HRVATSKI POMORCI U DVOJBI: / Ako žele prehranjivati obitelji morat će se cijepiti: 'Ne želimo nametanje, prisila nije dobra'

Image
Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

'Vrlo lako se može dogoditi da će pojedine zemlje prisiliti pomorce na cijepljenje, a oni će morati pristati na to ako ne žele izgubiti posao.

1.1.2021.
11:11
Nino Strmotic/PIXSELL
VOYO logo

Ako žele nastaviti prehranjivati svoje obitelji, pomorci će se se morati obvezno cijepiti protiv koronavirusa. Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, rekao je portal More.slobodnadalmacija.hr kako je predvidljivo da će u roku od mjesec, dva nakon što počne cijepljenje u cijelom svijetu Singapur, Kina, Japan i ostale zemlje uvesti pravilo da u repatrijaciju neće primati pomorce koji nisu cijepljeni.

"To će uvesti kao uvjet dolaska u svoju zemlju. Pomorac koji se mora preko Singapura ukrcati na brod to neće moći učiniti ako nije cijepljen, nego će se morati cijepiti u svojoj zemlji i dobiti potvrdu o tome", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melvan dodaje da je najnormalnije da se prvo cijepi medicinsko osoblje, ali naglašava da bi vrlo brzo nakon toga pomorci trebali biti uvršteni na listu prioriteta jer inače, kako kaže, neće moći obavljati svoj posao. Njih u Sindikatu pomoraca zabrinjava to što će se novo cjepivo nametati, što oni ne žele. "Naime, vrlo lako se može dogoditi da će pojedine zemlje prisiliti pomorce na cijepljenje, a oni će morati pristati na to ako ne žele izgubiti posao. Zato će ta dobrovoljnost s primanjem cjepiva biti vrlo upitna, što nikako nije dobro".

Image
FRANCUSKA UVODI 'ZELENE PUTOVNICE': /

Cijepljenje nije obavezno, ali nakon ove odluke - mnogi bi se mogli predomisliti

Image
FRANCUSKA UVODI 'ZELENE PUTOVNICE': /

Cijepljenje nije obavezno, ali nakon ove odluke - mnogi bi se mogli predomisliti

'Histerična reakcija'

To je novi potencijalni problem koji će pomorcima dodatno otežati situaciju. "Kao što su države u travnju reagirale histerično i zatvorile granice i aerodrome, te zabranjivale smjene posada brodova, tako će histerično reagirati sada kad se pojavi cjepivo i pokušat će time uvjetovati dolazak u svoju zemlju", kaže Melvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo