ČIJI JE HVARSKI TIGAR? / Poduzetnik koji ondje ima ZOO kaže da nije njegov: Policija još nije reagirala, ali jesu Prijatelji životinja

Image
Foto: Prometne zgode i nezgode / Facebook

Vlasnik jedinog privatnog zoološkog vrta na Hvaru, Ivan Gospodnetić tvrdi da tigar s trajekta nije njegov

13.7.2021.
17:45
Prometne zgode i nezgode / Facebook
VOYO logo

Društvenim mrežama kruži snimka tigra koji je u unajmljenoj automobilskoj prikolici utovaren na trajekt za Hvar. Zaprepašteni putnici su ga fotografirali i snimali, pa je sve dospjelo i u medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvar možda i nije slučajna destinacija ovog tigra. Naime, na kilometar od samog grada Hvara, na predjelu Bili Potok je 2015. otvoren mali privatni zoološki vrt. O tome su pisali i Prijatelji životinja 2019. kada su ondje poslali veterinarsku inspekciju. Pisali su kako je ondje "smješten veliki broj domaćih i divljih životinja, od kojih su neke i egzotične, kao što su tigar, kajmanski krokodil, majmun tamarin, zatim divlje svinje, lisice i druge divlje i domaće životinje". 

Image
KRUŽI NEVJEROJATNA FOTOGRAFIJA /

Tigar se našao na trajektu, pogledajte ga u malenoj prikolici

Image
KRUŽI NEVJEROJATNA FOTOGRAFIJA /

Tigar se našao na trajektu, pogledajte ga u malenoj prikolici

Tragom toga, Index je kontaktirao vlasnika zoološkog vrta, poduzetnika Ivana Gospodnetića. On i dalje drži taj zoološki u koji besplatno pušta sve posjetitelje. Iako na svom Facebook profilu ima nekoliko fotografija iz 2018. s tigrom, sada tvrdi da tigar nije njegov. Na pitanje čiji je tigar, novinarima je odgovorio kako nema pojma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske kratko su poručili da još nisu pokrenuli istragu, jer nisu zaprimili dojavu. No, dodali su da će izvijestiti veterinarsku inspekciju.

O svemu su se oglasili i Prijatelji životinja, koji su najavili prijave svim nadležnim institucijama. "Zatečeni smo prizorom s fotografije koju smo maloprije dobili na mail i koja se vrti na svim portalima i grupama. Krećemo s prijavama svim nadležnim institucijama i inzistirat ćemo na konkretnoj reakciji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scena tigra na trajektu simbolizira groznu stvarnost po pitanju zaštitite divljih životinja u Hrvatskoj. Teško je odrediti je li gore ako se radi o nelegalnom ili legalnom slučaju prijevoza i smještaja životinje sa fotografije. Tigru je u krajnjem slučaju svejedno, a za nas jednako sramotno. Bez obzira na destinaciju, čeka ga psihičko zlostavljanje zatočeništvom, a na raspolaganju će imati 18 tisuća puta manje prostora nego što bi ga koristio u svojem prirodnom okolišu...

Želimo napomeniti da, čak i ako je nešto registrirano i legalizirano, ne znači da je to ujedno i pravedno i moralno te da životinje u tom slučaju ne pate. Svi zoološki vrtovi funkcioniraju na jednak način i s jednakim ciljem, bez obzira na uvjete držanja -  kod svih je prisutno prisilno zatočavanje divljih životinja, njihov uzgoj i trgovina, a sve u svrhu zarade, zabave ili nekog drugog razloga nevezanog za zaštitu životinja s kojom zoološki vrtovi nemaju veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme je da se zapitamo zar zaista želimo da fotografije iz Hrvatske po kojima ćemo biti zapamćeni budu scene tigrova na +35 na trajektima i medvjeda kraj gostionica, te da se uz sve prirodne ljepote i životinje koje se tamo skrivaju ponosimo onim zatočenima koje uopće nisu iz naših krajeva, niti bi tu trebale biti...", priopćili su Prijatelji životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo