HOĆEMO LI DO SRPNJA PROCIJEPITI 54 POSTO STANOVNIŠTVA? / Da, ali ako stigne 1.400.000 doza Pfizera - dogovor bi trebao vrlo brzo pasti?

Image

Bez dogovora o 1,4 milijuna doza Pfizerovog cjepiva Hrvatska bi imala najslabiji postotak u EU kada je u pitanju procijepljivanje građana

26.3.2021.
23:24
VOYO logo

Nakon dramatičnog video summita EU mogla se čuti rečenica da je "hrvatski zahtjev za isporuku veće količine Pfizerovog/BioNTechovog cjepiva iz ubrzane europske pošiljke od 10 milijuna doza u drugom kvartalu sasvim legitiman".

Upravo je to rekao i premijer Nizozemske Mark Rutte apostrofiravši Hrvatsku, Latviju, Bugarsku, istaknuo da su to zemlje kojima doista treba pomoći. Pritom je namjerno izostavio Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ: /

'Dobili smo samo 17% obećanih doza AstraZenece; Do 30. lipnja želimo procijepiti više od 50% stanovništva'

Image
PLENKOVIĆ: /

'Dobili smo samo 17% obećanih doza AstraZenece; Do 30. lipnja želimo procijepiti više od 50% stanovništva'

U slučaju dogovora Hrvatska bi do srpnja procijepila 54 posto stanovništva

Upućeni izvori Večernjeg lista kažu da još nije ništa dogovoreno. Podsjetimo, prijedlog je bio da od 10 milijuna doza u Hrvatsku stigne 1,4 milijun. Premda nema konkretnog dogovora, od tog prijedloga se krenulo, što je danas na konferenciji u Zagrebu potvrdio i premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju takvog dogovora, Hrvatska bi do srpnja mogla procijepiti 54 posto stanovništva, dok bi bez takvih dogovora Hrvatska srpanj dočekala s maksimalno 36 posto procijepljenih - dakle s najslabijim postotkom u EU. Iako nitko ne govori o konkretnom roku, optimistični su i vele da je dobro što su Plenković i drugi na sastanku osvijestili taj problem, ne samo kao tehnički, nego i politički.

Dogovor će pasti brzo?

Prema pisanju Večernjeg lista, ne znači nužno da će svih 10 milijuna doza cjepiva biti raspoređeno državama kojima su potrebne brze povećane isporuke. Postoji mogućnost da će 50 posto toga ići samo njima, dok će drugih 50 posto ići svima po udjelu u broju stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog za optimizam izvora Večernjeg lista krije se u predviđanju da će sve biti vrlo brzo dogovoreno jer je sada jasnije zašto Austrija želi u grupu iako ne zaostaje toliko u cijepljenju stanovništva kao druge države iz grupe. Premda Austrija sada nema toliko vidljiv problem, ali će ga imati za nekoliko tjedana.

Naime, Austrija je naručila premalo cjepiva Johnson&Johnson, a ono će svima u EU početi stizati u travnju. Idući tjedan na Coreperu vidjet će se hoće li države kao što su Danska i Njemačka uzeti u obzir austrijsku argumentaciju. Kada je u pitanju Hrvatska, u povjerljivim pregovorima nitko ne spori da nam treba pomoći isporukom većeg broja Pfizerovog cjepiva u drugom kvartalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo