HRVATSKI SOJ VIRUSA? / Znanstvenici s Ruđera otkrili promjene na šiljku proteina analizirajući uzorak iz Zagreba

Image

Znanstvenici su otkrili promjene na koronavirusu na uzorku osobe koja je zaražena iz Zagreba: 'Možda je riječ o novoj, hrvatskoj varijanti virusa'

5.3.2021.
13:22
VOYO logo

"Otkrili smo dvije izmjene u 'potpisu' virusa, koje ne postoje u bazi podataka pohranjenih sekvenci iz cijeloga svijeta. Uzorak je jako intrigantan, pokazuje dvije nepoznate izmjene na šiljku proteinu, koje još nigdje u svijetu nisu opisane. Možda je riječ o novoj, hrvatskoj varijanti virusa, ili nečem drugom, znat ćemo idući tjedan", rekla je dr. sc. Olivera Vugreka, direktorica Laboratorija za naprednu genomiku Instituta "Ruđer Bošković" , javlja 24sata.

Znanstvenici iz ovog instituta su promjenu na virusu otkrili na uzorku zaražene osobe iz Zagreba o kojoj, kao ni o simptomima ne znaju ništa drugo. Bitno im je samo da je osoba, kako to kažu, "jako pozitivna", odnosno da u sebi ima visoku koncentraciju virusa. Idući tjedan nastavljaju s istraživanjem, jer im se pokvario jedan od aparata za sekvenciranje, pa čekaju da ga poprave, ali tvrde da pouzdano znaju kako su na tragu nečeg novog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo što će to biti i ima li još takvih slučajeva, kao ovaj jedan. Možda je riječ o mutacijama koje postoje samo u tom uzorku, odnosno samo u toj zaraženoj osobi i nisu se dalje širile, ali to još ne znamo sigurno", dodaje Vugrek.

Image
MINISTAR ZDRAVSTVA: /

'Na britanski soj pozitivno 99 uzoraka, dva na afrički, a četiri na njujorški'

Image
MINISTAR ZDRAVSTVA: /

'Na britanski soj pozitivno 99 uzoraka, dva na afrički, a četiri na njujorški'

Kada se potvrđuje nova varijanta?

Prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček iz Zavoda za molekularnu biologiju zagrebačkog PMF-a, koji takođeR radi na sekvenciranju koronavirusa, objasnio je kako je, da bi se promjena na virusu nazvala novom, potrebno da unutar neke populacije postoji više uzoraka koji je potvrđuju. "Osim toga, ona se mora 'udomaćiti' na nekom području i da se broj zaraženih tom varijantom u ukupnom broju zaraženih povećava", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da se kolokvijalno varijante nazivaju po državama u kojima su prvi put potvrđene i da nema pravila koliko slučajeva mora biti otkriveno da bi se neka mutacija na virusu nazvala novom varijantom. Neke iste mutacije su zabilježene istovremeno i na britanskoj, brazilskoj i južnoafričkoj varijanti, mutacija 484.

Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, na pitanje je li otkriven hrvatski soj koronavirusa, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je odgovorio da nema potvrde za to i da zasad ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo