je impotentna stranka'

26.11.2012.
14:22
VOYO logo

Učinio je to opstruiranjem rada najmoćnijeg SDP-ovog ministra u Vladi - Slavka Linićai njegovog poreza na nekretnine kojeg je prema tvrdnjama SDP-ovaca Čačić na vlasti podržavao i zagovarao u još rigoroznijem obliku nego li je u konačnici predstavljen. Da bi putem novopečenog ministra gospodarstva dao svima na znanje da i te kako još vodi gospodarsku politiku ove Vlade usprkos ostavci na sve funkcije i presudi zbog koje mora u zatvor.

Pokušava li to Čačić biti drugi Branimir Glavaš koji će iz zatvorske ćelije upravljati svojom strankom ili će u Sanaderovom stilu izgorjeti pri grčevitom pokušaju ostanka na hrvatskoj političkoj sceni, te kakve bi to posljedice moglo imati po hrvatsko gospodarstvo, razgovarali smo s dvojicom politologa Ivanom Rimcem i Žarkom Puhovskim te ekonomistom, članom našeg Stručnog kriznog tima, Gustom Santinijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čačić je i dalje prvi potpredsjednik Vlade'

"Aktivnosti Radimira Čačića bit će, smatram, kratkog vijeka", kazao je za Danas.hr Ivan Rimac. Njegovo je tumačenje da je Čačićevo djelovanje u posljednjih nekoliko dana jedan od repova njegovog boravka u Vladi, ističući ipak kako će Čačić taj oblik djelovanja uskoro morati napustiti i pomiriti se s činjenicom da će jedno vrijeme morati biti odsutan iz politike.

"Čačić putem medija i drugih javnih kanala i dalje predstavlja prvog potpredsjednika Vlade, i to radi zato što u tako kratkom vremenskom roku nije uspio otići iz te uloge", smatra Rimac. No, napominje, "sama ideja da netko narušava koaliciju može izazvati nepovjerenje javnosti u stranku koja ruši koaliciju i smanjiti dobitak na lokalnim ili bilo kojim drugim izborima". Rimac se, međutim, još ne želi upuštati u predviđanja kakve bi mogle biti Čačićeve ambicije po povratku iz zatvora. "Čak i u situacijama kao što je bila Sanaderova pokazalo se da to ovisi o nizu drugih mogućih okolnosti, a ne samo volji tog političara da se vrati", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čačić je buldožer'

"Sve što Čačić radi, nažalost, je potpuno legalno. To nije djelovanje iza kulisa, kao što je kazao predsjednik Josipović, već je to legalno djelovanje. Ono što je loše u svemu tome jest što ga stranka i dalje prihvaća kao predsjednika, ali to je očito problem stranke koja mu je omogućila da legitimno i legalno daje upute Vrdoljaku i izaziva krizu Vlade. Smatram da to nije dobro, i vidim to kao moralni problem", komentirao je Žarko Puhovski ističući kako je puno veći problem taj što ga Vrdoljak sluša.

"Čačić ovim naprosto pokazuje da je u igri, pokazuje moć. Govorimo o čovjeku koji je i u dobrim i u lošim karakteristikama huligan. On je buldožer i kad uporno gura u pravom i u krivom smjeru", smatra Puhovski dodajući kako će Čačićev odnos prema stranci "formalno biti sličan Glavaševom iako su razlike u kaznenom djelu potpuno različite". "To pokazuje neodraslost i nedovoljnu demokratsku kulturu funkcioniranja onih koji ga prihvaćaju unutar stranke", kaže pitajući se je li autoritarni sindrom u stranci toliko jak da si upropaštavaju izglede na lokalnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović, s druge strane, smatra Puhovski ima privilegiran odnos s Čačićem, što je njegovo privatno pravo. Na sukob je reagirao "mirno i državnički", a mišljenje stranke izrazila je Milanka Opačić.

HNS bi zbog ovoga mogao pasti u očima javnosti

Prema mišljenju ekonomiste Guste Santinija, za Čačića bi bilo najbolje da se povuče. "Pretpostavljam da Čačić želi i da će htjeti dirigirati strankom, a to može raditi i iz zatvora ako želi. Radi se o tome da je politika javna djelatnost i da će javnost sigurno negativno ocijeniti takva ponašanja. Ona uostalom znače da je HNS impotentna stranka ako ovisi o mišljenjima i stavovima jednog čovjeka", kazao nam je Santini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS odlučio je ne podržati Linićevo uvođenje poreza na nekretnine jer su "svjesni da im to znači pad rejtinga stranke i gubitak glasova na lokalnim izborima". "Svjesni su, također, da to znači samo uvođenje novog poreznog oblika za financiranje lokalne uprave i samouprave, i ta priča o zamjeni komunalne naknade priča je za početak. U pitanju je zapravo smanjenje subvencija centralne vlasti lokalnoj samoupravi i na taj način redefiniranje cijele politike, što pred izbore nikome ne odgovara", ističe Santini.

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo