distribucija plavog dizela / I dalje traju problemi s plavim dizelom. Poljoprivrednici i ribari se žale na opskrbu

Jedno od mogućih rješenja koje predlažu poljoprivrednici je pomoć kroz subvenciju za nabavu goriva

31.10.2022.
20:45
VOYO logo

Još nisu riješeni problemi s plavim dizelom. Cijena je uredbom Vlade zamrznuta no poljoprivrednici se žale na opskrbu. Osim njih u problemima su i ribari. Trgovci s izuzetkom INA-e ne prodaju plavi dizel, a tamo gdje ga ima i dalje redovi.

Slavonskom poljoprivredniku u sred sjetve zaprijetila je nestašica plavog dizela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ostanete bez ove dragocjene tekućine ruke su vam svezane i ostanete na milost i nemilost situacije. I dalje je velik pritisak nas korisnika plavog dizela", kazao je Slavimir Brkić iz Garešnice.

Limitirana cijena dovela je do toga da su manji distributeri odustali od njegove nabave jer im se s tako niskom cijenom poslovanje, kažu, ne isplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva tri dana se stabiliziralo sada zovemo benzinsku, oni govore da nema i nema", kazao je Mato Brlošić, zamjenik Predsjednika hrvatske poljoprivredne komore.

"Tek pet posto benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje plavi dizel i to samo INA-ine benzinske postaje", tvrdi Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prijeti pobuna? /

Redovi za plavi dizel: 'Ovo je kao 80-e kad smo čekali bonove'

Image
prijeti pobuna? /

Redovi za plavi dizel: 'Ovo je kao 80-e kad smo čekali bonove'

"Moje su informacije da je bilo manjih zastoja za vikend, INA je poboljšala kapacitete, ali sada se sve stabiliziralo", poručila je Marija Vučković (HDZ), ministrica poljoprivrede.

U problemima su i ribari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenično stanje je da su ovdje vezani brodovi i malo koji je isplovio, karikirano brodu koji troši 6.000 to je šest dana za to se brodu ne isplati ići na put", objašnjava Antonio Šunjić, predsjednik Ceha ribara Splitsko-dalmatinske županije Hrvatske.

Jedno od mogućih rješenja koje predlažu poljoprivrednici je pomoć kroz subvenciju za nabavu goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako država nije mogla snabdjeti sve poljoprivrednike onda je trebalo omogućiti da se kupi dizel i uzme račun i onda država vrati račun poljoprivredniku", poručuje Mato Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora.

"Ne ulazeći u autonomiju gospodarskih subjekata smatram da ipak i distributeri trebaju pokazati solidarnost prema onima koji nam proizvode hranu", kazala je Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz INA-e poručuju velika potražnja uzrokuje povremeni i privremeni zastoj u distribuciji plavog dizela. Pa su poljoprivrednici i ribari prisiljeni oboružati se strpljenjem ili kupovati skuplji dizel.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo