HDZ / zbog svađe Pupovca i Šeksa napustio sabornicu

Sabor je s 89 glasova pokrenuo proceduru ustavnih promjena. Suzdržana su bila četiri zastupnika, a nitko nije bio protiv. Razlog potonjeg odlazak je HDZ-ovih zastupnika iz sabornice prije glasovanja

25.10.2013.
22:30
VOYO logo

Prethodio je tome verbalni okršaj između Milorada Pupovca i Vladimira Šeksa u kojem je potpredsjednik SDSS-a neizravno savjetovao HDZ-ovom veteranu da se povuče u mirovinu. Klub HDZ-a zbog toga je čak tražio stanku u radu Sabora. Sve je započelo Šeksovim tvrdnjama da je Odbor za Ustav propustio izraditi odluku o pokretanju ustavnih promjena pa da se zbog toga ne može niti glasati o tome, piše Novi list.

"Odbor za Ustav mora, kao što je to bilo u svim dosadašnjim promjenama Ustava, utvrditi precizan prijedlog odluke da se pristupi promjeni Ustava. Ako se to ne učini, onda ćemo se držati one glasovite sentence Josipa Broza Tita koji je 1972. godine rekao javnim tužiteljima da se ne moraju držati paragrafa kao pijani plota. Mi se i te kako trebamo držati paragrafa", upozorio je Šeks, član Odbora za Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napravljeno je sve što se treba napraviti

Josip Salapić (HDSSB), a nakon njega i predsjednik Odbora, SDP-ovac Peđa Grbin, govorili su da je napravljeno sve što se trebalo napraviti pa je to radno tijelo 2. listopada podržalo odluku da se pristupi promjeni Ustava, na osnovu prijedloga Kluba zastupnika SDP-a. Onda se za riječ javio Pupovac koji je također član Odbora. Ispričao je anegdotu o Miki Špiljku koji je najavljivao da će otići u mirovinu kad neće moći pomaknuti neki ormar, a potom je objasnio što će njemu osobno biti znak da je vrijeme za odlazak iz politike.

Što je pogodilo Šeksa?

"Kad počnem zaboravljati što sam činio, ili kad zapazim da nedovoljno pažljivo mogu pratiti rasprave u kojima sudjelujem, odlučit ću da idem u mirovinu. Na sjednicama Odbora događa nam se da jedni druge ne čujemo, da jedni druge ne razumijemo i sada nam se događa da zaboravljamo kako smo glasali, što smo raspravljali i koje smo odluke donijeli", insinuirao je Pupovac da je Šeks postao pomalo dementan. Njega je to jako pogodio. Odmah se pozvao na članak poslovnika koji brani zastupnicima da vrijeđaju kolege:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zastupnik Pupovac je s jednim omalovažavanjem vrijeđao, ja sam tu prepoznao sebe". Pupovac se pravdao slobodom izražavanja stavova u parlamentu. Gordan Jandroković kasnije je Pupovčev istup nazvao "dokazom moralnog i ljudskog kolapsa", a oštrim je riječima kritizirao SDP da sve više sliči Savezu komunista, jer krše demokratske standarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike