilj i prilog s različitim povrćem i salatom dok druge dvije zastupnice jako vole rajčicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šalša od pomidora koje nabavljam od mog prijatelja Mikota iz Vrbanja, kuha se 4-5 sati", jelo je koje će spremati Raukar-Gamulin.

"Pašteta, kruh i domaći pomidor. Umjesto paštete dolazi u obzir jaje na oko i juneći šnicl na naglo. Nisam zahtjevna što se jela tiče, više cijenim komociju. Naravno, ljeto je idealno vrijeme za konzumaciju ribe od koje mi je najdraža srdela na sve moguće načine", kaže Ahmetović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su u pitanju restorani, zastupnica Raukar-Gamulin ne ide u iste jer voli kuhati doma za prijatelje. Mrak-Taritaš prvo bi naručila buzaru od školjki, a stavka koju prvu naručuje SDP-ovka u restoranu je: "Maslinovo ulje - na sve i sa svim."

Kod nje je hobi čuvanje i šetnja sa psima, a vrlo aktivan odmor imaju i druge zastupnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrak-Taritaš se bavi vrtom - čisti, plijevi, obrezuje, dok Raukar-Gamulin voli plivati, biciklirati, ali i spavati - dok je na moru. Kad stigne u Zagreb onda se već priprema za jesen u Saboru i nadolazeće izbore.

Za zadnje "neformalno" pitanje htjeli smo doznati koja je to stvar bez koje ne mogu zamisliti ljetovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Ahmetović je to klima uređaj i krema s faktorom 50 za nos, a kod Raukar-Gamulin je to kuhanje - ručkova, večera i zimnice. Zastupnica GLAS-a ne može bez obaveznih knjiga.

A kad prođu godišnji o čemu žele raspravljati u Saboru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Voljela bih govoriti o liberalizaciji Zakona o potpomognutoj oplodnji", kaže Mrak-Taritaš.

Zastupnica Možemo! nam je rekla kako je htjela da se prvo obavi izvanredna sjednica Sabora s dvije važne točke te poručila da je država u ozbiljnoj krizi. Tvrdi da "HDZ-ove afere više nitko ne zna ni točan broj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ahmetović direktno kaže da bi nakon ljetne stanke htjela raspravljati o "opozivu Plenkovićeve korumpirane Vlade."

"To bi bilo u najboljem interesu države i građane Hrvatske", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nju bi godišnji odmor za saborskog zastupnika trebao trajati "jednako koliko i za svakog drugog radnika, temeljem Zakona o radu."

Raukar-Gamulin kaže da Sabor u trenutku kada je bila situacija blokade pravosuđa i afere u HEP-u - Sabor ne bi ni trebao ići na odmor.

Mrak-Taritaš kratko poručuje: "Saborski zastupnici smo 12 mjeseci godišnje. Ljetna stanka je definirana Ustavom."

Bez obzira na sve, bilo koliko su aktivni, ili manje aktivni u Hrvatskom Saboru, svim zastupnicima i zastupnicama, a posebice onima koji su sudjelovali u serijalu "Godišnji sa zastupnicima", želimo što bolju pripremu za vrlo aktivnu političku jesen koja nam stiže i nadolazeću izbornu godinu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo