HRVATSKI TAKSISTI SU OGORČENI: / 'Radimo za minimalac. Nismo dobili maske ni rukavice, snalazimo se kako znamo'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Taksisti se žale: 'Maske i rukavice moramo sami nabaviti jer nam ih firma nije osigurala, a traže da ih nosimo. Dobili smo tek bočicu dezinficijensa od 2 dcl, čak nam nisu dali ni vlažne maramice

20.4.2020.
18:55
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Taksisti diljem Hrvatske svakodnevno rade unatoč pandemiji koronavirusa. Dok je ukinut sav javni prijevoz, brojni građani prisiljeni su koristiti njihove usluge. Iako je zbog preporuke da se ostane kod kuće posla manje nego inače, rizik je veći nego ikad, javlja RTL, pišu Vijesti.hr.

"Maske i rukavice moramo sami nabaviti jer nam ih firma nije osigurala, a traže da ih nosimo. Dobili smo tek bočicu dezinficijensa od 2 dcl, čak nam nisu dali ni vlažne maramice! Kako da s njom dezinficiram taksi, pa to je jedva dovoljno za ruke?", pita se ogorčeni taksist iz jednog grada u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velikog rizika Stožer civilne zaštite izdao je upute pružateljima taksi usluga kako se ponašati, s ciljem zaštite vozača, ali i putnika. Tako se među ostalim navodi da taksisti tijekom vožnje moraju osigurati adekvatnu ventilaciju, moraju osigurati da u vozilu ima dovoljno papirnatih maramica, PVC rukavica te dezinfekcijskih sredstava, moraju izbjegavati nezaštićeni kontakt s putnicima i njihovim stvarima, a putnike bi trebali smjestiti dijagonalno odnosno na stražnje suvozačevo sjedalo. Problem naravno nastaje kada se vozi više osoba.

Image
USKORO PONOVNO USPOSTAVLJANJE JAVNOG PRIJEVOZA: /

Capak otkrio pod kojim uvjetom ćemo ga smjeti koristiti

Image
USKORO PONOVNO USPOSTAVLJANJE JAVNOG PRIJEVOZA: /

Capak otkrio pod kojim uvjetom ćemo ga smjeti koristiti

Vozači se sami snalaze

Kada je riječ o primjeni propisanih mjera u praksi, što se pokazalo i u slučajevima bolnica i domova za starije, dolazi se do problema. Jedan taksist, koji je želio ostati anoniman, za RTL kaže da se vozači moraju sami snalaziti. "Zašto nam poslodavci ne stave barem pleksiglas u taksi? To i nije neki novac, a spasila bi nas vozače, ali i stranke. Brzo ga se može obrisati dezinfekcijskim sredstvom", kaže nam vozač jedne od taksi kompanija u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je i poseban raspored rada zbog kojeg su, kako kaže, šanse da se vozači zaraze puno veći. Smjene su kraće pa se vozači razdužuju češće, zbog čega ih se u uredima skupi više umjesto da idu jedan po jedan. Kaže i kako su, neovisno o odrađenim smjenama i noćnim dežurstvima, svi dobili minimalac dok su prije znali uz plaću dobivati i bonus.

Taksi tvrtke tvrde da su osigurali sve

Je li situacija zaista tako loša RTL je pitao vodeće taksi firme i udruženja u Zagrebu, no njihova priča je nešto drugačija. U Cammeu, koji posluje diljem Hrvatske, rekli su kako su njihovi vozači opremljeni dezinfekcijskim sredstvima, odgovarajućim krpama i rukavicama. Što se tiče maski, priznaju da su imali problema oko nabave zbog velike potražnje pa su našli rješenje i za taj problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz nekoliko dana u svim će našim automobilima na području Hrvatske biti montirane pregrade od pleksiglasa koje odjeljuju vozački od putničkog prostora vozila kako bismo sigurnost vozača i djelatnika podigli na još višu razinu", kažu iz Cammea.

Dodaju i kako se vozila redovito održavaju u njihovoj autopraonici i provjetravaju. Vozači nakon svake vožnje odnosno putnika dezinficiraju vozila dok svako vozilo minimalno jednom tjedno šalje na detaljnu dezinfekciju, ovisno o broju vožnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se smjena i pauza vozača između tiče, a uzevši u obzir činjenicu da momentalno radimo s tek 20 posto kapaciteta naše flote, vozači imaju i više nego dovoljno vremena za odmor te pripremu za novu smjenu", poručuju iz ove tvrtke.

Bilježe pad prometa

Slično kažu i u Eko taxiju, koji zbog epidemije bilježi pad prometa. Svojim su zaposlenicima, kažu, maske, dezificijense i rukavice, a po potrebi mogu obnoviti zalihe koje kontinuirano nadopunjavaju. Više puta dnevno dezinficiraju vozila dezinfekcijskim sredstvom, a između svakog prijevoza vozači rade pauzu od minimalno 15 minuta da ih provjetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači rade u smjenama po dogovoru te prema potražnji, a nakon svake odrađene smjene jednu pauziraju. Kako bi smanjili mogućnost zaraze, kažu da u standardna vozila primaju do tri putnika, dok je u kombi vozilo dozvoljeno maksimalno pet osoba s time da se sjedenje na prednjem sjedalu izbjegava.

Aktivna samo trećina taksista

U Udruženju Radio Taksi Zagreb priznaju da su u početku imali problema s nabavom zaštitne opreme pa su se morali sami snalaziti. "Išli smo odmah sami preko Obrtničke komore Zagreb i uspjeli smo nabaviti sredstva za dezinfekciju, maske, rukavice i tako smo dijelili članovima. To je udruženje i platilo. Sad je lakše i sami nam se javljaju, članovi se i sami snalaze", kazao je za RTL Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznaje kako je zbog smanjenog obujma posla tek jedna trećina članstva aktivna. "Radnici stariji od 60 godina su prestali raditi zbog straha za sebe i obitelj, da nije tako morali bismo uvesti i dežurstva. Posla je puno manje, nije ni potrebno da svi rade, jer se ne bi isplatilo", kaže Kovačević.

Što se tiče organizacije rada u ovim izvanrednim vremenima, u Radio Taksi Zagrebu kaže kako svaki vozač ima svoje vozilo te brine o njemu. "Naši dečki se pridržavaju propisanih mjera. Vozi se jedna ili eventualno još jedna osoba u pratnji, a neki su čak instalirali pregrade između prednjeg i zadnjeg dijela auta. Auto se dezinficira poslije svake vožnje, 15 minuta se 'lufta' i onda ide iduća vožnja. Satnicu vozači sami određuju. Uvijek je velika pokrivenost, kandidata za jednu vožnju ima. Pokušavamo sve zadovoljiti da budemo brzi i efikasni", kaže predsjednik Udruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zovu taksi iako imaju simptome

"Ja bih pohvalio sve naše članove koji rade, stavili su svoje zdravlje na kocku kako bi pomogli drugim ljudima, nadam se da će sve proći u najboljem redu, da će se i dalje pridržavati pravila i da ćemo na kraju izaći kao pobjednici s ovom pošasti".

Ipak kaže da još ima građana koji ne shvaćaju ozbiljnost situacije te unatoč simptomima znaju zvati taksi da ih preveze s jedne lokacije na drugu. "Apelirao bih na građane, da se ljudi koji imaju simptome ne mogu voziti s taksijem, nismo opremljeni. Nekad sami nazovu i kažu da da imaju sve simptome, ali onda naš dispečer kaže mi vas ne možemo voziti. Vjerojatno se u tom lancu sigurno dogodilo da se i netko takav vozio, ali nadamo se da nije nikoga zarazio", kaže Kovačević te dodaje da zasad, koliko je njemu poznato, niti jedan njihov vozač nije zaražen koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo