Svega je tu bilo / Jako buran dan za Plenkovićevu Vladu: Ogorčeni sindikati, izglasani kontroverzni datumi i proračun...

Nakon ovako produktivnog dana Sabor je idući tjedan na pauzi, zatim se vraćaju u klupe na tri tjedna

14.11.2019.
22:53
VOYO logo

Dan za vladajuće nije dobro počeo. Prosvjetni sindikati stigli su pred Sabor s odbijenicom. Ne prihvaćaju Vladinu ponudu, ne prekidaju štrajk, a od saborskih zastupnika traže da ne podrže proračun u kojem nema novca za njihove zahtjeve.

"Ako saborski zastupnici danas izglasuju proračun u kojem nema osiguranih sredstava za ispunjavanje zahtjeva učitelja, nastavnika i nositelja reforme obrazovanja i budućnosti Hrvatske, tada su zastupnici zaustavili Hrvatsku u njezinu kretanju prema naprijed. Oni preuzimaju odgovornost sada", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa su je i preuzeli. Svi do jedan iz vladajuće većine glasovali su za najizdašniji proračun u povijesti s rashodima većima od 147 milijardi kuna. Naravno uz prepucavanja s oporbom čije su more amandmana po običaju odbili. 

"Kažete da nema novca za povećanje plaća učiteljima, ali bilo je za povećanje plaća predsjedniku Sabora i Vlade za četiri tisuće kuna mjesečno", komentirao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim vas da ne iznosite neistine, blago rečeno, jer ovo je vrlo neugodno, neprimjereno i neistinito", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Vaša plaća je dignuta za četiri tisuće kuna u zadnjem krugu porezne reforme prije ovog danas", uzvratio je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovako ćemo mi sad napraviti. Ja ću sad pokazati svoju plaću javno, kakva je bila i kakva je sada, a isto ću tražiti i od vas. Pa ako je vaša plaća veća, vratite sav onaj novac koji je veći", kazao je Jandroković.

Vučić pak odlučio da neće doći u Zagreb

Jandroković je svoju plaću pokazao i ona je 785 kuna manja nego u lipnju 2017., ali nije pokazao da mu je plaća prije toga porasla za 4000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A 40-ak tisuća kuna, koliko su europski pučani namjeravali platiti za najam sabornice za svoje sastanke na vrhu idućeg tjedna, će vratiti. Nakon pobune oporbe od premijernog ''rent-a-sabora'' organizator je odustao.

"Vidim da je pritisak javnosti i opozicije urodio plodom. To je mali korak u zaštiti dostojanstva institucije i Hrvatskog sabora", kazao je saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je ovo pobjeda i da smo zaštitili dignitet", rekao je saborski zastupnik Miro Bulj (MOST).

Briga manje za premijera je i što idućeg tjedna neće pred kamerama morati ponavljati ove scene. Aleksandar Vučić odlučio je da neće doći na zagrebačko sijelo pučana, i to, kako je napisao u pismu njihovu šefu, ''zbog medijske harange u hrvatskim medijima protiv njegova dolaska''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate da će Hrvatska predsjedati EU-om od 1.1. 2020.. Kako će organizirati sastanak sa Zapadnim Balkanom kada nije u stanju organizirati ni skup EPP-a?", zapitao se ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić

Saznali smo i datum predsjedničkih izbora 

Tako se neće suočiti s Vučićem, ali HDZ se zato u četvrtak navečer obračunava sa svojim članovima iz afere ''Whatsapp''. Sazvana je telefonska sjednica vodstva zagrebačkog HDZ-a s jedinom temom, a to su sankcije za uvrede na mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji su koristili govor mržnje, pozivali na nasilje, nelojalnost HDZ-u, glasovanje za druge kandidate, po mom mišljenju nemaju mjesta u HDZ-u. Još ćemo vidjeti koliko je takvih, to je posao organizacija i časnog suda. Kad odluče nadležna tijela, onda ćemo imati točne brojke", kazao je Jandroković. 

Napokon imamo datum predsjedničkih izbora. Prvi krug održat će se 22. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni izazivač aktualnoj predsjednici odmah je odluku nazvao lopovlukom i sramotom. Na Facebooku je objavio da HDZ želi smanjiti broj glasača jer se 22. prosinca Hrvati iz inozemstva još neće vratiti kući za blagdane, a 5. siječnja mnogi će birači otići na skijanje.

Tvrdi da se ubija kampanja kako bi se sakrila ispraznost HDZ-ove kandidatkinje. Uz, datum izbora, odlučeno je i da će pravo na naknadu troškova imati kandidati koji osvoje minimalno 10 posto glasova te da nitko od kandidata ne smije potrošiti više od osam milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je idući tjedan na pauzi

"Za naknadu za troškove izborne promidžbe za izbor predsjednika RH osigurana su 2,8 milijuna kuna", kazao je ministar uprave Ivan Malenica.

Od četvrtka znamo i koji su dani dogodine neradni, novi kalendar blagdana vraća Dan državnosti na 30. svibnja, ukinut 2001., a novouvedeni praznik je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na tragu je doktrine Franje Tuđmana kad blagdanima pokazujemo što mislimo o ranijoj i novijoj hrvatskoj povijesti", kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

Nakon ovako produktivnog dana Sabor je idući  tjedan na pauzi, zatim se vraćaju u klupe na tri tjedna, a onda im slijedi zimska stanka od punih mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo