HRVATSKA IDE NA BIRALIŠTA: / Pet datuma je u igri, ali jedan je najizgledniji; kampanja će nam opet uljepšati Advent

Image
Foto: ilustracija, Marijan Sušenj / PIXSELL

Zakonske i ustavne odredbe Vladi omogućuju raspisivanje izbora na čak pet mogućih datuma između 19. prosinca i 19.

23.10.2019.
8:11
ilustracija, Marijan Sušenj / PIXSELL
VOYO logo

Gotovo je sigurno da će prvi krug predsjedničkih izbora biti održan 22. prosinca, tri dana uoči Božića, što znači da bi drugi krug bio 5. siječnja. Spominju se i neki drugi datumi, ali oni su mogući samo ako se u međuvremenu dogodi nešto izvanredno, piše Večernji list pozivajući se na pouzdane izvore.

Formalnu odluku donosi Vlada koja izbore za predsjednika Republike mora raspisati najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLINDA JE U SLOBODNOM PADU: /

Opasno gubi potporu, a Milanović se uspinje; Evo što bi moglo presuditi na izborima...

Image
KOLINDA JE U SLOBODNOM PADU: /

Opasno gubi potporu, a Milanović se uspinje; Evo što bi moglo presuditi na izborima...

'Nema nikakve intrige zašto smo se odlučili za 22. prosinca'

Zakonske i ustavne odredbe Vladi omogućuju raspisivanje izbora na čak pet mogućih datuma između 19. prosinca i 19. siječnja no s obzirom na to da se izbori uvijek održavaju nedjeljom, mogući izborni dani bili bi 22. i 29. prosinca te 5., 12. i 19. siječnja. U HDZ-u su, dakle, odlučili se za najraniji mogući datum, piše Večernji list čiji izvori tvrde da pritom nije bilo neke posebne kalkulacije oko toga koji bi od mogućih datuma bio povoljniji za njihovu kandidatkinju.

"Nema tu nikakve intrige ni nekog posebnog razloga zašto smo se odlučili baš za 22. prosinca. I raniji predsjednički izbori bili su krajem prosinca, a s obzirom na ustavne rokove, nema smisla kalkulirati s datumima u siječnju i raspisivati izbore u zadnji čas", kazao je visokopozicionirani član HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eventualne kalkulacije oko najpovoljnijeg datuma izbora vezuju se uz činjenicu da njihov prvi krug pada o Božiću, kada je najviše birača u Hrvatskoj, dok drugi krug pada u siječnju, u vrijeme školskih praznika, kada su mnogi na skijanju.

Izostanak dijela birača utjecao na izborni rezultat 2015.

Analitičar Žarko Puhovski mišljenja je da ta činjenica nije bez utjecaja na mogući ishod izbora i uvjeren je da je izostanak dijela birača zbog zimskih praznika na izborima 2015. godine negativno utjecao na rezultat bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije bilo skijanja i snježnog nevremena, Josipović bi možda i dobio te izbore", kazao je Puhovski za Večernji list.

Da bi prvi krug predsjedničkih izbora bio održan 22. prosinca, Vlada mora najkasnije u petak 22. studenoga donijeti odluku o raspisivanju izbora. Objavom te odluke u Narodnim novinama počinju teći izborni rokovi, tijekom kojih svi potencijalni predsjednički kandidati, a zasad ih je čak 15, moraju prikupiti 10.000 potpisa birača da bi im kandidatura postala valjana. Za prikupljanje potpisa imaju 12 dana, a taj bi rok, odluči li Vlada izbore raspisati zadnjeg dana kada je to moguće, završio u srijedu, 4. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo