PLENKOVIĆ UZVRATIO ŽIVOZIDAŠU: / 'Niste dorasli ni za ovo što imate, kamoli za odgovornost u državi'; HORVAT: 'Ina treba partnera, protiv sam privatizacije HEP-a'

Image
23.5.2018.
14:18
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je uvodno predstavio kandidata za potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, te istaknuo kako smatra da je aktualni ministar poljoprivrede kroz svoj dosadašnji rad u cijelosti spreman preuzeti tu odgovornu zadaću i dati dodatni impuls bitnim procesima koji su na dnevnom redu Vlade.

Plenković je predstavio Tolušića kao kandidata za funkciju potpredsjednika Vlade na zajedničkoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na kojoj se saslušavaju kandidati za novog potpredsjednika Vlade i novog ministra gospodarstva nakon što je s tih dužnosti, zbog afere Hotmail, morala otići Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bit će zadužen za koordiniranje svega onoga za što je nadležna koordinacija za gospodarstvo", rekao je Plenković predstavljajući Tolušića.

Za aktualnog ministra poljoprivrede rekao je da je do sada bio upućen u aktivnosti koordinacije za gospodarstvo s obzirom na to da je poljoprivreda dio resora u sklopu te koordinacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o kolegi koji je u posljednjih nekoliko godina u aktualnoj i prošloj vladi stekao iskustvo na dvije ministarske funkcije - ministra poljoprivrede i ministra za regionalni razvoj i europske fondove. On je pravnik, bio je virovitičko-podravski župan i ima izravno iskustvo s jedinicama lokalne i područne samouprave", rekao je premijer.

'Pokazao se učinkovitim'

Dodao je kako smatra da je Tolušiću to dodatni plus s obzirom na teme koje postoje u aktivnosti potpredsjednika Vlade i s obzirom na temu gospodarstva i prioritete kojima se Vlada bavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolušić je bio i predsjednik Zajednice županija, pa, kaže Plenković, ima širu sliku na županijskoj razini osim samog vođenja županije.

"Dosad se pokazao vrlo angažiran i učinkovit i na jednoj i na drugoj funkciji koje je imao u Vladi", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i kako smatra da je velik dio zakonskih prijedloga u posljednjih godinu i pol dana došao u saborske klupe, da je izglasan, i da je išao u prilog jačanja hrvatskog poljoprivrednika, seljaka i OPG-ova.

Tolušić je u tome organizirao niz konkretnih aktivnosti i imao razvijene odnose s dionicima u procesu poljoprivrede. Stekao je iskustvo i s drugim akterima u gospodarskoj sferi, rekao je premijer, uvjeren da će on svojim iskustvom i znanjem pridonijeti radu Vlade, vođenju koordinacija i pripremanju različitih akata za rad Vlade i koordiniranju rada ministarstava koji su u toj nadležnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP se žalio na uvjete sjednice

Tijekom sjednice, SDP-ovci su se prvo pobunili zbog uvjeta u kojima se održava sjednica. 'Vidim nekolicinu kolega koji nisu imali mjesta sjediti za ovim stolom i normalno postavljati pitanja. Mislim da ovo nisu uvjeti u kojima bismo trebali raspravljati o imenovanju potpredsjednika Vlade", rekao je Grbin.

Tolušić je potom odgovarao na njegova pitanja o nacionalizaciji Ine i privatizaciji HEP-a, te je konkretne odgovore zaobišao traživši od Grbina strpljenje jer su 'još u procesu odabira savjetnika'. Na neka Grbinova pitanja rekao je da ne može u ovim trenucima dati odgovor na njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Smatram da je Agrokor bitna tema, ali koordinacija generalno nadilazi probleme Agrokora, koji se privode kraju', rekao je, a potom se dotaknuo lex Agrokora i podsjetio na odluku Ustavnog suda, kao i da ga priznaje britansko pravosuđe te da će postati i dio stečevine Europske unije. 'Sve ostale stvari komentirat ću nakon preuzimanja resora', rekao je Tolušić.

Marasov odlazak

Pitanja je potom postavljao Gordan Maras. 'Moje pitanje ide prije svega premijeru. Mislim da ova imenovanja nadilaze samo tehničko predlaganje ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Moramo se osvrnuti i zanima me kako vi to ignorirate, a to je zahtjev velike većine hrvatskih građana da odstupite s mjesta premijera, jer više od 80 posto građana traži da napustite Vladu. U ovom trenutku hrvatski građani više nemaju povjerenja u vašu Vladu, nemaju povjerenje u institucije Republike Hrvatske', poručio je Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to ga je Reiner opomenuo rekavši mu da je prekršio poslovnik jer se ne radi o aktualnom prijepodnevu već o ispitivanju kandidata za ministra i potpredsjednika Vlade, nakon čega je Maras napustio sjednicu.

Grbin se ubacio u priču poručivši Reineru da ne smije uskratiti postavljanje pitanja saborskim zastupnicima. 'Nisam spriječio Marasa, ali premijer nije dužan odgovarati na pitanja, kandidati su dužni odgovarati na pitanja', rekao je Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, premijer je ipak odgovorio na Marasovo pitanje.

'Volio bih da se moj najdraži zastupnik Maras vrati za ovaj stol, pa da razgovaramo. Što se tiče njegova upita koliko tko ima potporu, potpora se u načelu u demokratskim društvima izražava na izborima i to povjerenje je jednako onome kakvo je bilo na izborima od 11. rujna', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća i kako rješavanje krize u Agrokoru nije bilo u programu ove Vlade. 'Na stol Vlade sručila se kriza u najvećoj hrvatskoj kompaniji zahvaljujući lošim poslovnim odlukama bivše uprave. Niti sam za to kriv ja, niti HDZ, krive su loše poslovne odluke. Napravili smo najbolje što smo mogli u najkraćem roku', poručio je.

'Vi biste zakon pisali još dan danas'

'Kako gledate na insuficijentnost demokratskih postupaka u trenutku donošenja zakona i zar vama nije čudno da umjesto da Ministarstvo gospodarstva plati izrađivače zakona normalno, jer demokracija košta, jer postoje različiti dogovori da će se oni naplatiti iz samog koncerna. Cijelo vrijeme je ovdje zamjena teza, ovdje je ključno pitanje zašto i tko je dopustio da se spriječi demokratska procedura, da se spriječi najnormalnije plaćanje izrađivača zakona. To je ključni problem i ključno pitanje koje će u budućnosti koštati Republiku Hrvatsku', pitao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić ministra Tolušića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Osim što ste saborski zastupnik, bili ste ministar i potpredsjednik Sabora. Ne mogu vjerovati da vi nikad niste provodili javnu nabavu. Ne daj Bože da ste vi tu u tom trenu bili, vi biste zakon pisali još dan danas, a, nažalost, Agrokora više ne bi bilo. Ja razumijem političku borbu, ali dopustite, vjerovnici upravljaju procesom, mi smo samo omogućili legalan pravni okvir potvrđen na nacionalnoj i europskoj razini. I sam bivši predsjednik uprave je potpisao zakon. Ponašajmo se normalno i recimo da te stvari o kojima vi govorite nisu bile tada provedive', odgovorio mu je Tolušić, prenosi N1.

Uvoz radne snage

HNS-ov Milorad Batinić imao je pitanje vezano za tržište radne snage. 'Svjedočimo nedostatku kvalitetne radne snage u Hrvatskoj. Očito smo suočeni s jednim velikim problemom i ako želimo zadržati trendove gospodarskog rasta, pokrivate resor kao koordinator rada mirovinskog sustava, kakvo je vaše viđenje problema u budućnosti ove teme', pitao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolušić je spomenuo kako se radi sve kako bi se uvezla radna snaga, ali i kako se zna da to nije dovoljno. Ne možemo sve riješiti uvozom radne snage, trebamo i ovaj dio nezaposlenih u Hrvatskoj uključiti', rekao je Tolušić.'

Ivan Lovrinović, zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, pitao je Tolušića je li istina da je sustav iskoristio oko 850 milijuna kuna od ukupno 1,2 milijarde te kako misli koordinirati jedan mnogo širi posao. Tolušić mu je odgovorio kako se neiskorišteni novac može potrošiti i kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ja zaista vjerujem da od tih 500 milijuna kuna vi niste vidjeli niti lipe, ali vjerujem da su vas najbliži suradnici, narodskim rječnikom rečeno, namagarčili', rekao je Lovrinović Tolušiću. Uto se javio premijer Plenković . 'Lovrinoviću, vi ste mnogo toga tu izgovorili, ali imate saborski imunitet i možete govoriti svašta. Ako se toliko želite angažirati oko HDZ-a, morali biste biti član", rekao je Lovrinoviću. Brinite malo o svojoj stranci, pa onda vodite računa o postavljanju unutarstranačkih pitanja na saborskim odborima', rekao je.

'Vi niste ekonomist'

SDP-ov Joško Klisović Tolušića je prozvao smatrajući kako nije kompetentan. 'Gospodine Tolušić, vi niste ekonomist, nemate niti jednog dana radnog staža u realnom sektoru. Smatrate li se kompetentnim za posao koji ćete preuzeti? Ako se smatrate kompetentnim, koji će biti vaša tri prioriteta gospodarske politike kojima namjeravate oživjeti hrvatsko gospodarstvo?', pitao ga je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Smatram da nije nužno da budem ekonomist, niste ni vi ekonomist. Funkcija potpredsjednika Vlade znači koordinaciju svih devet resora, da i gospodarstvo i financije, demografija i uprava imaju svoje ministre koji provode politiku svojih resora i svoje Vlade. Nisam niti agronom, ali idemo pitati poljoprivrednike jesu li bili zadovoljniji s agronomima ili s pravnicima', odgovara Tolušić.

Premijerov prijekoran pogled

Arsen Bauk pitao je Plenkovića i Tolušića smatraju li i dalje da članovi grupe Borg trebaju vratiti novac koji su dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako je tko činio što nezakonito, imamo podignute prijave i time se bave institucije koje se trebaju time baviti. Tko je snosio odgovornost, on je snosio i posljedice, oko toga ne vidim problem. U tom dijelu, ja bih volio da govorimo o završetku procesa, o onome što budući potpredsjednik Vlade treba raditi, a o tome, nažalost, ne govorimo', rekao je Tolušić.

Bauk mu je potom napomenuo kako je primijetio 'prijekoran pogled premijera', jer se nije složio s njegovim mišljenjem. 'On je pozvao grupu Borg da vrati novac, ne govoreći o nezakonitome', rekao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne znam Šavorića'

Premijer Plenković potom se osvrnuo na temu poznanstava s članovima grupe Borg.

'Hrvatska je dosta mala zemlja, Zagreb dosta mali grad, da se ne bi znali ljudi koji su išli skupa u srednju školu. Nekog velikog intimnog prijateljstva između mene i gospodina Šavorića nema, nemam ni njegov broj mobitela. Prije nego je agencija sugerirala da se spot snima u njegovu uredu, nismo se ni sreli, a nismo se sreli ni tad, jer se to dogodilo na Veliku gospu u 6 ujutro', rekao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o izvanrednom povjereniku, Plenković je rekao da je Bricelj bio njegov izbor za izvanrednog povjerenika. 'Konkretno, Petrov je predložio Briselja i Besaka, rekao je Plenković, javlja N1.

Izmjena loptice s Bunjcem

Pitanja je postavljao i zastupnik Živog zida Branimir Bunjac. 'Čudi me da ste se prihvatili ove funkcije zbog toga što ste pristali biti zamjenik nekome tko je bio na čelu nečega što se pravno zove udruženi zločinački pothvat. Čini se da se predsjednik Vlade održava zahvaljujući spletu okolnosti. Što ćete učinite da naplatite tražbine koje država ima prema Agrokoru? Gotovo nema javne tvrtke kojoj Agrokor nije dužan. Što država čini da bi šteta bila čim manja? Na koji način mislite riješiti situaciju u bodogradnji, a gdje je potencijalno počinjen još veći kriminal? Premijeru bih samo jedno pitanje postavio: mogu li ministri biti samo oni koji su glasali za Istanbulsku? To je teza koja se povlači po medijima', izreferirao je Bunjac.

'Gospodine Bunjac, ovo što vi pričate i ljudi iz vaše stranke... Vidimo kakve plodove nose populizam u zemljama u kojima dobivaju glasove. Od takvih laži kakve nosite može vas spasiti samo saborski imunitet. Neću vas tužiti, ali ćemo vas politički pobjeđivati. Što god vi govorili, a kamoli ovakve budalaštine o tome tko može biti član vlade koji je glasao za jedan prijedlog o kojem ste se vi sakrili. Zucnuli niste. To je politika? To je odgovornost? Što je to? Niste odrasli niti za ovo što imate, a kamoli za odgovornost u državi', poručio mu je Plenković.

'Kad god vas netko nešto pita vi sve svodite na osobnu razinu, na prijetnje. Idete ispod razine predsjednika Vlade, vrijeđate druge, čak nazivate zastupnike panjevima. Izgubili ste kontrolu nad sobom, a takva osoba ne može voditi državu', odgovorio mu je Bunjac.

U konačnici, Odbor za Ustav je podržao imenovanje Tomislava Tolušića za potpredsjednika Vlade sa 7 za i 2 protiv.

Ispitivanje Darka Horvata

Slijedi sjednica Odbora za gospodarstvo na kojem će se raspravljati o Darku Horvatu kao budućem ministru gospodarstva.

Uvodno predstavljanje odradio je Plenković. 'Horvat ima veliko iskustvo, već je bio ministar poduzetništva. Završio je FER. Ima iskustva i spreman je preuzeti odgovornost', rekao je.

Potom je Horvata nastavio ispitivati SDP-ovac Saša Đujić.

"Zanima me, vi kao budući ministar gospodarstva, kakav je vaš pogled na probleme u brodogradnji? Koja bi vaša poruka bila radnicima 3. maja i Uljanika, mogu li biti mirni? Drugo, zanima me vaš stav oko privatizacije HEP-a, što mislite o otkupu INA-inih dionica. Koje je vaše mišljenje o budućem plutajućem LNG-u?", upitao je Đujić Horvata.

"LGN, kada o jednom projektu razgovarate 30 godina i želite ga bez obzira da političku opciju koja vodi Vladi, onda mislim da danas nema političara koji je protiv takvog projekta. Mislim da Hrvatskoj i zbog strateškog i geopolitičkog utjecaja LNG treba. Hoće li u startu biti komercijalno isplativ, vjerojatno neće. Trebat će nam sigurno godina ili dvije da se tržište i RH, a pogotovo regije pripremi i navikne na takav proizvod", odgovorio je Horvat.

"Po pitanju INA-e, moje je mišljenje da ona kao izolirani otok ne može i da joj treba jak strateški partner. Privatizacija HEP-a. 1999., 2016. i sada je moj mišljenje da HEP privatizaciju ne treba", kazao je Horvat.

Duel s Grbinom

Na pitanje SDP-ovca Peđe Grbina je li mu prihvatljiv plan prema kojem tisuću radnika Uljanika mora ostati bez posla, Horvat je kazao kako će se Vlada potruditi da u brodogradilištu ne bude otkaza. Pritom je dodao kako nije korektno da se radna mjesta održavaju donacijama.

Na pitanje slaže li se s premijerom da je prodaja 23 posto HEP-a najbolja opcija za otkup INA-e, Horvat je kazao kako se slaže sa svime što je premijer izrekao te da INA treba konzistentnog strateškog partnera.

Grbin je Horvata pitao i je li istina da je ljude u Uljaniku nazvao karcinomom na što mu je Horvat odgovorio: Nije ponata što su me mediji krivo prenijeli već što me vi sada krivo prenosite. Nitko od 1300 radnika u Uljaniku nije poistovjećen s karcinomom. Ja vas pitam jeste li vi spremni riskirati radna mjesta u Uljaniku? Vlada RH će učiniti sve da se ne ugasi niti jedno mjesto u Uljaniku. Rekao sam da nije korektno održavati radna mjesta subvencijama."

Nakon toga Horvata je Saborski Odbor za gospodarstvo sa šest glasova "za" i jednim suzdržanim podržao za novog ministra gospodarstva.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo