'OČEKIVAO SAM TO' / Ivan Turudić nije iznenađen napadom Milanovića: 'To je posve u njegovom stilu, pravnik u njemu je davno umro'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je ranije da Turudić nije ni politički neovisan niti je etičan

26.1.2024.
19:16
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, kojeg je Vlada predložila za novog državnog odvjetnika, ocijenio je da je "pravnik u Milanoviću davno umro" te napomenuo da je očekivao njegov napad.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je ranije da Turudić nije ni politički neovisan niti je etičan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Obistinila su se strahovanja' /

Ured predsjednika: 'Imenovanje Turudića je najopasniji Plenkovićev nasrtaj na neovisne institucije'

Image
'Obistinila su se strahovanja' /

Ured predsjednika: 'Imenovanje Turudića je najopasniji Plenkovićev nasrtaj na neovisne institucije'

'To je posve u stilu Milanovića'

"Očekivao sam taj napad koji je posve u stilu predsjednika Milanovića. Nije me iznenadio. Njegov je vokabular poznat, s njim se ne može diskutirati i raspravljati o pravnim pitanjima i pravu kad je pravnik u njemu davno umro", rekao je Turudić u intervjuu za Večernji list.

Što reći o čovjeku koji se hvalio da je kršio zakon kad je uvijek znao kad se provode izvidi protiv ministara, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo je on svojim postupanjem pokazao da ima volju dominirati osobama i institucijama u hrvatskom pravosuđu", ocijenio je Turudić, uz ostalo, za subotnji Večernjakov "Obzor".

Milanović prozvao Plenkovića i u petak

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će Vlada za novog državnog odvjetnika Saboru predložiti Turudića i da je njegov program najkvalitetniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda predsjednika Republike potom je poručeno da je prijedlog imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika "najopasniji Plenkovićev nasrtaj na neovisne institucije", te da Turudić nije politički neovisan, nije etičan, a nema ni profesionalni ugled.

"Baš suprotno, jedini je od svih sudaca u Hrvatskoj koji javno i nedvosmisleno deklarira svoju bliskost i privrženost HDZ-u. A to ga u startu kompromitira i baca debelu sumnju u njegovu samostalnost, a time i sumnju u neovisnost DORH-a. Riječ je o sucu koji je zbog svojih suspektnih veza i povezanosti s osobama iz kriminalnog miljea već trebao biti udaljen iz sudačke profesije, a ne predložen na čelo institucije kojoj je prioritet borba protiv korupcije i kriminala", ocijenili su iz predsjednikova Ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je premijera prozvao i u petak, nazvavši ga glavnim problemom zbog izmjena Kaznenog zakona te predlaganja Turudića za glavnog državnog odvjetnika, kojeg je pak opisao "defektom" koji treba zaštititi Plenkovića i kliku.

Vladino predlaganje Turudića izaziva i žestoke kritike oporbe koja je u petak ustvrdila da je intencija tog izbora "gušenje i uništavanje bilo kakve borbe protiv korupcije" te da "Plenković u ključnim institucijama želi sebi odane ljude".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Turudić novi državni odvjetnik: On je prvi koji je u zadnjih dvadesetak godina izabran na tu funkciju, a da je izvan sustava

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo