SDP-OVCI GLASOVALI O DAVORU BERNARDIĆU: Povjerenje su mu dali svi osim dvojice; o izbacivanju Opačić i Mrsića nije se odlučivalo

Image
Foto: PIXSELL

Predsjedništvo SDP-a glasovalo je danas o povjerenju predsjedniku stranke Davoru Bernardiću.

26.9.2017.
17:45
PIXSELL
VOYO logo

Na zagrebačkom Iblerovom trgu u tijeku je sjednica Predsjedništva SDP-a. Situacija u stranci već dugo je daleko od idealne, a sve su glasna nagađanja o listi za odstrel. Na njoj su među prvima, navodno, Peđa Grbin, Milanka Opačić i Mirando Mrsić, te ostali koji su javno istupili protiv Davora Bernardića.

Stoga su sve oči danas uperene upravo prema Iblerovom trgu te se svi pitaju - hoće li itko biti izbačen iz stranke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to treba pričekati kraj sjednice, ali kako se šuška, većina članova Predsjedništva je protiv izbacivanja Milanke Opačić i Miranda Mrsića.

Image
HAJDAŠ DONČIĆ ZAPOČEO PROCEDURU KOJA BI MOGLA ZAVRŠITI BERINOM SMJENOM: /

'Tražimo da se na dnevni red stavi i točka o šefu SDP-a'

Image
HAJDAŠ DONČIĆ ZAPOČEO PROCEDURU KOJA BI MOGLA ZAVRŠITI BERINOM SMJENOM: /

'Tražimo da se na dnevni red stavi i točka o šefu SDP-a'

U međuvremenu, nakon raspravljene prve točke dnevnog reda pred novinare je izašao sam Bernardić i rekao kako je dobio podršku većine članova Predsjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dali su mi jednoglasno povjerenje izuzev Peđe i Bojana koji su se izuzeli od glasanja. Tražit ću povjerenje i od članica i članova Glavnog odbora. Osobno sam to predložio na Predsjedništvu stranke, stavio to na dnevni red i dobio sam njihovo povjerenje. Hvala im na tome", kazao je Bernardić nakon sjednice.

Na pitanje je li donesena odluka o izbacivanju Milanke Opačić i Miranda Mrsića, Bernardić je odgovorio negativno navodeći kako se o tome nije raspravljalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je kazao kako ih čeka još nekoliko točaka među kojima i rasprava o Agrokoru. "Pozivam HDZ i Plenkovića da što prije stave na dnevni red Istražno povjerenstvo za Agrokor pa će zajedno i gospodin Todorić i gospodin Plenković moći svjedočiti o noćnim sastancima u Vladi i u ovoj skupoj brakorazvodnoj parnici između Agrokora i HDZ-a, koja svaki dan nečinjenja košta sve hrvatske građane", kazao je Bernardić.

Na konstataciju da je krapinsko-zagorski SDP tražio glasovanje o njemu na konvenciji, Bernardić je kazao: "Ja ću na Glavnom odboru tražiti odobrenje. Naravno ono što krapinsko-zagorski SDP traži, i to je nešto na temelju čega ćemo danas odlučivati ovdje na Predsjedništvu, je da je napravljena velika šteta, da su pojedinci u SDP-u napravili veliku štetu i sada ćemo o zahtjevu Siniše Hajdaša Dončića raspravljati na Predsjedništvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje ima li išta protiv tajnog glasovanja o povjerenju njemu kao predsjedniku stranke, Bernardić je kazao kako će sve napraviti prema Statutu i unutar stranke.

Nije želio otkriti kako će glasovati kad na dnevni red dođe odluka o izbacivanju Opačić i Mrsića iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić: Počinjena je šteta

Nešto prije 22 sata, pred novinare je na Iblerovom trgu izašao Rajko Ostojić i rekao kako je Predsjedništvo konstatiralo da se 'događaju stvari koje se prije nisu'. 'Utvrdili smo stanje i problem, više članova je dovelo do štete pri čemu su dva imena najviše spominjana', rekao je Ostojić misleći pritom na Milanku Opačić i Miranda Mrsića.

Ipak, na sjednici se nije raspravljalo o vrsti sankcije, pa tako ni o njihovom isključivanju iz stranke, rekao je Mrsić. 'Uvršteni su jednoglasno u zaključak', rekao je Ostojić i dodao da će se po tom pitanju tražiti konsenzus, možda i neke mjere. A hoće li izbacivanje Opačić i Mrsića biti na dnevnom redu Glavnom odbora je - na odluci Glavnog odbora, pojašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se Bernardića tiče, imao je same riječi hvale. 'On je danas hrabro stavio svoje poziciju na povjerenje i dobio ga', rekao je Ostojić.

Grbin: O tome ne bi trebalo raspravljati

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je prije same sjednice da stranačko Predsjedništvo ne bi trebalo raspravljati ni o čijem izbacivanju iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje treba li to visoko stranačko tijelo raspravljati o bilo čijem izbacivanju iz stranke Grbin je, prije početka sjednice Predsjedništva SDP-a kratko odgovorio - "po mom mišljenju ne".

Spomenuo je i da je, kada je prije tjedan dana javno istupio o sadašnjoj situaciji u stranci, to učinio jer je svjestan da u SDP-u postoji čitav niz problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinio sam to kako bih potaknuo raspravu u stranci, ali isto tako sam to učinio svjestan da bi zbog toga mogao snositi sankcije. Za mene je SDP stranka koja je imala izuzetan doprinos u dosadašnjoj hrvatskoj povijesti a moj cilj je da takav doprinos nastavi davati i u budućnosti", rekao je.

Na sjednici Predsjedništva SDP-a, koja je počela u 17 sati, očekuje se da bi se moglo raspravljati o izbacivanju iz SDP-a Miranda Mrsića i Milanke Opačić, kako je u ponedjeljak navečer odlučila zagrebačka organizacija SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izglasavanje povjerenja Bernardiću

No, novi zaplet donijelo je Predsjedništvo SDP-a Krapinsko-zagorske županije, na čijem je čelu saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije te stranke Siniša Hajdaš Dončić, a koje se sastalo se u ponedjeljak navečer u Zaboku, a među zaključcima koje je donijelo jest i onaj kojim poziva da se na sljedećoj sjednici Glavnog odbora stranke tajnim glasovanjem uvrsti točka o izglasavanju povjeravanja predsjedniku Davoru Bernardiću, doznaje se u utorak iz SDP-a.

"Predsjedništvo predlaže se da Glavni odbor SDP-a na prvoj sljedećoj sjednici tajnim glasovanjem odluči o dopuni dnevnog reda sljedeće izvještajno-tematske konvencije SDP-a točkom o povjerenju predsjedniku", jedan je od triju zaključaka sinoćnje sjednice koje je potpisao Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom od zaključaka najoštrije se osuđuju "neprimjereni istupi u javnosti članova SDP-a koji nanose štetu ugledu stranke i stvaraju destrukciju". Ističe se da se interni problemi stranke trebaju rješavati isključivo na stranačkim tijelima u skladu sa Statutom te da teme poput Agrokora, kurikularne reforme i konzervativne revolucije trebaju "okupirati" SDP.

SDP Krapinsko-zagorske županije ujedno predlaže Predsjedništvu stranke da, nakon rasprave na Glavnom odboru o prijedlogu uvrštenja statutarne točke "povjerenja predsjedniku stranke", utvrdi odgovornost za Štetu nanesenu ugledu stranke te da pokrene odgovarajući disciplinski postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo