'To je bilo lešinarenje i pljačka starih' / Hrvatska dobiva važan registar kojim bi se trebale spriječiti prijevare starijih: Samo jednim potpisom postanu beskućnici

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Njime bi se trebale spriječiti sve češće prijevare starijih koji jednim potpisom postanu beskućnici, a ostanu i bez obećane skrbi

30.10.2023.
19:39
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska dobiva Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, a koji bi trebao zaživjeti od Nove godine, javlja RTL Danas. Njime bi se trebale spriječiti sve češće prijevare starijih koji jednim potpisom postanu beskućnici, a ostanu i bez obećane skrbi.

Štefica Salaj iz Hrvatskog sindikata umirovljenika kazala je da su umirovljenici nezadovoljni jer Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju neće biti ukinut, a što se tražilo. Poručila je kako su najavljene promjene upravo rezultat borbe umirovljenika da promijene institucije koje dosad starijima nisu dale poželjne, tražene i potrebne rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo pravni okvir koji se pokazao štetnim i mi ga nastojimo već godinama izmijeniti. Promjene su dobrodošle, pozdravljamo ih, ali željeli bismo da su još veće i bolje", rekla je i dodala kako u sindikatu još uvijek nisu u potpunosti zadovoljni promjenama.

"I dalje mislimo da bi se ugovor o dosmrtnom uzdržavanju trebao ukinuti", dodala je istaknuvši kako su i te promjene nužne kako ljudi ne bi i dalje bili žrtve sklapanja takvih ugovora te neizvjesnosti toga hoće li dobiti uzdržavanje ili neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Naši umirovljenici dnevno mogu potrošiti 8 eura, Nijemci 30. provjerili smo kako je živjeti s pristojnom mirovinom

Dajete svoju imovinu drugoj osobi

"Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju takav je ugovor u kojem vi, u trenutku sklapanja ugovora, dajete svoju imovinu drugoj osobi. U trenutku sklapanja ugovora, druga strana, vi, još ništa ne dobivate. Tek nakon sklopljenog ugovora i nakon što ste ostali bez svoje imovine, slijedi uzdržavanje. Možda da, a možda i ne. Nažalost, osobe koja nam se javljaju potvrđuju, a to potvrđuje i naša dugogodišnja praksa, da često ne dobivaju to uzdržavanja. Dakle, unatoč tome što je imala svoju imovinu, imala je čime platiti svoje uzdržavanje i dati jednu vrijednost za uzdržavanje, ono se ne dogodi. To se, nažalost, događa i to je bio osnovni model lešinarima i pljačkanjima starih nemoćnih i potrebitih", objasnila je Štefica Salaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dobivamo registar. "Dakle, vi ćete kao osoba, koja dajete uzdržavanje, moći vidjeti je li je neka osoba već sklapala takve ugovore, raskida li takve ugovore, je li bila u nekom sporu ili u neželjenim situacijama", pojasnila je novosti u brizi za starije i nemoćne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo