HDZ U PETAK MIČE SDP-OVOG ŠEFA PODRAVKE? Ministar Marić novinarima: / 'Zašto ste agresivni?'

Image
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Danas održanom skupštinom dioničara Podravke u Koprivnici predsjedavao je ministar državne imovine Goran Marić, a na njoj su imenovana četiri nova člana Nadzornog odbora.

21.2.2017.
14:13
Damir Špehar/PIXSELL
VOYO logo

Za predsjednika NO izabran je Dubravko Štimac, a opozvan je SDP-ovac Mate Crkvenac, javlja N1. To je vjerojatni uvod i u smjenu predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića.

Image
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

HDZ-ovci odlučili najuriti Mršića

"Nadzorni odbor će imenovati Upravu. Skupština je odradila svoj posao, ja sam obavio svoj posao", kazao je ministar Marić nakon skupštine ne govoreći o tome hoće li Mršić biti smijenjen s čela kompanije koja posljednjih godina bilježi sjajne rezultate. Lani je tako ostvarena neto dobit od 182,4 milijuna kuna ili 54,7 posto više nego 2015. godine. Nova Uprava, kako se saznaje, bit će imenovana do petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je htjela dobiti četiri člana u NO, no dobila je troje od njih ukupno devet, a Marić nije želio otkriti njihova imena. Ranije je bilo objavljeno da će Marić "gurati" prijedlog da tih četvero budu Luka Burilović, Sanda Fuček Šanjić, Marko Kolaković i Slavko Tešija.

Na pitanje novinara N1 nije li presedan da ministar dolazi na skupštinu poduzeća kojemu država nije većinski vlasnik, Marić je odbrusio: "Zašto ste vi agresivni? Ovo je simbolična gesta, jer je RH najveći pojedinačni dioničar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI USPJEH PREHRAMBENOG DIVA: /

Prvi put nakon 10 godina isplaćuju se dividende na dionice Podravke

Image
NOVI USPJEH PREHRAMBENOG DIVA: /

Prvi put nakon 10 godina isplaćuju se dividende na dionice Podravke

Image
Foto: PIXSELL, Boris Šćitar

Mršić tražio zaštitu od Plenkovića i Petrova

Marić je na današnju skupštinu dioničara došao na zahtjev Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP). Jutarnji list piše kako se neslužbeno, iz redova HDZ-a, doznaje da Mršića, inače SDP-ovog kadra, žele najuriti stranački jastrebovi u HDZ-u predvođeni ministrom Marićem.

Zbog toga se, kako doznaje Jutarnji, Mršić nedavno sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, i to već drugi put ove godine, a prošloga tjedna susreo se i s čelnim čovjekom Mosta i predsjednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam o čemu su premijer i Mršić točno razgovarali, ali čujem da se ni o čemu nisu dogovorili", kazao je jedan od lidera lokalnog HDZ-a.

Image
Foto: PIXSELL, Marko Jurinec

Dvije opcije da ne dođe do kaosa u Podravci

Potvrdilo se i ono što su najavljivali izvori iz mirovinskih fondova koji imaju vlasničke udjele u Podravci: da će na današnjoj skupštini dioničara pasti dogovor o novom sastavu Nadzornog, ali da se sigurno neće razgovarati o novoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluku o tome kako ćemo glasovati donijet ćemo sukladno raspravi na skupštini dioničara", objavili su fondovi PBZ-CO i Erste plavi na svojim internetskim stranicama uoči današnje skupštine, a isto su učinili i AZ i Raiffeisen mirovinski fondovi objavivši da se "odluka o glasovanju odgađa do isteka zakonskog roka za podnošenje protuprijedloga".

U nastaloj pat-poziciji dio mirovinskih fondova priželjkuje time-out u izboru nove uprave koja bi dobila petogodišnji mandat za vođenje Podravke. Kako mandat Mršićevoj upravi ističe u četvrtak, točno u ponoć, dvije su mogućnosti da se prevlada 'bezvlašće' u Podravki, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva je da se Mršiću produlji mandat do redovne dioničarske skupštine u srpnju, a druga da Nadzorni odbor imenuje privremenog ovlaštenika za potpisivanje važnijih dokumenata. Jedini je zakonski uvjet da ta osoba bude zaposlenik tvrtke.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo