MRŠIĆ O TEDESCHIJU I PREUZIMANJU PODRAVKE: / 'I mi smo isto prodavali te žvakaće gume, ali su nam ciljevi bili drugačiji'

Image
Foto: Marko Lukunic/Zarko Basic/PIXSELL

Gostujući u Točki na tjedan predsjednik uprave Podravke, Zvonimir Mršić, komentirao je želje Atlantic grupr Emila Tedeschija za preuzimanje Podravke.

19.2.2017.
18:43
Marko Lukunic/Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Upitan što misli o preuzimanju Podravke od strane Atlantic grupe, predsjednik uprave Podravke, Zvonimir Mršić, kazao je:

'Ja nisam vidio nikakav prijedlog. Da sam vidio, vjerojatno bih ga odbio. Moj stav je da Podravka mora biti samostalna, a ne podružnica bilo čega, posebno ne kompanije koja je manje internacionalizirana od Podravke. Ovo je pitanje želi li država biti vlasnik i pokazati da može biti efikasna, želimo li poticati radničko dioničarstvo ili ne.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EMIL TEDESCHI OTVORENO PROGOVORIO: /

'Uprava Podravke sije strah protiv nas'

Image
EMIL TEDESCHI OTVORENO PROGOVORIO: /

'Uprava Podravke sije strah protiv nas'

Na pitanje što bi bilo loše u ulasku strateškog partnera Mršić je kazao da Podravka je strateški partner i da su se odrekli neprofitabilnog kapitala i prošli restrukturiranje.

'Sada smo u poziciji da kupujemo i rastemo. Imamo zaduženost koja je najniža, imamo kapacitet podizati dug radi akvizicija, imamo vlasničku strukturu koja je voljna to podržati, generiramo nešto keša... Želimo se u sljedećih pet godina udvostručiti. Nama ne treba netko da nam da kapital jer ga imamo ili ga možemo daleko jeftinije osigurati', istaknuo je Mršić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnos među rivalima

Upitan o odnosu između njega i Emila Tedeschija, Mršić je rekao da je odnos između dvije osobe 'potpuno nerelevantan'.

'Ja bih podsjetio sve koji žele kupiti da se dionice trguju na burzi i nisam vidio da ikome postoji zabrana da kupi ili proda. Oni koji žele ucjenjivati "ja ću kupiti samo ako drugi dioničar ode" nisu fer prema društvu. Bili smo izloženi sjajnoj kampanji kako je netko stekao prvi milijun, tada je u medijima bilo da je Tedeschi prodavao žvakaće. Moja paralela je bila da smo isto prodavali te žvakaće, ali su ciljevi bili drugačiji. On je imao cilj maksimizirati profit i to opravdavam. Podravka je imala cilj apsolutno zaštiti zaposlenost i dati ono što je u tom trenutku bio nacionalni interes', rekao je te dodao kako država, kako tvrdi Tedeschi, nema utjecaj na kadroviranje u Podravci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Država prije svega nema zlatnu dionicu. S druge strane, u posljendjih pet godina država se ponašala kao ordinarni dioničar. Niti nam je pomagala niti odmagala', zaključio je Mršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo