HRVATSKI ZNANSTVENIK TVRDI: / 'Nema straha, uvijek imate tri scenarija kod razvoja pandemije. Imamo razloga za optimizam...'

Image

Primorac je mišljenja da sami možemo pomoći u svom organizmu u što spada tjelovježba, odmor, kvalitetna prehrana

11.9.2020.
22:19
VOYO logo

Domaći znanstvenik, genetičar i forenzičar Dragan Primorac je gostujući na HRT-u u "Dobro jutro Hrvatska" rekao da imamo razloga za optimizam u borbi protiv korone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dnevno udahnemo između 100 tisuća i milijun različitih vrsta mikroorganizama i vrlo rijetko obolijevamo. Snaga ljudskog organizma je daleko veća od onog što mi u svakodnevnom životu spominjemo. Recimo vitamin D ima iznimno važnu ulogu. Studija je pokazala da osobe koje imaju nisku razinu vitamina D puno češće dobivaju respiratorne infekcije i sada tijekom pandemije skupina kolega je pronašla da kod oboljelih od covida je bila niska razina vitamina D", objasnio je Primorac za HRT.

Primorac je mišljenja da sami možemo pomoći u svom organizmu u što spada tjelovježba, odmor, kvalitetna prehrana... Objašnjava da određeni broj sati spavanja također diže imunosni sustav te napominje da se o Covidu kao o bolesti zna danas puno više nego što se znalo na početku pandemije i tu Primorac gaji optimizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKVO JE STANJE U ZAGREBU? /

'Epidemiolozi daju sve od sebe, ali očekuje se da će Covid-19 ući u svaki segment našeg društva...'

Image
KAKVO JE STANJE U ZAGREBU? /

'Epidemiolozi daju sve od sebe, ali očekuje se da će Covid-19 ući u svaki segment našeg društva...'

'Najvažnije je napraviti sigurno cjepivo'

Znanstvenik je za HRT objasnio da je trenutno 321 cjepivo ušlo u pretkliničko ili kliničko istraživanje te da je njih 32 u jednoj od faza kliničkih istraživanja. Tri su faze, a podatak od jučer je da je njih devet ukupno u šlo u 3. fazu kliničkih istraživanja.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

15.07.2020., Zagreb - Ilustracija - cjepivo protiv koronavirusa.

Primorac kaže da je najvažnije da se cjepivo napravi sigurnim i da se ne smije napraviti iskorak koji će ljudi opteretiti ili učiniti cjepivo sumnjivim. "Stručnjaci koji se intenzivnije bave cjepivom kažu da se rezultat može očekivati oko proljeća, do početka ljeta", kazao je. O početku škole kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo jednostavno da djeca krenu sada u školu, ali dobro je da su krenula. Ako se i dogodi kakav pozitivan slučaj, znamo reagirati, znamo se držati epidemioloških pravila, napraviti izolaciju, život mora ići dalje. Ne postoji ekonomija na svijetu koja može izdržati još jedan lockdown."

Tri scenarija razvoja pandemije

"Uvijek imate tri scenarija kod razvoja pandemije. Prvi je da će virus kao i većina drugih virusa nestati, vezat će se za populaciju životinja, drugi je da će se povući i pojavljivat će se sporadično s vremena navrijeme i treći je scenariji - virus će ostati kao influenca, kao gripa i živjeti među nama", istaknuo je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

29.08.2019., Zagreb - U Novinarskom domu odrzala se konferencija za medije gdje je predstavljena nova zaklada za pomoc oboljeloj djeci Mila za sve. Dragan Primorac Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog toga Primorac misli da razloga za strah nema jer je puno razloga za optimizam te govori da se "moramo posložiti u svojim glavama i funkcionirati na normalan način". Odgovarajući na pitanje trebamo li se cijepiti protiv sezonske gripe, Primorac kaže da se to treba raditi u dogovoru s liječnikom imunologom i da se cijepljenje općenito preporučuje.

"Ne postoji niti jedan znanstveni dokaz da osoba koja će se cijepiti protiv gripe može imati dodatne probleme, vezano za Covid 19", rekao je Dragan Primorac na HRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo