HDZ ŽELI SAMO ISTINU, NAJAVILI I KAZNE: / Članovi stranke ne smiju lagati, ali čini se da je netko iz Plenkovićeva tima to već prekršio

Image

Jedan od HDZ-ovaca koji pretendira za mjesto potpredsjednika stranke, Davor Ivo Stier, komentirao je da 'ne zna kako će se mjeriti istina'

9.2.2020.
10:59
VOYO logo

"Istina, istina i samo istina" čini se slogan je HDZ-a kada je riječ o unutarstranačkim izborima. O čemu je riječ? HDZ-ovci će tijekom izbora za šefa stranke morati govoriti samo istinu jer će inače biti kažnjeni, barem tako propisuju Pravila izborne promidžbe koju je u četvrtak usvojilo Predsjedništvo HDZ-a, piše Novi list. U članku 16. Pravila izborne promiždbe u HDZ-u stoji: "Predstavljanje i nastupanje kandidata u javnosti ili stanačkim skupovima mora biti utemeljeno na istinitosti, argumentiranosti i odgovornosti za izrečeno". No, postavlja se pitanje tko će kontrolirati je li zbilja riječ o istini i lažu li kandidati.

"To što je Kovač napisao nije istina, a Andrej Plenković će se u kampanji služiti samo istinom. Mislim da je bit etičkih pravila ukazati na to da ovi izbori nisu borba različitih političkih opcija. Kandidati, naravno, mogu sučeljavati mišljenja, ali stranka mora iz izbornog procesa izaći jača, spremna za pobjedu na parlamentarnim izborima. Zato se u tom dokumentu naglašavaju međusobno uvažavanje, snošljivost u komunikaciji i kultura dijaloga", rekao je Novom listu potpredsjednik Vlade Davor Božinović. Inače, Božinović je postao glasnogovornik kampanje Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FORMIRAN BLOK ZA RUŠENJE PLENKOVIĆA: /

Miro Kovač želi biti predsjednik HDZ-a, Stier potpredsjednik, a Penava zamjenik

Image
FORMIRAN BLOK ZA RUŠENJE PLENKOVIĆA: /

Miro Kovač želi biti predsjednik HDZ-a, Stier potpredsjednik, a Penava zamjenik

Zdravka Bušić već slagala

Jedan od HDZ-ovaca koji pretendira za mjesto potpredsjednika stranke, Davor Ivo Stier, komentirao je da "ne zna kako će se mjeriti istina". No, u Pravilima stoji da su kandidati koji se neće držati tih pravila "podložni stegovnoj odgovornosti u skladu sa Statutom HDZ-a". Kako piše Novi list, za neke izjave pojedinih kandidata za najviše dužnosti u HDZ-u lako se može vidjeti da su daleko od istine. Primjerice, prva među njima je Zdravka Bušić koja je od petka kandidatkinja za potpredsjednicu stranke u Plenkovićevom timu. Novinari su Bušić pitali je li ona dovoljno prepoznatljiva u HDZ-u na što je odgovorila da je članica HDZ-a od 1989. godine. No, nije rekla da je 2002. kao saborska zastupnica napustila HDZ i otišla u Hrvatski blok čiji je osnivač Ivić Pašalić.

Image

Zagreb: Manifestacija Vratimo nadu zavičaju 08.07.2018., Zagreb, sesvetska Sopnica - Manifestacija Kulturno - vjerska bastina Hrvata Bosne i Hercegovine - Vratimo nadu zavicaju, zapocela je euharistijskim slavljem koje je predvodio kardinal Vinko Puljic u Crkvi svete Marije Andjeoske, a nastavljena je bogatim programom u velikom satoru pored crkve. Zdravka Busic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Bušić se u HDZ vratila 2012. kada je šef stranke postao Tomislav Karamarko. Punih deset godina trajao je stranački diskontinuitet Zdravke Bušić, a to je u svojoj izjavi zatajila i drugačije govorila o sebi jer je rekla da "predstavlja kontinuitet u HDZ-u, mirnoću, kolegijalnost i inkluzivnost". Plenković je Bušić vjerojatno prihvatio kako bi se više prilagodio desnoj struji unutar stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidati troškove snose sami

Ipak, nisu svi kandidati jednaki. Primjerice, Plenković je definitivno u prednosti i privilegiran je kada su u pitanju unutarstranački izbori. Kako navodi Novi list, premijer je u petak govorio na obljetnici osnivanja stranke u Šibeniku dok je u subotu bio u Valpovu. Miro Kovač, njegov protukandidat, nema tu mogućnost.

Pravila određuju da tijekom kampanje unutar stranke će svi kandidati za najviše dužnosti moći bez naknade tri puta po 45 minuta koristiti prostorije u Središnjici HDZ-a. U prostorima HDZ-a na nižim razinama pod jednakim uvjetima moći će se raspravljati, a sve troškove kampanje kandidati moraju sami podmiriti. Ipak, kandidati su dužni izbornim povjerenstvima odgovoriti na sva pitanja o financiranju promidžbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo