NAJGORE MOGUĆE RJEŠENJE / Je li odzvonilo zagrebačkom brdu smeća? Holy za Net.hr: 'Što su oni radili tri godine. Postoji rješenje, ali bitna je jedna stvar'

Image
Foto: Luka Stanzl/Davor Puklavec/Emica Elvedji/PIXSELL

Mirela Holy kazala je za Net.hr da sada ne vidi drugo rješenje osim da se na Jakuševec i dalje odvozi otpad dok se ne sagradi centar u kojem će se zbrinjavati miješani komunalni otpad. Dodala je da se otpad može voziti na druge deponije, ali ti deponiji nemaju dovoljno kapaciteta

6.12.2023.
7:03
Luka Stanzl/Davor Puklavec/Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Nakon nesreće na zagrebačkom odlagalištu Jakuševec, koja se dogodila u ponedjeljak ujutro, a u kojoj su ozlijeđena trojica radnika, javnost se ne smiruje. Jakuševčani su očajni, djelatnici Čistoće u strahu, a digli su se i stanovnici Resnika jer se upravo njihovo područje spominje kao novo mjesto gdje bi se otpad odlagao. Jedna od opcija koja se ponavlja u medijima je mogućnost zatvaranje Jakuševca, no za takav scenarij potrebno je naći alternativu.

Kako je rekao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević da bi se Jakuševac mogao zatvoriti, potrebno je postrojenje za zbrinjavanje otpada u Resniku. Studija je završena nakon izbora i po novim standardima EU-a, to postrojenje nije moglo dobiti poticaje. Tomašević je pojasnio da je nakon toga pokrenuta nova studija, kako će novo postrojenje izgledati kako bi se moglo financirati iz EU fondova. Tomašević kaže da Vlada, iz njemu nerazumljivog razloga, inzistira na tome da postrojenje mora biti zajednički projekt Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Kazao je da mu je župan Zagrebačke županije odgovorio da to treba financirati država, ali se ne zna u kojem iznosu. Tomašević je dodao da je Grad Zagreb spreman i sam financirati projekt ako Vlada neće pomoći. Pozvao je zagrebački gradonačelnik i na zajedničko rješenje jer problem Jakuševca i nove lokacije, mora biti izvanstranačko pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Ne tražim pomoć, tražim odgovore' /

Tomašević napao Vladu: 'Mi zajedničko postrojenje sa Zagrebačkom županijom nećemo... Vrijednosti su daleko od dopuštenih'

Image
'Ne tražim pomoć, tražim odgovore' /

Tomašević napao Vladu: 'Mi zajedničko postrojenje sa Zagrebačkom županijom nećemo... Vrijednosti su daleko od dopuštenih'

No, do toga rješenja ćemo se načekati. Mirela Holy kazala je za Net.hr da sada ne vidi drugo rješenje osim da se na Jakuševec i dalje odvozi otpad dok se ne sagradi centar u kojem će se zbrinjavati miješani komunalni otpad. Dodala je da se otpad može voziti na druge deponije, ali ti deponiji nemaju dovoljno kapaciteta.

"Centar za zbrinjavanje otpada nije isto što i odlagalište. Odlagalište je Jakuševec, i to sanirano odlagalište, međutim ono je trebalo biti zatvoreno 2012. godine. S obzirom na to da nije izgrađen alternativni sustav gospodarenja otpadom, Jakuševec i dalje, kao sanirano odlagalište, prihvaća otpad i to otpad koji prema europskim direktivama ne bi smio prihvaćati", kazala je Mirela Holy. Naglasila je Holy da nije zabranjeno odlagati otpad, ali da taj otpad mora biti inertiziran što znači da ne mijenja više svoja kemijska svojstva. "Na Jakuševec odlažemo komunalni otpad koji nije inertiziran i on i dalje mijenja svoja svojstva, a to nije u skladu s direktivama EU-a", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore moguće rješenje

"Zagreb ima relativno mali broj lokacija koje nisu u vodozaštitnom području prve i druge kategorije. Mislim da je Resnik u trećoj vodozaštitnoj kategoriji i prema mome mišljenju je planiran kao lokacija na kojoj se može realizirati Centar za gospodarenje otpadom. Naravno da građani ne žele živjeti u blizini infrastrukture koja se bavi otpadom. Naša obaveza prema okolišu je da na adekvatan način gospodarimo otpadom i Zagreb to mora napraviti na svom području. Ne možemo prebacivati naš problem u tuđe dvorište", dodala je.

"Ako bi se odabrale adekvatne tehnologije i ako bi se tim Centrom gospodarilo na primjeren način ne bi trebalo biti nikakvog pada kvalitete života okolnog stanovništva. U tom smislu ja nema ništa protiv Resnika", kazala je i dodala da ima jako dobrih tehničkih rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo riješiti taj problem, ovo sad je najgore moguće rješenje, ali nažalost broj lokacija na kojima je moguće to realizirati na području Zagreba je mali. Ali naravno da je na operateru i na nadležnim organima, Inspektoratu, da osigura da se poštuju svi propisu i da tehnologija bude najbolja za zaštitu okoliša", kazala je.

Grad Zagreb mora Vladi reći koji je plan

Stvara se halabuka u prostoru, kaže Holy na pitanje oko financiranja. "Ako želite da to ide iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, vi morate imati nekakav projekt. Ne možete tražiti novac, a ni za što. Na Gradu Zagrebu je da kaže što bi htio i da Vlada to uvrsti na listu projekata koji se mogu financirati iz europskih sredstava", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi morate imati nešto konkretno, neće vam nitko dati novac na lijepe oči", dodala je. "Ako sam dobro shvatila ministra zaštite okoliša i Vladu, oni nisu napravili ništa po pitanju, i Vlada je s te strane u redu, mada ja kažem da Vlada nije napravila skoro ništa po pitanju izgradnje otpadne infrastrukture. To se odnosi na industrije u kojima bi se obrađivale različite vrste otpada", kazala je.

'Kadrovi Milana Bandića nisu sretni'

Moglo bi se prostor naći na području Zagrebačke županije, kaže Holy. "U samom postupku gospodarenja otpadom, u formiranju cijene bitna stavka je transport otpada i ta otpadna infrastruktura mora biti što bliže mjestu gdje nastaje otpad. Ako bi se postigao dogovor s jedinicama lokalne samouprave i Zagrebačkom županijom da se na području Zagrebačke županije nađe lokacija i to je rješenje, dodaje Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni nije jasno što su oni radili tri godine, mislim na vlast se treba doći pripremljen. Ja sam sigurna da bivši kadrovi Milana Bandića nisu sretni i koriste svaku priliku da opstruiraju novu vlast, međutim oni su morali biti spremni za to. Morali su to očekivati. I nakon tri godine to je jako slabo opravdanje. Ja znam da je to teško i nikada to ne bih radila. Budimo realni, tu ima jako velikih interesa. Ako se ne znate nositi s tim, onda se nemojte uvlačiti", zaključila je Holy.

POGLEDAJTE VIDEO: Tomašević: Zrak nije opasan za zdravlje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo