prijeti pobuna? / Redovi za plavi dizel: 'Ovo je kao 80-e kad smo čekali bonove'

Image

Vlada brani njegovu cijenu, ali nema ga svugdje pa se stvaraju kolone na pumpama

27.10.2022.
20:38
VOYO logo

Poljoprivrednici su danas, umjesto na poljima u jesenskoj sjetvi, na benzinskim postajama čekaju plavi dizel.

Tamo smo razgovarali i s poljoprivrednikom Ivom Dučmelićem koji nam kaže: "Ovo je sramota za Hrvatsku, u jeku pune sezone da mi nemamo za točiti u traktore, ma užas jedan!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali smo i s Matom Skelendžićem iz Budrovca koji o svemu kaže: "Kao 80-e, kad nije bilo goriva, kad smo čekali bonove svaki drugi dan dobivali, tako je i sad."

Antun Trnaj iz Đakovačka Satnice kaže da sigurno neće svi do goriva doći, pa onda treba sutra ponovo do benzinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i na moru gdje nam Arijan Stabile iz Pule kaže: "Trenutno kažu da je nestašica plave nafte, mada su ne znam nekakve priče da nafte ima, ali da je ne žele prodavati s obzirom na ovu cijenu i to vam je to."

Plavi dizel, kada ga ima, ima samo Ina. Drugi distributeri kažu - razlog nestašice je jasan. Direktor poduzeća Antonio Petković pojašnjava: "Zato što nabavna cijena je za kunu veća od prodajne cijene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ini poručuju da su im zbog jako velike potražnje logistički kapaciteti pod pritiskom. Direktor maloprodaje i operative u INA-i Borko Butorac kaže nam: "Naše kolege iz logistike rade svoj maksimum da bi opskrbili tržište ali jednostavno je nemoguće u svakom trenutku zadovoljiti ovako veliku potražnju."

Rješavanje tih problema s INA-om koordinira Vlada, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković govori: "U kontaktu smo stalno s INA-om koja će to nastaviti raditi, davati sve od sebe što može kako bi se jesenska sjetva, a isto tako i ribarska djelatnost odvijala neometano. Goriva će biti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednici kažu da su na ovaj problem na vrijeme upozoravali, a član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić kaže da rješenja ima: "Najjednostavnije i sutra bi moglo biti rješenje da Vlada donese uredbu da svi poljoprivrednici mogu točiti eurodizel na svakoj benzinskoj postaji pod uvjetima plavoga."

Iako je Vlada zaštitila cijenu plavog dizela to nije riješilo problem poljoprivrednika koji su umjesto na poljima, ovdje u redovima na benzinskim postajama. Poljoprivrednici imaju svoje rješenje problema i uputili su ga vladajućima no odgovora još nema, a vremena nema puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo