DRAMA U KOALICIJI, LAKO BI SE MOGLO DOGODITI PRIJEVREMENI IZBORI: / Hoće li se održati istodobno s predsjedničkim? Postoji problem...

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Prijevremene parlamentarne i predsjednički izbore nije moguće održati istodobno zbog niza tehničkih razloga

15.10.2019.
16:59
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

I dok je vladajuća koalicija nakon početka štrajka prosvjetara upala u novu krizu, pri čemu HNS i Milan Bandić prijete izlaskom iz koalicije i rušenjem Vlade ako se nastavnicima ne ispune zahtjevi, postavlja se pitanje je li moguće istodobno održati prijevremene parlamentarne izbore i predsjedničke izbore?

Image
SAD JE SVE JASNO, BANDIĆ UCJENJUJE PLENKOVIĆA: /

'Ili će se povećati plaće učiteljima ili neće biti ove Vlade'

Image
SAD JE SVE JASNO, BANDIĆ UCJENJUJE PLENKOVIĆA: /

'Ili će se povećati plaće učiteljima ili neće biti ove Vlade'

Zbog niza tehničkih razloga praktično je nemoguće održati ih istodobno, piše Novi list. Postavlja se pitanje tko bi i kako imenovao izborna povjerenstva za izbore koji bi bili istodobno održani. Bi li postojala dva izborna povjerenstva i dva biračka mjesta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se odredila biračka mjesta?

Upitno je i kako bi se odredila biračka mjesta. Na parlamentarnim izborima izborno povjerenstvo izborne jedinice određuje biračka mjesta na prijedlog općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, a na predsjedničkim izborima općinska i gradska povjerenstva rade samostalno jer nema izbornih jedinica, tj. čitava je država jedna izborna jedinica.

Neujednačenost biračkih odbora

Birački odbori također nisu ujednačeni. Na parlamentarnim izborima sastoje se od predsjednika i četiri člana plus zamjenici, pri čemu po dva člana, odnosno zamjenika, imenuje parlamentarna većina, a po dva opozicija. Na predsjedničkim izborima birački odbori sastavljeni su od predsjednika i dva člana i njihovih zamjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, na predsjedničkim izborima članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici ne smiju biti članovi ni jedne političke stranke, za razliku od parlamentarnih izbora.

Tko smije promatrati izbore?

Razlika postoji i u promatranju izbora. Na parlamentarnim izborima promatranje je dopušteno promatračima kandidiranih stranaka, odnosno lista, kao i promatračima udruga koje neovisno promatraju izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predsjedničkim izborima to je dopušteno registriranim političkim stankama koje su predložile kandidata. Upitno je bi li na skorašnjim predsjedničkim izborima pravo na promatrače ostvarili HDZ i SDP budući da su obje stranke odlučile su svoje kandidate, Kolindu Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, podržati, ali ne i predložiti, piše Novi list.

HNS-OVCI O ŠTRAJKU I TRZAVICAMA U VLADI: Štromar je optimističan, Divjak poručuje da samo obrazovanje prolazi kroz reformu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo