HRVATSKA NIJE DALA DOZVOLU, ALI... / Sberbank mu je prodao 43,4 posto udjela u Fortenovi: Je li arapski šeik paravan Hrvatima bliskima ruskom kapitalu?

Kupcu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Hrvatska nije dala suglasnost za kupnju udjela od ruske banke koja je pod sankcijama EU-a zbog rata u Ukrajini

3.11.2022.
20:13
VOYO logo

Je li udio ruske Sberbanke u najvećoj hrvatskoj tvrtki maloprodaje, prehrane i poljoprivrede, Fortenovi, kupljen arapskim novcem ili iza njega stoje igrači bliski ponovno Rusima? Siguran odgovor, uvjeravaju, ne znaju ni Fortenova ni Vlada, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Arapskom ulagaču Hrvatska nije dala dozvolu za kupnju, jer je Sberbank pod sankcijama Europske unije. Sada se provjerava je li ju je dobio u Nizozemskoj, a u sve se uključila i Sigurnosno-obavještajna agecija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMIJER SE JAVIO IZ BERLINA /

Plenković o Fortenovi: 'Treba vidjeti je li ovo stvarni investitor. Pitajte SOA-u jesu li znali?'

Image
PREMIJER SE JAVIO IZ BERLINA /

Plenković o Fortenovi: 'Treba vidjeti je li ovo stvarni investitor. Pitajte SOA-u jesu li znali?'

Ne znaju u Vladi, a ni u Fortenovi

Tko je vlasnik 43,4 posto Fortenove, pitanje je za 500 milijuna eura. Toliko je Sberbanku, prema vlastitoj objavi, platio Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sberbanku. No, hrvatska vlada o tome ne zna ništa. Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kaže da niti jedno državno tijelo, niti Vlada nisu bili uključeni u tu transakciju.

Ne zna Vlada, a ne zna ni Fortenova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishodovane te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi", priopćili su otamo.

'Naše institucije će sve ispitati'

Kako je moguće da se kapitalom Ujedinjenih Arapskih Emirata kupuje vlasništvo najveće tvrtke u Hrvatskoj od banke koja je pod sankcijama Europske unije, a da nitko od nadležnih ne zna ništa o tome?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Siguran sam da će sve naše institucije ispitati o čemu se tu radi i radi li se o pokušaju da se izbjegnu sankcije uvedene Rusiji i njezinim firmama", kaže Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora rekao je, pak, da se radi o privatnoj kompaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Radi se o udjelima, dakle dionicama koje su privatno vlasništvo", dodao je.

Rusi već dvaput pokušali prodati udio

Argument da se radi o privatnoj kompaniji Vlada je zaobišla kada je spašavala Agrokor, pa imenovala povjerenike poput Antonija Alvareza III., da bi se na kraju Agrokora uhvatila bivša ministrica Martina Dalić. Na kraju je Agrokor ugašen i trasiran je put Fortenovi. Vlasnici oko 20 posto tvrtke proizašle iz posrnulog Torodićevog carstva su domaći i strani mali dioničari. Oko 7 posto pripada ruskoj VTB banci, dok prema vlastitom priznanju oko 27 posto dionica posjeduje Pavao Vujnovac preko PPD grupe. Sberbank je držao 43,4 posto, udio koji zbog sankcija bez dozvole ne može ni prodati ni darovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su Rusi dva puta neuspješno pokušali prodati svoj udio, jednom mađarskom Indoteku, bez dozvole hrvatske vlade, drugi put s dozvolom hrvatskim mirovincima. Zadnjeg dana listopada istekao je rok za izdavanje dozvole Vlade, ali baš tog dana arapski investitor je kupio udio, i to bez dubinske analize tvrtke.

Prijenos vlasništva jedino preko Krolla

"U ovu cijelu priču je umrežena i nizozemska kompanija Kroll koji je depozitar… Prema tome, prijenos vlasništva se jedino može ostvariti preko Krolla", objašnjava Matušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je njihove dozvole novi vlasnik pribavio - doznaje RTL od ljudi bliskih uredu arapskog biznismena. A analizu tvrtke nije radio jer je cijena od samo 40 posto ukupne vrijednosti udjela ponuda koja se ne odbija. U međuvremenu se navodni novi suvlasnik Fortenove pismom obratio upravi tvrtke u kojem najavljuje skori posjet i izlazak Fortenove na burzu.

Je li Alketbi samo paravan povezan s Hrvatima bliskima ruskom kapitalu, pa se ovom transakcijom Rusija iz Fortenove izvlači samo formalno? Iz vlade kažu da su to nagađanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našem radu sudjeluju i obavještajne agencije tražit ćemo sve podatke", kazao je Matušić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo